Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie? [EDYTOWANO!]

Jaką nową funkcję chciał byś zobaczyć w NaviExpercie? (wybierz 4 najważniejsze opcje)

Ankieta wygasła piątek, 11 wrz 2009, 12:09

Układanie tras przez WWW (z przesyłaniem tras na komórkę i możliwością śledzenia statystyk przebytych tras przez WWW)
47
19%
Rating punktów POI (ocenianie miejsc tj. restauracje czy warsztaty)
5
2%
Dużo bogatsze wizualnie mapy (o widok terenów zabudowanych, lasów, jezior itp. niestety kosztem transferu)
12
5%
Lekko bogatsze mapy - tylko o rzeki, sieć kolejową i ew. zbiorniki wodne (na mapie mające postać dróg o innym kolorze - czyli łatwe do wdrożenia i nie zwiększające mocno transferu)
21
8%
Mapy turystyczne (zawierające ścieżki rowerowe i szlaki turystyczne z możliwością nawigowania po nich)
18
7%
Asystent pasa ruchu
44
18%
Pikietaż
15
6%
Prognoza pogody (np. ikonka z pogodą na trasie i ew. ostrzeżeniami przed gołoledzią czy mocnym wiatrem)
9
4%
Wyszukiwanie POI leżących na trasie (np. najbliższej stacji benzynowej ale bez konieczności zbaczania z trasy)
34
14%
Kontrole drogowe on-line (po zgłoszeniu kontroli przez wiarygodnego użytkownika jest ona przez jakiś czas podświetlana dla innych jako sygnał, że teraz może stać tam policja)
46
18%

Liczba głosów : 251

Re: ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie? [EDYTOWANO!

Postprzez mindzik » środa, 14 lip 2010, 19:49

intimo napisał(a):
mindzik napisał(a):A ja mam pytanie do Ciebie, czy SA wyłącza się samoczynni jeśli pracuje w tle, a NE jest na wierzchu? Bo ja również używam ich obu i gdy jest na wierzchu to jest ok, ale jak chce zerkać na mapę, to muszę co jakiś czas sprawdzać czy SA jeszcze działa w tle.

SA nie wyłącza się samoczynnie, nie ma znaczenia czy "Pracuje w tle" czy pracuje w trybie"uśpij". Za każdym razem gdy chcę zobaczyć co jest w NE czy SA (częściej znaczy od dwóch dni jeżdżę na SA a NE jest w tle ) przełączam się przyciskiem menu poprzez jego długie przytrzymanie, wybieram program i działa dalej. Normalnie nie klikam w SA na opcje praca w tle czy uśpij, tylko po prostu przełączam aplikacje poprzez menu.

Pisząc praca w tle miałem na myśli przechodzenie między aplikacjami przyciskem memu, tak jak opisałeś. Czyli tak jak podejrzewałem to raczej jakiś powód wewnętrzny u mnie w telefonie.
mindzik
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Nokia N8

Postprzez woytek » wtorek, 24 sie 2010, 13:41

A mnie ciągle brakuje informacji w jakiej miejscowości jestem. Co z tego, że wiem jaka to ulica, ale często na trasie zdarza się, że po prostu nie wiem, czy już jestem w tej, czy w następnej...
woytek

Telefon: Nokia E65

Postprzez vtec_z » wtorek, 24 sie 2010, 14:44

Praca NE w trybie off-line bez nawiązania połączenia internetowego przy starcie aplikacji i włączenie do sieci dopiero w momencie gdy jest to niezbędne ze względu na wybór funkcji wymagających kontaktu z serwerem. Jak ograniczyłoby to funkcjonalność programu?

Powody, dla których chciałbym off-linowego trybu pracy:

1. Jeżeli jestem poza zasięgiem jakiejkolwiek sieci mogę a) nawigować jeżeli ściagnąłem trasę wcześniej b) operować w menu NE w zakresie nie wymagającym połączenia z serwerem. Obecnie NE dość skutecznie obniża mi komfort użytkowania przypominając namolnie o nawiązaniu połączenia a nawet posuwając się do wyświetlenia kominikatu o błędzie GPRS.
2. Każde uruchomienie NE skutkuje nawiązaniem połączenia (albo punkt 1) i jeżeli połączenie zrealizowane jest przez sieć operatora telefonii to zaliczeniem na rzecz operatora przesłanych danych - nawet jeżeli było to proste uruchomienie i wyłaczenie NE. W Orange kosztuje to 50kB - 25gr (w mojej taryfie). Niby nic, ale ładne to nie jest.
Ostatnio edytowano środa, 25 sie 2010, 07:58 przez vtec_z, łącznie edytowano 1 raz
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez algi » wtorek, 24 sie 2010, 14:52

Proponuję aby NE zadbał o lepszą bazę parkingów (zarówno bezpłatnych jak i płatnych).

Ostatnio zwiedzam trochę miejscowości w PL i parkingi wyszukuję na MIPLO bo ich po prostu w NE nie ma.
Np. teraz w Lublinie wyszukałem sobie 3 parkingi na MIPLO, zerknąłem na zdjęcia w ZUMI czy tam rzeczywiście jest parking.

Teraz muszę dodawać sobie Moje Punkty do NE bo oczywiście tych parkingów nie ma.

Ponownie nawigacja samochodowa nie ma podstawowych POI, a zamienia się w bajerancki gadżet dla dziewczynek z artykułu w "Twoja Era"...

Po co komu parkingi, szczególnie w nawigacji samochodowej. Ważniejsze imprezki Sybila czy rozkład autobusu. Czekamy też na rozkłady podmiejskich PKSów i informację kiedy dyska w remizie w Pipidówku Dolnym! ;-)

Podobnie ostatnio wyszukiwałem parkingi w Twierdzy Modlin. Kilka sensownych w MIPLO (na targeo widać 5 parkingów), i żadnego w NE. Najbliższy w Łomiankach 16km dalej znalazło gdy wyszukuję PARKING wokół wybranego punktu przed bramą Twierdzy Modlin.
Gratuluje "świetnej" bazy POI....

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez sztaba » wtorek, 24 sie 2010, 16:23

algi napisał(a):Po co komu parkingi, szczególnie w nawigacji samochodowej. Ważniejsze imprezki Sybila

czy też "alleZima! 2010" u schyłku lata :shock:
z tymi parkingami to niestety prawda.
sztaba

Telefon: Nokia E52

Postprzez prezesBB » wtorek, 31 sie 2010, 17:32

a ja oprócz wszystkich dogodności wymienianych przez moich przedpiszców ;) chciałbym aby na pasku informacyjnym oprócz nazwy ulicy i nr drogi wyświetlała się również nazwa miejscowości... jechałem ostatnio z Bielska-B do Przemyśla wioskami (bo główne jak zwykle maksymalnie zakorkowane o czym NE wie ale nie za bardzo omija) drogami których nie mam w atlasie samochodowym. Często naprawdę ciężko się zorientować gdzie aktualnie się znajduję, i czy NE nie wymyślił jakiegoś koszmarnego objazdu...
prezesBB

Telefon: HTC Desire

Postprzez mbloch » niedziela, 24 paź 2010, 10:47

Kiedy w końcu doczekam się układania trasy przez przeglądarkę WWW ? Już rok temu czytałem, że możecie wprowadzić wersję w Javie - bo tak będzie można to szybko zrealizować. Niedługo kończy mi się roczny abonament a zależy mi na tej funkcji, bez niej NE jest dla mnie nie atrakcyjny.
mbloch

Telefon: Milestone

Postprzez toszym » poniedziałek, 25 paź 2010, 21:08

Ja chciał bym asystenta pasa ruchu, tak jak jest w AM. CT on line, tak jak jest w AM, a tak NE też jest on-line. Dużo bogatsze wizualnie mapy z budynkami 3D, jak w AM. Mapy w telefonie, jak w AM. Po co ja się właściwie rozpisuje, skoro mam to wszystko w AM. Pozdrowienia dla reszty mobili.
toszym

Telefon: LG GT505

Postprzez mindzik » piątek, 5 lis 2010, 11:36

Na swoich trasach, którymi jeżdżę co jakiś czas klikam sobie piątkę żeby odświeżyć trasę i takie moje spostrzeżenia.
Nie chciałbym, jeśli będzie wprowadzone automatyczne przeliczanie, żeby robiło to gdy stoję już na pasie do konkretnego manewru i zostaje mi mniej niż 100 metrów do manewru. W tym momencie, gdy się odświeża i NE wytyczy inną trasę, to denerwuje człowieka, gdy wyskakuje inna trasa. Trzeba znów zmieniać pas, w oczach innych kierowców wygląda się na niezdecydowanego gdzie się chce jechać.
Takie zmiany przed skrzyżowaniami są drażniące w mieście o dużym ruchu. Jeśli człowiek nie zdecyduje się na nową trasę, to po manewrze zaczyna się przeliczanie nowej trasy, co skutkuje, że przez najbliższą chwilę znów nie wiemy jak będzie wyglądać trasa.
Jeśli automatyczne przeliczanie ma wejść, to niech nie uruchamia się przed samym skrzyżowaniem, w sumie to nawet pasuje mi gdy ja sam decyduję kiedy ma się przeliczyć od nowa trasa.
Także na przyszłość jeśli ma to wejść to, niech zostanie opcja przeliczania po wciśnięciu "5".
mindzik

Telefon: Nokia N8

Postprzez vtec_z » piątek, 5 lis 2010, 11:49

Automatyczne przeliczanie - może na życzenie? To takie moje postrzeżenie po lekturze postu Mindzika.
Teraz wciskamy 5 by "na ślepo" zaktualizować trasę nie wiedząc czy jest to potrzebne. A gdyby robić to samo, ale po informacji z NE, że jest nowa wersja trasy dedykowanej dla użytkownika? Kierowca decydowałby wówczas czy i kiedy może dopuścić do zmiany trasy zależnie od własnych preferencji i stylu jazdy.
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zgłoszenia