Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie? [EDYTOWANO!]

Jaką nową funkcję chciał byś zobaczyć w NaviExpercie? (wybierz 4 najważniejsze opcje)

Ankieta wygasła piątek, 11 wrz 2009, 12:09

Układanie tras przez WWW (z przesyłaniem tras na komórkę i możliwością śledzenia statystyk przebytych tras przez WWW)
47
19%
Rating punktów POI (ocenianie miejsc tj. restauracje czy warsztaty)
5
2%
Dużo bogatsze wizualnie mapy (o widok terenów zabudowanych, lasów, jezior itp. niestety kosztem transferu)
12
5%
Lekko bogatsze mapy - tylko o rzeki, sieć kolejową i ew. zbiorniki wodne (na mapie mające postać dróg o innym kolorze - czyli łatwe do wdrożenia i nie zwiększające mocno transferu)
21
8%
Mapy turystyczne (zawierające ścieżki rowerowe i szlaki turystyczne z możliwością nawigowania po nich)
18
7%
Asystent pasa ruchu
44
18%
Pikietaż
15
6%
Prognoza pogody (np. ikonka z pogodą na trasie i ew. ostrzeżeniami przed gołoledzią czy mocnym wiatrem)
9
4%
Wyszukiwanie POI leżących na trasie (np. najbliższej stacji benzynowej ale bez konieczności zbaczania z trasy)
34
14%
Kontrole drogowe on-line (po zgłoszeniu kontroli przez wiarygodnego użytkownika jest ona przez jakiś czas podświetlana dla innych jako sygnał, że teraz może stać tam policja)
46
18%

Liczba głosów : 251

Re: ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie? [EDYTOWANO!

Postprzez Wojtek » piątek, 25 cze 2010, 13:54

Witam.
Jestem nowym forumowiczem natomiast NaviExpert'a używam od ponad roku ze zmienną częstotliwością, prywatnie, nie w codziennej pracy.
Jako użyteczną nowość, czyli coś czego brakowało mi w podróży, widziałbym:
1. Wskazanie strony ulicy po której znajduje się poszukiwany adres,
2. Dopuszczalna prędkość ale szczególnie na "wylotówkach" miast gdzie łatwo stracić wątek a policja czyha,
3. Orientacyjny punkt pośredni typu " Prowadź do - Gdańsk; Przez - Moskwa" ;) (o tym chyba już gdzieś było mówione)
4. Asystent pasa

P.S. Jestem zwolennikiem nawigacji bez "wodotrysków", prostej w obsłudze i praktycznej. NE bardzo mi odpowiada.
Wojtek
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: SE C702

Postprzez mindzik » piątek, 25 cze 2010, 14:49

Wojtek napisał(a):Witam.

3. Orientacyjny punkt pośredni typu " Prowadź do - Gdańsk; Przez - Moskwa" ;) (o tym chyba już gdzieś było mówione)

To akurat już jest, wystarczy jak punkt pośredni wpisać miejscowość bez adresu i działa tak jak chyba chcesz :).
mindzik

Telefon: Nokia N8

Postprzez Marian » piątek, 25 cze 2010, 16:54

ALEX napisał(a): Docelowo NE ma potrafić zmodyfikować trasę w czasie jazdy. Planowanie na kilka dni na przód jest więc pozbawione sensu.
Nie widzę w tym niczego bezsensownego. Należy tylko ustalić co znaczy trasa. Jeśli rozumieć przez nią tzw. "itinerary", tzn. punkt startowy, punkty pośrednie oraz punkt docelowy, to planowanie i zapisane takiej trasy pod jakąś nazwą jako "moja trasa" nie budzi chyba wątpliwości. Natomiast trasa w znaczeniu "route" precyzująca dokładną drogę to inna sprawa. Rozumiem, że NE może modyfikować "route". I bardzo dobrze, jeśli tylko punkty wyznaczone przez "itinerary" zostaną osiągnięte w lepszy sposób. Ale może nie znaczy musi i jeśli nie pojawią się jakieś nieoczekiwane okoliczności, to jej nie będzie.
Marian
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: Nokia E51

Postprzez ALEX » piątek, 25 cze 2010, 17:08

Marian napisał(a):
ALEX napisał(a): Docelowo NE ma potrafić zmodyfikować trasę w czasie jazdy. Planowanie na kilka dni na przód jest więc pozbawione sensu.
Nie widzę w tym niczego bezsensownego. Należy tylko ustalić co znaczy trasa. Jeśli rozumieć przez nią tzw. "itinerary", tzn. punkt startowy, punkty pośrednie oraz punkt docelowy, to planowanie i zapisane takiej trasy pod jakąś nazwą jako "moja trasa" nie budzi chyba wątpliwości. Natomiast trasa w znaczeniu "route" precyzująca dokładną drogę to inna sprawa. Rozumiem, że NE może modyfikować "route". I bardzo dobrze, jeśli tylko punkty wyznaczone przez "itinerary" zostaną osiągnięte w lepszy sposób. Ale może nie znaczy musi i jeśli nie pojawią się jakieś nieoczekiwane okoliczności, to jej nie będzie.

Ze zdania o modyfikacji trasy wynika, że chodzi mi o zapis "route". I tu myślę, że się zgadzamy - to bez sensu. Jeżeli chodzi o planowanie punktów pośrednich i zapisywanie ich pod jakąś nazwą - będzie zapewne używane marginalnie a jest wiele potrzebniejszych funkcji w programie, które zespół NE mógłby wdrożyć.
ALEX

Telefon: Samsung i5700

Postprzez Marian » piątek, 25 cze 2010, 22:17

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie na planowanie trasy, to można się pomylić: topic216.html#p4028 i dalsza dyskusja.
Dotyczy to także trasy w sensie "route". Prawdopodobieństwo jej modyfikacji, zwłaszcza gdy jest dłuższa, np. ze Śląska nad morze, jest niewielkie i może mieć raczej lokalny charakter - np. przejazd przez miasto nieco inaczej niż zaplanowano. A wiele osób chciałoby wiedzieć, czy pojadą przez Poznań czy przez Łódź, albo o ile będą się różniły czasy przejazdu drogami alternatywnymi. NE do opdpowiedzi na takie pytania nie jest najlepiej przygotowany.
Marian

Telefon: Nokia E51

Postprzez ALEX » piątek, 25 cze 2010, 22:44

Marian napisał(a):Dotyczy to także trasy w sensie "route". Prawdopodobieństwo jej modyfikacji, zwłaszcza gdy jest dłuższa, np. ze Śląska nad morze, jest niewielkie i może mieć raczej lokalny charakter - np. przejazd przez miasto nieco inaczej niż zaplanowano. A wiele osób chciałoby wiedzieć, czy pojadą przez Poznań czy przez Łódź, albo o ile będą się różniły czasy przejazdu drogami alternatywnymi. NE do opdpowiedzi na takie pytania nie jest najlepiej przygotowany.

Hmm... przed chwilą planowałem trasę Szczecin-Lublin przez Poznań. Wszystko już wiem, nawet sprawdziłem różnice w czasie i odległości gdybym pojechał autostradą (do Poznania). No ale czy jest powód, żeby to zapisywać? Dłużej będzie trwało wpisanie opisu niż wybranie ostatnio używanych punktów podczas właściwego przejazdu. Prawdopodobieństwo użycia tej trasy jest praktycznie żadne, zapisując wszystkie za chwilę się zgubię.
ALEX

Telefon: Samsung i5700

Re: Kiedy będzie nowa wersja NE?

Postprzez swordek » niedziela, 27 cze 2010, 21:22

Jestem użytkownikiem NE chyba ponad 4 lata. Ogólnie jestem zadowolony, chociaż odmawiał mi posłuszeństwa w najbardziej potrzebnych sytuacjach.
Obecnie mam LG arena (poprzednio SE 800ki z zewnętrznym GPS)
W NOWEJ WERSJI NE oczekiwałbym :

1. Możliwości podłączenia zewnętrznego odbiornika BT gdyż w LG arena często gubi się sygnał satelity zwłaszcza przy podłączonej ładowarce. Jeżeli ładowarka
jest wyłączona "gubienie satelity" występuje znacznie rzadziej. Przy zewnętrznym odbiorniku w SE 800Ki nie występowało nigdy.

2. Oczekiwałbym również możliwości ustalania trasy na stronie naviexperta na mapie i wgrywanie jej do telefonu.

3. Chciałbym, aby można było wgrać kilka tras (map) lub w ostateczności ich konfiguracji i aby można było je dowolnie i wielokrotnie wybierać z zapamietanej
pamięci w telefonie. A już na pewno aby była możliwość odwrócić trasę jako powrotną bez ponownego ustalania trasy. Często bywa, że jedzie się w miejsce
gdzie jest brak zasięgu i wybranie powrotu lub innej trasy jest niemożliwe !!!

4. Przydałby się jakiś znaczek na ekranie np przez chwilę mówiący o stanie automatycznego skalowania gdyż w LG (dotykowym) nie można łatwo tego określić
podczas jazdy. Poza tym wybór niektórych opcji ustawień jest utrudniony gdyż trudno przesuwa się pasek ekranu, niechcący łatwo włącza się guziki wyboru.
Powinno to być trochę oddzielone (Pasek przesuwu od menu wyboru)

5. Widziałbym też chętnie takie wyszukiwanie POI, aby pojawiało się strukturalne menu z ikonami np. sport, potem basen itp. A nie tak, że trzeba pisać
fragment nazwy, ponieważ pisząc np. "basen" pokazuje mi najpierw miejscowości o takiej nazwie, oddalone o kilkaset km, a konkretny ośrodek do pływania
muszę szukać dalej.

Tak ogólnie muszę przyznać, że NE robi postępy w kolejnych wersjach. Bardzo podoba mi się umieszczenie przejazdów kolejowych i zbiorników wodnych.
Pozdrawiam Wszystkich na forum i przepraszam jeżeli ten mój post jest np. w złym miejscu.
swordek

Telefon: LG KM 900 Arena

Re: Kiedy będzie nowa wersja NE?

Postprzez luksoft » poniedziałek, 28 cze 2010, 07:32

swordek napisał(a):1. Możliwości podłączenia zewnętrznego odbiornika BT gdyż w LG arena często gubi się sygnał satelity zwłaszcza przy podłączonej ładowarce. Jeżeli ładowarka
jest wyłączona "gubienie satelity" występuje znacznie rzadziej. Przy zewnętrznym odbiorniku w SE 800Ki nie występowało nigdy.

A może warto by oczekiwać od producenta telefonu, żeby GPS działał poprawnie? Albo jeżeli tego nie potrafi, to żeby dał wybór między zewnętrznym a wewnętrzym GPSem? Nie, nie musi być to kwestia NE, tylko systemu pozycjonowania wbudowanego w system. Przykładowo w Nokii przy ustawieniach pozycjonowania mam opcję "GPS Bluetooth", która, jak rozumiem, pozwala podłączyć zewnętrzny GPS w sposób przezroczysty dla aplikacji. Aplikacja w takim wypadku korzysta z API pozycjonowania i nie musi wiedzieć czy GPS jest zewnętrzny czy nie. Nie sprawdzałem tego, bo akurat GPSowi wbudowanemu w Nokię nie mogę wiele zarzucić...

2. Oczekiwałbym również możliwości ustalania trasy na stronie naviexperta na mapie i wgrywanie jej do telefonu.

Zdecydowanie za jeżeli chodzi o ustalanie trasy na mapie, testowanie różnych wariantów, itp. Co do robienia hybrydy z wgrywaniem map - na moje ma coraz mniejszy sens, ale oczywiście wiele osób pewnie ma inne zdanie. W moim odczuciu dużo bardziej potrzebne jest planowanie tras przez www niż mapy offline w telefonie. Na to drugie szkoda energii programistów, transmisja danych jest coraz tańsza i lepiej dostępna.

3. Chciałbym, aby można było wgrać kilka tras (map) lub w ostateczności ich konfiguracji i aby można było je dowolnie i wielokrotnie wybierać z zapamietanej pamięci w telefonie. A już na pewno aby była możliwość odwrócić trasę jako powrotną bez ponownego ustalania trasy. Często bywa, że jedzie się w miejsce gdzie jest brak zasięgu i wybranie powrotu lub innej trasy jest niemożliwe !!!

Z tym często to chyba trochę przesadzasz. Może ten LG ma takie problemy, bo białych plam na mapie zasięgu to aż tak dużo nie ma. Trasa powinna być zapamiętywana na zasadzie punktów pośrednich. Zupełnie sztywna trasa powoduje, że tracimy zalety nawigacji online.

5. Widziałbym też chętnie takie wyszukiwanie POI, aby pojawiało się strukturalne menu z ikonami np. sport, potem basen itp. A nie tak, że trzeba pisać fragment nazwy, ponieważ pisząc np. "basen" pokazuje mi najpierw miejscowości o takiej nazwie, oddalone o kilkaset km, a konkretny ośrodek do pływania muszę szukać dalej.

Moim zdaniem opcja wyszukiwania poi i adresów działa bardzo dobrze, ale jak komuś strukturalne wyszukiwanie potrzebne, to czemu nie. Dla mnie szukanie w menu byłoby niepotrzebnym komplikowaniem sprawy.

Pozdrawiam Wszystkich na forum i przepraszam jeżeli ten mój post jest np. w złym miejscu.

Fakt, zaczęła nam się dyskusja - co bym chciał, w wątku - kiedy będzie.
luksoft

Telefon: Galaxy ACE

Postprzez krzysiek333 » poniedziałek, 28 cze 2010, 19:56

hm...
krzysiek333

Telefon: Samsung Avila

Postprzez kodens79 » wtorek, 29 cze 2010, 14:24

MOje .
1.Kontrola Drogowa on-line
2.Mapa turystyczna (często korzystam z roweru)
3.układanie tras przez strone www.
4 lekko bogatsze mapy.
Ford Focus Kombi 1,8 TDCI
kodens79

Telefon: Nokia C5-3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zgłoszenia