swordek napisał(a):1. Możliwości podłączenia zewnętrznego odbiornika BT gdyż w LG arena często gubi się sygnał satelity zwłaszcza przy podłączonej ładowarce. Jeżeli ładowarka
jest wyłączona "gubienie satelity" występuje znacznie rzadziej. Przy zewnętrznym odbiorniku w SE 800Ki nie występowało nigdy.
A może warto by oczekiwać od producenta telefonu, żeby GPS działał poprawnie? Albo jeżeli tego nie potrafi, to żeby dał wybór między zewnętrznym a wewnętrzym GPSem? Nie, nie musi być to kwestia NE, tylko systemu pozycjonowania wbudowanego w system. Przykładowo w Nokii przy ustawieniach pozycjonowania mam opcję "GPS Bluetooth", która, jak rozumiem, pozwala podłączyć zewnętrzny GPS w sposób przezroczysty dla aplikacji. Aplikacja w takim wypadku korzysta z API pozycjonowania i nie musi wiedzieć czy GPS jest zewnętrzny czy nie. Nie sprawdzałem tego, bo akurat GPSowi wbudowanemu w Nokię nie mogę wiele zarzucić...
2. Oczekiwałbym również możliwości ustalania trasy na stronie naviexperta na mapie i wgrywanie jej do telefonu.
Zdecydowanie za jeżeli chodzi o ustalanie trasy na mapie, testowanie różnych wariantów, itp. Co do robienia hybrydy z wgrywaniem map - na moje ma coraz mniejszy sens, ale oczywiście wiele osób pewnie ma inne zdanie. W moim odczuciu dużo bardziej potrzebne jest planowanie tras przez www niż mapy offline w telefonie. Na to drugie szkoda energii programistów, transmisja danych jest coraz tańsza i lepiej dostępna.
3. Chciałbym, aby można było wgrać kilka tras (map) lub w ostateczności ich konfiguracji i aby można było je dowolnie i wielokrotnie wybierać z zapamietanej pamięci w telefonie. A już na pewno aby była możliwość odwrócić trasę jako powrotną bez ponownego ustalania trasy. Często bywa, że jedzie się w miejsce gdzie jest brak zasięgu i wybranie powrotu lub innej trasy jest niemożliwe !!!
Z tym często to chyba trochę przesadzasz. Może ten LG ma takie problemy, bo białych plam na mapie zasięgu to aż tak dużo nie ma. Trasa powinna być zapamiętywana na zasadzie punktów pośrednich. Zupełnie sztywna trasa powoduje, że tracimy zalety nawigacji online.
5. Widziałbym też chętnie takie wyszukiwanie POI, aby pojawiało się strukturalne menu z ikonami np. sport, potem basen itp. A nie tak, że trzeba pisać fragment nazwy, ponieważ pisząc np. "basen" pokazuje mi najpierw miejscowości o takiej nazwie, oddalone o kilkaset km, a konkretny ośrodek do pływania muszę szukać dalej.
Moim zdaniem opcja wyszukiwania poi i adresów działa bardzo dobrze, ale jak komuś strukturalne wyszukiwanie potrzebne, to czemu nie. Dla mnie szukanie w menu byłoby niepotrzebnym komplikowaniem sprawy.
Pozdrawiam Wszystkich na forum i przepraszam jeżeli ten mój post jest np. w złym miejscu.
Fakt, zaczęła nam się dyskusja - co bym chciał, w wątku - kiedy będzie.