Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie? [EDYTOWANO!]

Jaką nową funkcję chciał byś zobaczyć w NaviExpercie? (wybierz 4 najważniejsze opcje)

Ankieta wygasła piątek, 11 wrz 2009, 13:09

Układanie tras przez WWW (z przesyłaniem tras na komórkę i możliwością śledzenia statystyk przebytych tras przez WWW)
47
19%
Rating punktów POI (ocenianie miejsc tj. restauracje czy warsztaty)
5
2%
Dużo bogatsze wizualnie mapy (o widok terenów zabudowanych, lasów, jezior itp. niestety kosztem transferu)
12
5%
Lekko bogatsze mapy - tylko o rzeki, sieć kolejową i ew. zbiorniki wodne (na mapie mające postać dróg o innym kolorze - czyli łatwe do wdrożenia i nie zwiększające mocno transferu)
21
8%
Mapy turystyczne (zawierające ścieżki rowerowe i szlaki turystyczne z możliwością nawigowania po nich)
18
7%
Asystent pasa ruchu
44
18%
Pikietaż
15
6%
Prognoza pogody (np. ikonka z pogodą na trasie i ew. ostrzeżeniami przed gołoledzią czy mocnym wiatrem)
9
4%
Wyszukiwanie POI leżących na trasie (np. najbliższej stacji benzynowej ale bez konieczności zbaczania z trasy)
34
14%
Kontrole drogowe on-line (po zgłoszeniu kontroli przez wiarygodnego użytkownika jest ona przez jakiś czas podświetlana dla innych jako sygnał, że teraz może stać tam policja)
46
18%

Liczba głosów : 251

Re: ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie? [EDYTOWANO!]

Postprzez purchawa » wtorek, 1 wrz 2009, 18:38

Właśnie o to chodzi, że nie ostrzega o rzeczywistych kontrolach, a jedynie o stałych masztach do fotoradarów i miejscach "częstych kontroli drogowych" - czyli miejscach gdzie częściej niż gdzie indziej bywają posterunki szeroko rozumianej kontroli drogowej, w tym kontroli prędkości. A co do Garmina, to ciekawe jak ostrzega on o suszarkach, skoro nie jest nawigacją on line, skąd wie, gdzie w danym momencie stoją z suszarką?
purchawa
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: HTC Desire

Postprzez Janeo » wtorek, 1 wrz 2009, 19:03

purchawa napisał(a): A co do Garmina, to ciekawe jak ostrzega on o suszarkach, skoro nie jest nawigacją on line, skąd wie, gdzie w danym momencie stoją z suszarką?

Z danych Policji, jak wszystkie nawigacje włącznie z NE, plus jakieś szczątkowe dane od kierowców, ale w danych do UMP-pcPL.
purchawa napisał(a):Właśnie o to chodzi, że nie ostrzega o rzeczywistych kontrolach, a jedynie o stałych masztach do fotoradarów i miejscach "częstych kontroli drogowych"

Znajdź mi jakąkolwiek nawigację online (nawet niby-online) o rzeczywistych miejscach kontroli (suszarkach).
Janeo

Telefon: SE C702

Postprzez Marian » wtorek, 1 wrz 2009, 22:26

Janeo napisał(a):Wewnętrzne akweny wodne, rzeki, linie kolejowe (nic więcej).

Elementy polemiki z tym poglądem znajdują się w http://forum.naviexpert.pl/viewtopic.php?f=5&t=98&p=1516#p1516
Marian
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: Nokia E51

Postprzez Janeo » środa, 2 wrz 2009, 04:31

Marian napisał(a):
Janeo napisał(a):Wewnętrzne akweny wodne, rzeki, linie kolejowe (nic więcej) -http://forum.naviexpert.pl/viewtopic.php?p=1464#p1464

Elementy polemiki z tym poglądem znajdują się w http://forum.naviexpert.pl/viewtopic.php?f=5&t=98&p=1516#p1516

Rzeczywiście, widzę, że nie tylko mnie to wkurza... ;)
Janeo

Postprzez Marian » środa, 2 wrz 2009, 08:00

Janeo napisał(a):
Marian napisał(a):
Janeo napisał(a):Wewnętrzne akweny wodne, rzeki, linie kolejowe (nic więcej) -http://forum.naviexpert.pl/viewtopic.php?p=1464#p1464

Rzeczywiście, widzę, że nie tylko mnie to wkurza... ;)

Jeśli mnie już coś wkurza, to arbitralne i radykalne stanowisko przeciw czemuś (lub komuś) bez żadnego uzasadnienia. Czy mógłbyś wyjaśnić np. wyższość prezentacji linii kolejowych nad np. obszarami leśnymi? Bo rozumiem, że lasów na mapach nie jesteś już w stanie tolerować. Czy NE ma służyć również do nawigowania drezynami? :roll:
Marian

Re: ANKIETA: Co nowego chciałbyś w NaviExpercie?

Postprzez Marian » środa, 2 wrz 2009, 08:20

Kiloff przedstawiając w ankiecie pytanie o topografię na mapach dał wybór analogiczny do pytania "co lepsze: odra czy tyfus?", lub: "co lepsze: tyfus czy wakacje na Majorce?"
Może to i lepsze od poprzedniego określonego przez Qubeka jako: "kto lepszy: babcia czy dziadek?", ale nadal niezbyt rozsądne. Przypomnę, że moja propozycja nie stawia nikogo przed żadnym dylematem i jest łatwa w realizacji:
Marian napisał(a): [...] do bogatszych map: trzeba roztrzygnąć czy powinny być uzyskane poprzez zwiększenie transferu czy przez wgranie na stałe do pamięci - choćby tylko warstwy topografii.[...]
[...]wielu kolegów jest gotowe za komfort zapłacić. Dlatego sądzę, że najlepsza jest opcja wgrania topografii + transfer sieci dróg, POI, trasy, etc. jak dotychczas. Wówczas tym, którzy zapłacili, sieć dróg, trasa I POI wyświetlałaby się na tle rzek, lasów, miast etc, a oszczędnym tak jak dotychczas - na żadnym. Programowo byłoby to też najprostsze i nie wymagałoby wielu zmian.
Krótko mówiąc: chcesz - płać, nie chcesz - nie płać. I wtedy dyskusje nad liniami kolejowymi, lasami, terenami zabudowanymi tracą sens i wszyscy są zadowoleni.
Ostatnio edytowano środa, 2 wrz 2009, 08:31 przez Marian, łącznie edytowano 1 raz
Marian

Postprzez Janeo » środa, 2 wrz 2009, 08:30

Marian napisał(a):Jeśli mnie już coś wkurza, to arbitralne i radykalne stanowisko przeciw czemuś (lub komuś) bez żadnego uzasadnienia. Czy mógłbyś wyjaśnić np. wyższość prezentacji linii kolejowych nad np. obszarami leśnymi? Bo rozumiem, że lasów na mapach nie jesteś już w stanie tolerować. Czy NE ma służyć również do nawigowania drezynami? :roll:

Zacznę od tego, że cos mi tu nie pasuje. Raz chciałbyś wprowadzać zarysy rzek i jezior, teraz krytykujesz...
1. Nie ma arbitralnego stanowiska (patrz słownik). Jest opinia, która jeszcze wczoraj było zgodna z Twoją.
2. Uzasadnienie było wielokrotnie przedstawione w wątkach, twoim jak i moich:
viewtopic.php?p=1374#p1374
viewtopic.php?f=5&t=98&p=1516#p1516
viewtopic.php?p=1464#p1464
Sądzę, że za bardzo jesteś zaangażowany myślami czy też polemikami o topograficznych cechach map (Wątek "Co nowego chciabyś w NaviExpercie" - Twój post z Pt sie 28, 2009 4:29 pm). Tu nikt nie mówi o topograficznym wyglądzie map samochodowych. Rdzeniem myśli mojej (i sądzę innych, choć kol. kiloff wstawił również od siebie możliwość wstawienia linii kolejowych), są wyłącznie rzeki i jeziora, wystarczą te większe, żeby nie zwiększać zauważalnie transferu mapek NE, których obecna mała waga (niska "ciężkość") jest zaletą. Nic poza tym.
Więc Twoja złośliwa uwaga, że niektórzy z nas chcą z map NE robić turystyczne mapki topograficzne czy używać ich do nawigacji drezynami jest całkowicie chybiona i wynika z nieuważnego czytania, ew. radykalnego i niejasnego w dniu dzisiejszym zwrotu w Twojej opinii na ten temat.
Ostatnio edytowano środa, 2 wrz 2009, 09:29 przez Janeo, łącznie edytowano 1 raz
Janeo

Postprzez Marian » środa, 2 wrz 2009, 08:57

Marian napisał(a):Twoja złośliwa uwaga, że niektórzy z nas chcą z map NE robić turystyczne mapki topograficzne [...] jest całkowicie chybiona i wynika z nieuważnego czytania.
A ta uwaga to niby gdzie? Uwaga była o drezynach. Przypominam jednoczesnie, że zadałem pytanie:
Marian napisał(a): Czy mógłbyś wyjaśnić np. wyższość prezentacji linii kolejowych nad np. obszarami leśnymi?
Jak wyjaśnisz wycofam uwagę. Bo mnie akurat lasy się podobają, i potrafie to uzasadnić, a to
Janeo napisał(a):Wewnętrzne akweny wodne, rzeki, linie kolejowe (nic więcej)
chyba jednak jest Twoje? A lasy to chyba jedno z tych więcej.
Opinii w kwestii topografii na mapach nigdy nie zmieniałem. Nie mam nic przeciwko rzekom i jeziorom. Ale nie mam również przeciwko lasom i terenom zabudowanym. Z liniami kolejowymi też mogę być za pan brat, aczkolwiek dla nawigacji samochodowej wydają mi się najmniej ważne. Żadnego zwrotu opinii nie ma.
Marian

Postprzez purchawa » środa, 2 wrz 2009, 09:34

@janeo

Nie znam dotąd żadnej nawigacji informującej o rzeczywistych kontrolach drogowych, ale znam programy, które nie są co prawda nawigacjami, ale działając w oparciu o GPS i zewnętrzny serwer służą właśnie do informowania o kontrolach i innych zagrożeniach na drogach w czasie rzeczywistym (np. Speedalarm, Yanosik) - ten drugi wymaga dedykowanego urządzenia, pierwszy jest aplikacją na telefon z GPS. Kontrole zgłaszają użytkownicy jadący daną trasą, a zbliżając się do miejsca zagrożenia są ostrzegani odpowiednim komunikatem głosowym oraz na wyświetlaczu. Zaproponowałem, żeby NE był pierwszą nawigacją oferującą taką funkcję. Taka jest właśnie przewaga nawigacji on line nad tradycyjnymi, że oprócz na bieżąco aktualizowanych map jest możliwość dodania właśnie takich funkcji, o których piszę.
Pzdr
purchawa

Telefon: HTC Desire

Postprzez Janeo » środa, 2 wrz 2009, 10:20

purchawa napisał(a):... ale znam programy, które nie są co prawda nawigacjami, ale działając w oparciu o GPS i zewnętrzny serwer służą właśnie do informowania o kontrolach i innych zagrożeniach na drogach w czasie rzeczywistym (np. Speedalarm..)

Poczytałem. Myślę, że gdyby NE zechciało zrobić taką opcję i zacząć zbierać na serwerze swoją bazę danych kontroli drogowych (w dodatku powiedzmy za rok, bo nie od teraz), to raczej nigdy nie dorówna tej istniejącej już Speedalarm, która już ma jakąś tam bazę danych i rzeszę użytkowników i już od pewnego czasu - jak rozumiem - rozwija ją w oparciu o wszystkie komórki/PDA z różnymi zainstalowanymi nawigacjami.
Aczkolwiek ciekawa propozycja takiej opcji dla NE który byłby się stał, szczególnie w świetle koszmarnej ceny użytkowania Speedalarm, pierwszą tego typu nawigacją. Również gdyby po analizach ilość cytowanych wyżej "wszystkich komórek/PDA" ze Speedalarmem byłaby radykalnie mniejsza niż aktywnych użytkowników NE (taka biznesowa dygresja ;) ).

PS: posłuchałem "Poznaj SpeedAlarm w 3 minuty" i poza ogólną prezentacją najbardziej mnie ubawiło stwierdzenie: "... [kierowca Adam] często trafia na kontrole drogowe i inne niebezpieczeństwa na drodze" (:43 sek.) :lol:
Janeo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zgłoszenia