Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

NaviExpert 8.6

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez Borg » sobota, 26 lip 2014, 15:25

Błąd 1:

Jak dla mnie 8.6 ma jakieś problemy z cache'owaniem trasy prosty przykład :
Trasa A2-> Warszawa wg. mnie cała trasa powinna być pobrana, okazuje się że nie :

12:56 w zasięgu gsm trasa i traffic jest ( to czarne to moment złapania gmerania obsługi autostrady przy moście na przeciwnym pasie - genialna godzina malowania mostu)
http://i.imgur.com/xTfLooz.png

13:08 dalej w dobrym zasięgu nawet LTE się znalazł, od kilku chwil zaczynają się szopki robić, co kilka sekund pojawiają się informacje, kilkadziesiąt metrów i znikają (widać to na dole zrzutu), NE znowu pobiera co widać po ikonce :
http://i.imgur.com/cp9Q6WN.png

13:09 - goła trasa bez okolic - po tym wkurzyłem się wyłączyłem NE i przeszedłem na AM
http://i.imgur.com/OuZF1j8.png

Żeby nie było zanim przestałem korzystać z NE wykonałem reset urządzenia i sprawdziłem bez włączonego Yanosika.

Jak widać na tym przykładzie pobieranie trasy przed wyruszeniem chyba nie działa zbyt dobrze. Byłem cały czas w zasięgu sieci gsm, jak dla mnie trasa powinna być pobrana na początku a później tylko uzupełniania o ewentualny traffic - nie zmieniałem drogi jechałem wg. nawigacji od początku. Od początku zresztą u mnie w wiosce chciał mnie dziwnie prowadzić, nigdy na poprzednich wersjach nie widziałem czegoś takiego (takiego routingu na około miasta). Zresetowałem urządzenie i wytyczyłem trasę jeszcze raz na rogatkach miasta gdzie trasa była prosta do bólu bo wjazd na A2 i prosta jazda do Warszawy a tu niespodzianki kolejne o których wyżej pisałem :) .

Telefon Sony Xperia Z1 Android 4.4.4.2



Błąd 2:
NE dalej czasami nie można wyłączyć, siedzi w pasku, trzeba zewnętrznym narzędziem zamykać proces.

Błąd 3:

Czasami przy przeglądaniu trasy, w pewnym powiększeniu zmienia się orientacja widoku :

prawidłowy widok :
http://i.imgur.com/vGJsXbU.png

kolejny plusik wciskam i co, północ się zmienia :) :
http://i.imgur.com/MsoBT57.png

Restart aplikacji nie pomógł, dopiero restart telefonu - na poprzednich wersjach NE nie działo się nic podobnego na tym samym telefonie :( .
Od 2006 z NE na:
SE T68i/SE K750/SE P990/SE P1i/HTC HD/HTC Desire/HTC Sensation/Sony Xperia Z1/LG G3/Asus ZF2/Samsung Galaxy S7/HTC U11
Borg
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 155
Dołączył(a): niedziela, 9 sie 2009, 22:30
Telefon: S7

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez borek » sobota, 26 lip 2014, 23:22

mentos11 napisał(a):Borek widzę ze masz kasperski może to on jest winny ubijania NE?
A sprawdzałeś dostępność aktualizacji oprogramowania dla swojego S3, może jest nowsza?


Tak sprawdzałem. Mam aktualne oprogramowanie.
Może Kaspersky, ale nie po to kupowałem oprogramowanie zabezpieczające zeby je odinstalować ponieważ NE nie działa. Kasperskiego mam od początku używania telefonu, a na początku problemu nie było.

Z tego co czytalem, Ty kiedyś też miałeś podobny problem. Rozumiem, że już go nie masz?


Muszę jednak stwierdzić, ze teraz aplikacja już zamyka się po wybraniu "zamknij" na końcu podróży.
borek
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 153
Dołączył(a): środa, 30 lis 2011, 10:50
Telefon: Samsung Galaxy S7

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez Qbek » niedziela, 27 lip 2014, 21:26

W tym przypadku jechałem może 5km/h. W gorszych sytuacjach prawidłowo przelicza trasę. Do poprawy :)

Obrazek
Avatar użytkownika
Qbek
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 2297
Dołączył(a): niedziela, 12 lip 2009, 15:58
Telefon: LG Leon oraz Xperia Z3 dual

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez KasiaD » poniedziałek, 28 lip 2014, 10:54

zakopiec5 napisał(a):Tak dokładnie nie układała trasy na każdej innej wersji próbowałem 8.5 naviexpert play 8.3.1 i 8.6 beta. Ile kroc chciałem wyznaczyć trase tyle razy mi jej nie układało wogole. Po jakimś czasie minęło jakieś 3 godz i dopiero zaczęła działać


Zgłoszone do poprawy.

@Qbek - zgłoszone do serwerowców, dzięki za info.

@Borg:
Błąd 1 - żebyśmy mieli jasność, trasa została pobrana, mapki się nie załadowały i na razie z niewiadomego powodu zniknęły przy dobrym zasięgu.
Jeżeli możesz napisać jeszcze datę, kiedy to było, to spróbujemy sprawdzić, czy coś na serwerze się nie działo.

Błąd 2 - przekazane do testów.

Błąd 3 - mapa przy pewnym oddaleniu obraca się na północ. Zdajemy sobie sprawę z tego, że to może być mylące. Pracujemy nad tematem.
KasiaD
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum
 
Posty: 853
Dołączył(a): czwartek, 22 lip 2010, 09:44
Telefon: Samsung S2

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez zakopiec5 » poniedziałek, 28 lip 2014, 16:08

Kasiu na priv wiadomość u mnie nie wypala ciagle wyskakuje mi nie odnaleziono uzytkownika bądź użytkownik nie istnieje dlacemu??? Pisałem ci wiadomość na emailu dotyczący problemu naviexpert moje ID i takie tam. Nie dotarła do ciebie wiadomość na meila?
zakopiec5
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 187
Dołączył(a): czwartek, 30 maja 2013, 21:53
Telefon: samsung galaxy note 2

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez Borg » poniedziałek, 28 lip 2014, 19:42

Kasiu
Ad.1 W pewnym momencie po prostu wyjechałem z obszaru danych, było widoczna tylko trasa bez traffica i np. budynków, NE zaczął pobierać po kawałku tak jak widać na screenie z 13:08 - co chwilę wyjeżdżałem z pobranych danych aż przestało się pobierać (13:09). Dokładną godzinę - 1-2 minuty przed screenami czyli koło 13:05 sobota 26.07.2014.
Od 2006 z NE na:
SE T68i/SE K750/SE P990/SE P1i/HTC HD/HTC Desire/HTC Sensation/Sony Xperia Z1/LG G3/Asus ZF2/Samsung Galaxy S7/HTC U11
Borg
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 155
Dołączył(a): niedziela, 9 sie 2009, 22:30
Telefon: S7

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez Wasky » poniedziałek, 28 lip 2014, 22:34

Na telefonie HTC One S w trybie landscape te dane w prawym górnym rogu o godzinie dojazdu, ilości pozostałej trasy i prędkości coś nie do końca dobrze wyglądają. Ikonka jest tylko jedna, przed czasem dojazdu i do tego bez sensu zajmuje dodatkową linijkę. W trybie portrait z tego co widzę ta ikonka jest w ogóle przed ilością pozostałej trasy, a nie przed czasem.
W poprzedniej wersji chyba w ogóle żadnych ikonek nie było, więc pole to zajmowało tylko 3 linijki.

Dorzucam screena:

Screenshot_2014-07-28-23-21-33.png
Screenshot_2014-07-28-23-21-33.png (244.32 KiB) Przeglądane 715 razy
Avatar użytkownika
Wasky
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 19
Dołączył(a): sobota, 16 cze 2012, 00:19
Telefon: Moto X (2nd Generation)

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez KasiaD » wtorek, 29 lip 2014, 07:31

zakopiec5 napisał(a):Kasiu na priv wiadomość u mnie nie wypala ciagle wyskakuje mi nie odnaleziono uzytkownika bądź użytkownik nie istnieje dlacemu??? [...]


:? Wybacz, ale nie rozumiem tego zdania. Nie możesz wysłać do mnie PW?

Maila dostałam i nawet na niego odpisałam :/, nie dostałeś odpowiedzi?
- Wersja 8.6, na której jechałeś to była beta2, nawet nie wersja RC. Beta2 była jeszcze na serwerze beta, a tam mogą się cuda dziać.
- Na wersji 8.3. Nawigacji Play widzieliśmy Twoją aktywność jedynie pomiędzy 1:20, a 2:00 i w tym czasie poprawie została ułożona trasa.

@Borg, dzięki za informacje, przekazałam dalej.

@Wasky, na komputerze pokładowym pojawiła się ikonka ponieważ dodaliśmy informację o czasie i odległości do punktu pośredniego. Ułóż trasę z punktem pośrednim, a zobaczysz, że wartości się zmieniają :)
KasiaD
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum
 
Posty: 853
Dołączył(a): czwartek, 22 lip 2010, 09:44
Telefon: Samsung S2

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez borek » wtorek, 29 lip 2014, 08:25

mentos11 napisał(a):Borek widzę ze masz kasperski może to on jest winny ubijania NE?
A sprawdzałeś dostępność aktualizacji oprogramowania dla swojego S3, może jest nowsza?


Zaznaczę jeszcze tylko, bo nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Proces NE chyba nie jest do końca ubijany, NE po rozmowie telefonicznej cały czas jest włączony tylko zamiast po zakończonej rozmowie wyświetlać dalej NE, telefon przechodzi w stan uśpienie. Po przyciśnięciu klawisza w telefonie NE wraca na ekran (chociaż wygląda jakby musiał się odnaleźć - na ekranie na początku widać klepsydrę NE i dopiero po chwili nawigacja wraca.

Dowiedziałem się właśnie od kolegi, który używa NE na telefonie Sony Xperia P, że ma taki sam problem. Kolega nie ma zainstalowanej żadnej aplikacji antywirusowej.
borek
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 153
Dołączył(a): środa, 30 lis 2011, 10:50
Telefon: Samsung Galaxy S7

Re: NaviExpert 8.6

Postprzez zakopiec5 » wtorek, 29 lip 2014, 09:07

Nie mogłaś zobaczyć mojej aktywności ponieważ na wersji play również nie układało trasy więc zdecydowałem się próbować na wersji 8.6 beta na której również mialem taki sam problem dlatego musiałem korzystać z nawigacji na drugim telefonie na którym nawigacja chodziła bez zarzutu
zakopiec5
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 187
Dołączył(a): czwartek, 30 maja 2013, 21:53
Telefon: samsung galaxy note 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wersje NaviExpert

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Obserwuj nas na Facebooku Strona gwna NaviExpert NaviExpert Newsletter Blog NaviExpert