Podtrzymuję moje uwagi jakie wymieniłem. Pisałem o pewnych przypadkach niemożności ściągnięcia mapy i mogę zmienić moje słowo "często" na "zawsze gdy jadę w plener gdzie są lasy". Być może kłopot leży też po stronie użytkownika, gdyż po resecie telefonu połączenie często się pojawia, a jakieś zacięcia mogą być związane z moim wiekiem ( ponad 51 lat, a ekran dotykowy ). Takich użytkowników może być więcej i na pewno lepsza funkcjonalność pod tym względem byłaby wskazana, bo nie mam zamiaru bawić się telefonem, ma działać i już
Problem możliwości połączenia występuje i nie piszcie mi, że obecnie lepsze jest pokrycie nadajników, bo dla mnie te koszty nie mają znaczenia i mogę być on line cały czas, a jednak tak jak pisałem przynajmniej na LG mi się to pojawia. Przetestowałem już kilka telefonów i ne w ciągu tych 5 lat i mam pewien obraz. Wiadomo, że się jeździ on line i czy trasa jest na sztywno czy nie to "przeliczanie" mam włączone.
Dlatego zapisanie np. 2-3 map tras, zwłaszcza trasy powrotnej uważam za celowe. W telefonie mam 40 GB pamięci więc spokojnie wystarczy.
Również chciałbym mieć możliwość w ne wyboru odbiornika GPS. Przecież nie napiszę tego programistom LG bo mi łatwiej pisać do NE aby taką możliwość zaprogramowali na warstwie programu a nie systemu, skoro program NE się rozwija.
Z tego co pamiętam to LG arena widzi zewnętrzny GPS po BT więc jest to w systemie. Nie jest też dla mnie problem wgrać nowy soft do LG, ale stary soft też to posiada. Niestety wersja NE na LG arena właśnie nie komunikuje się z tym "zewnętrznym". To takie moje spostrzeżenie użytkownika, że sprawiłoby to poprawę odbioru satelitów, a z kolei zapamiętanie kilku tras zminimalizowałoby problemy związane z przerwaniem internetu w telefonie. Nadmienię, że w mniejszych miejscowościach gdzie jest mniej użytkowników często pomimo zasięgu telefonu jest brak internetu. Wielokrotnie interweniowałem w takich przypadkach i internet się pojawiał po resecie takiego węzła po stronie operatora. Więc problem bywa, bo mieszkańcy używają na ogół telefonów a nie internetu w komórkach czy już samego programu NE. Dlatego internet sobie "wisi" w takich miejscach tygodniami, bo nikt go nie używa i nie wie, że nie działa.
Pozdrawiam.

Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert
Najnowsze

Zasubskrybuj newsletter NaviExpert! »