Staram się jeździć bezpiecznie i brakuje mi przypomnienia o przekroczeniu prędkości 5 i 15. Pierwsze ustawienie czyli 10 to w wielu przypadkach za dużo, szczególnie w mieście gdzie jest ograniczenie do 50. Dodatkowo ewidentnie przynajmniej w moim samochodzie widać, że licznik pokazuje mniej niż GPS. I w przypadku ostrzeżenia o przekroczeniu 10km przy ograniczeniu do 50km na liczniku mam ok. 67km. Czyli więcej o ok. 7km na godzinę niż pokazuje GPS.
Ale sprawdzałem to i GPS pokazuje prędkość właściwie, więc nie przejmuję się licznikiem. Ponoć to nagminne, że prędkość na liczniku samochodowym je zawyżana. Ja sprawdzałem wskazania GPS w Norwegi, gdzie bardzo przestrzegają ograniczeń prędkości i jest wiele precyzyjnych tablic, które wyświetlają mierzoną prędkość (w Norwegii po przekroczeniu 25km/h od dozwolonej prędkości bezdyskusyjnie zabierają prawo jazdy na 3 miesiące, nie licząc gigantycznego mandatu). Rozbieżność między tablicami pomiarowymi a GPS wyła rzędu 1-2km przy równej jeździe.
Tak więc podsumowując postuluję o dodanie wartości 5km i 15km do komunikatu o przekroczeniu prędkości. Powyżej nie ma co się rozdrabniać

Pozdrawiam,