Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie? [EDYTOWANO!]

Jaką nową funkcję chciał byś zobaczyć w NaviExpercie? (wybierz 4 najważniejsze opcje)

Ankieta wygasła piątek, 11 wrz 2009, 12:09

Układanie tras przez WWW (z przesyłaniem tras na komórkę i możliwością śledzenia statystyk przebytych tras przez WWW)
47
19%
Rating punktów POI (ocenianie miejsc tj. restauracje czy warsztaty)
5
2%
Dużo bogatsze wizualnie mapy (o widok terenów zabudowanych, lasów, jezior itp. niestety kosztem transferu)
12
5%
Lekko bogatsze mapy - tylko o rzeki, sieć kolejową i ew. zbiorniki wodne (na mapie mające postać dróg o innym kolorze - czyli łatwe do wdrożenia i nie zwiększające mocno transferu)
21
8%
Mapy turystyczne (zawierające ścieżki rowerowe i szlaki turystyczne z możliwością nawigowania po nich)
18
7%
Asystent pasa ruchu
44
18%
Pikietaż
15
6%
Prognoza pogody (np. ikonka z pogodą na trasie i ew. ostrzeżeniami przed gołoledzią czy mocnym wiatrem)
9
4%
Wyszukiwanie POI leżących na trasie (np. najbliższej stacji benzynowej ale bez konieczności zbaczania z trasy)
34
14%
Kontrole drogowe on-line (po zgłoszeniu kontroli przez wiarygodnego użytkownika jest ona przez jakiś czas podświetlana dla innych jako sygnał, że teraz może stać tam policja)
46
18%

Liczba głosów : 251

Re: ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie? [EDYTOWANO!

Postprzez swordek » wtorek, 29 cze 2010, 19:54

w zasadzie ten post dotyczy polemiki z kolegą luksoft

Podtrzymuję moje uwagi jakie wymieniłem. Pisałem o pewnych przypadkach niemożności ściągnięcia mapy i mogę zmienić moje słowo "często" na "zawsze gdy jadę w plener gdzie są lasy". Być może kłopot leży też po stronie użytkownika, gdyż po resecie telefonu połączenie często się pojawia, a jakieś zacięcia mogą być związane z moim wiekiem ( ponad 51 lat, a ekran dotykowy ). Takich użytkowników może być więcej i na pewno lepsza funkcjonalność pod tym względem byłaby wskazana, bo nie mam zamiaru bawić się telefonem, ma działać i już :) Oczywiście nie jest to wina ani programu ani serwera, ale programiści ne są w stanie wykonać działania zapobiegawcze na okoliczność błędów operatorów :)

Problem możliwości połączenia występuje i nie piszcie mi, że obecnie lepsze jest pokrycie nadajników, bo dla mnie te koszty nie mają znaczenia i mogę być on line cały czas, a jednak tak jak pisałem przynajmniej na LG mi się to pojawia. Przetestowałem już kilka telefonów i ne w ciągu tych 5 lat i mam pewien obraz. Wiadomo, że się jeździ on line i czy trasa jest na sztywno czy nie to "przeliczanie" mam włączone.

Dlatego zapisanie np. 2-3 map tras, zwłaszcza trasy powrotnej uważam za celowe. W telefonie mam 40 GB pamięci więc spokojnie wystarczy.
Również chciałbym mieć możliwość w ne wyboru odbiornika GPS. Przecież nie napiszę tego programistom LG bo mi łatwiej pisać do NE aby taką możliwość zaprogramowali na warstwie programu a nie systemu, skoro program NE się rozwija.
Z tego co pamiętam to LG arena widzi zewnętrzny GPS po BT więc jest to w systemie. Nie jest też dla mnie problem wgrać nowy soft do LG, ale stary soft też to posiada. Niestety wersja NE na LG arena właśnie nie komunikuje się z tym "zewnętrznym". To takie moje spostrzeżenie użytkownika, że sprawiłoby to poprawę odbioru satelitów, a z kolei zapamiętanie kilku tras zminimalizowałoby problemy związane z przerwaniem internetu w telefonie. Nadmienię, że w mniejszych miejscowościach gdzie jest mniej użytkowników często pomimo zasięgu telefonu jest brak internetu. Wielokrotnie interweniowałem w takich przypadkach i internet się pojawiał po resecie takiego węzła po stronie operatora. Więc problem bywa, bo mieszkańcy używają na ogół telefonów a nie internetu w komórkach czy już samego programu NE. Dlatego internet sobie "wisi" w takich miejscach tygodniami, bo nikt go nie używa i nie wie, że nie działa.

Pozdrawiam.
swordek
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: LG KM 900 Arena

Postprzez algi » środa, 30 cze 2010, 10:55

kodens79 napisał(a):MOje .
1.Kontrola Drogowa on-line

O tak - zdecydowanie może być dymkowe POI z suszarką np. czerwonego koloru.

ALE musi o tym nawigacja informować SŁOWNIE!

Ostatnio jechałem i o kontrolach które mają żółty płaski znaczek nawigacja słownie informuje, natomiast o tych które są w trójwymiarowych dymkach ala POI nie było żadnego komunikatu słownego. Takie rozwiązanie jest NIEDOPUSZCZALNE gdyż wtedy kompletnie nie można ufać ostrzeżeniom....

Można w praktyce w NE wbudowac coś ala SpeedAlarm...

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez liderc4 » czwartek, 8 lip 2010, 19:42

algi napisał(a):
kodens79 napisał(a):MOje .
1.Kontrola Drogowa on-line

Można w praktyce w NE wbudowac coś ala SpeedAlarm...

Cześć.
Zdecydowanie popieram, NE przecież już jest nie tylko nawigacją ale przewodnikiem po kinach :).
Pójcie w tym kierunku wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem, mając tylu użytkowników janosiki i speed alarm mogą się schować.
Można by zyskać sporą liczbę klientów, ale możliwość zgłaszania musiałaby nie wymagać abonamentu. Zyskiem byłaby spora ilość dodatkowych danych Traffic online.
pozdrawiam
Wojtek
Bo nie prędkość zabija tylko jej gwałtowna utrata
Obrazek
liderc4

Telefon: Samsung Wave S8500

Postprzez liderc4 » czwartek, 8 lip 2010, 19:45

Jeszcze jedno co mogłoby się przydać a mianowicie możliwość ominięcia nie tylko korku ale również ulicy która jest akurat remontowana a o której w tym momencie NE nie wie lub z każdego innego powodu dla którego nie chcemy wjeżdżać w daną ulicę.
Chyba jest coś takiego technicznie możliwe ?
Bo nie prędkość zabija tylko jej gwałtowna utrata
Obrazek
liderc4

Telefon: Samsung Wave S8500

Postprzez sztaba » czwartek, 8 lip 2010, 21:25

kilka dni temu z kolesiem w trasie wymyśliliśmy nowy typ trasy (obok szybkiej, optymalnej itd.): z minimalną liczbą fotoradarów/częstych kontroli drogowych... :lol:
sztaba

Telefon: Nokia E52

Postprzez krzyszt_off_74 » niedziela, 11 lip 2010, 13:25

liderc4 napisał(a):Można w praktyce w NE wbudowac coś ala SpeedAlarm...

[/quote]
No na pewno byłoby to coś bardziej przydatnego niż "niebo" w aplikacji nawigacyjnej.
Wydaje mi się tez że SpeedAlarm ma bogatszą bazę fotoradarów, przynajmniej w mojej okolicy.
Też nie ma wszystkich, ale u nich jak zgłosze fotoradar to od razu pojawi się w bazie. A w NE to mozolna praca aby fotoradar pojawił sie na mapie i ostrzegał innych.
Najciekawsze jest to, że każdy z tych programów reklamuje się jako ten który ma wszystkie fotoradary w swojej bazie. A żaden z nich nie ma.
krzyszt_off_74

Telefon: SE U8i Vivaz Pr + Navibe GB735

Postprzez algi » poniedziałek, 12 lip 2010, 17:27

Potwierdzam - wbudować SpeedAlarm w NE.

Kilka dni pojeździłem z SpeedAlarm i to fajnie działa ale lepiej by działało gdyby było w NE na trasie (chodzi oto że jak jade obok przejazdu kolejowego to S...A... ostrzega nawet jak nie będę przejeżdżał co jest oczywiste bo działa w promieniu od pozycji).

Ale wtedy moge jeździć albo z S..A... albo NE więc nie zbieram CT z okolicy.....

Tak więc koniecznie SUSZARKI, WYPADKI i inne takie on-line! (pod "2" więcej możliwości zgłoszeń - właśnie np. WYPADEK ... wtedy system powinien ostro obserwować dane jakie spływają z okolicy i dać nawet 1 użytkownikowi który kibluje duży priorytet aby inny już w ten kibel się nie pchali)....

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez intimo » środa, 14 lip 2010, 14:41

algi napisał(a):Potwierdzam - wbudować SpeedAlarm w NE....

Potwierdzam prawie wszystko co pisał algi jak i krzyszt_off_74 post wyżej. Od dwóch dni jeżdżę z SpeedAlarm i jest to super program jeśli chodzi o kontrole drogowe wypadki i fotoradary przenośne, bo co do radarów stacjonarnych to w NE jak i SpeedAlarmie znajdziemy prawie te same. Dziś SpeedAlarm uratował mnie przed wydatkiem 200-300zł a NE milczał, dlaczego? Proste, w NE jest za mało aktywnych co by zgłaszali takie rzeczy, może w ogóle jest za mało jeżdżących.

Żeby NE tak bardzo się nie oberwało to jeździłem równolegle z odpalonym NE jak i SpeedAlarmem na jednym telefonie korzystając z jednego odbiornika gps. SpeedAlarm "potrafi" się podzielić gps-em. Więc zbierałem dane dla Nas ale suszarek i trójnogów słuchałem z konkurencji. Nawiasem mówiąc tylko dwa kliknięcia i już pracujące w tle NE się pokazywał.

Panowie zróbcie coś z tymi zgłoszeniami by były bardziej online. Myślę że może dojść do tego iż jednocześnie będę używał NE jak i SpeedAlarma, ale to w SpeedAlarmie będę zgłaszał "zagrożenia". Po prostu tamten program jest lepszy pod tym względem.
intimo

Telefon: SGS II

Postprzez mindzik » środa, 14 lip 2010, 15:50

intimo napisał(a):
algi napisał(a):Potwierdzam - wbudować SpeedAlarm w NE....

Potwierdzam prawie wszystko co pisał algi jak i krzyszt_off_74 post wyżej. Od dwóch dni jeżdżę z SpeedAlarm i jest to super program jeśli chodzi o kontrole drogowe wypadki i fotoradary przenośne, bo co do radarów stacjonarnych to w NE jak i SpeedAlarmie znajdziemy prawie te same. Dziś SpeedAlarm uratował mnie przed wydatkiem 200-300zł a NE milczał, dlaczego? Proste, w NE jest za mało aktywnych co by zgłaszali takie rzeczy, może w ogóle jest za mało jeżdżących.

Żeby NE tak bardzo się nie oberwało to jeździłem równolegle z odpalonym NE jak i SpeedAlarmem na jednym telefonie korzystając z jednego odbiornika gps. SpeedAlarm "potrafi" się podzielić gps-em. Więc zbierałem dane dla Nas ale suszarek i trójnogów słuchałem z konkurencji. Nawiasem mówiąc tylko dwa kliknięcia i już pracujące w tle NE się pokazywał.

Panowie zróbcie coś z tymi zgłoszeniami by były bardziej online. Myślę że może dojść do tego iż jednocześnie będę używał NE jak i SpeedAlarma, ale to w SpeedAlarmie będę zgłaszał "zagrożenia". Po prostu tamten program jest lepszy pod tym względem.

A ja mam pytanie do Ciebie, czy SA wyłącza się samoczynni jeśli pracuje w tle, a NE jest na wierzchu? Bo ja również używam ich obu i gdy jest na wierzchu to jest ok, ale jak chce zerkać na mapę, to muszę co jakiś czas sprawdzać czy SA jeszcze działa w tle.
mindzik

Telefon: Nokia N8

Postprzez intimo » środa, 14 lip 2010, 17:21

mindzik napisał(a):A ja mam pytanie do Ciebie, czy SA wyłącza się samoczynni jeśli pracuje w tle, a NE jest na wierzchu? Bo ja również używam ich obu i gdy jest na wierzchu to jest ok, ale jak chce zerkać na mapę, to muszę co jakiś czas sprawdzać czy SA jeszcze działa w tle.

SA nie wyłącza się samoczynnie, nie ma znaczenia czy "Pracuje w tle" czy pracuje w trybie"uśpij". Za każdym razem gdy chcę zobaczyć co jest w NE czy SA (częściej znaczy od dwóch dni jeżdżę na SA a NE jest w tle ) przełączam się przyciskiem menu poprzez jego długie przytrzymanie, wybieram program i działa dalej. Normalnie nie klikam w SA na opcje praca w tle czy uśpij, tylko po prostu przełączam aplikacje poprzez menu.
intimo

Telefon: SGS II

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zgłoszenia