Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez terminus » wtorek, 21 lip 2015, 08:29

Używam NE na tablecie, rewelacja po prostu, szczególnie jak się wjeżdża do nieznanego miasta, widać piękny kawał mapy, jest znacznie łatwiej.

Jako łącza używam połączenie BT z telefonem (Xperia M2)

Od wersji 9 mam jednak problem, w poprzednich 9 urządzenie łapało lokalizację z koszmarnym opóźnieniem, ale w końcu łapało, po wejściu wersji 9.3.17 przestało łapać fixa. Myślałem że to wina urządzenia, i nie wiele brakowało, żebym wywiózł je do serwisu, ale przypadkiem zaczęło działać a ja zacząłem kombinować.

Okazuje się, że wystarczy użyć "wyczyść dane" aby nagle wszystko wracało do normy, samo "wyczyść pamięć podręczną" pomogło raz, potem już nie działało.

Ma to konsekwencje:
1. Usterka jest wpieniająco upierdliwa, szczególnie jeśli korzystam z programu przy dojazdach do pracy, i muszę odczyniać tę zabawę dwa a bywa że więcej razy dziennie.
2. Za każdym razem muszę przechodzić przez start programu, pobranie tekstu licencji i ekrany z instruktarzem, co żere transmisję bez potrzeby i doprowadza mnie do choroby nerwowej, w końcu używam NE od paru lat i instrukcje dla żółtodzioba nie są mnie potrzebne....

Dało by się to naprawić do piątku?? zanim pojadę na urlop ;-) ??
Avatar użytkownika
terminus
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 19
Dołączył(a): poniedziałek, 10 cze 2013, 19:36
Lokalizacja: warsiawśkie
Telefon: Lenovo TAB A7-10 + modem w tel

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez Borg » wtorek, 21 lip 2015, 12:24

A używałeś aplikacji typu Gps Status albo Gps Test - powoduję że dane są wstępnie ściągane z internetu co przyspiszesz fix'a .Poza tym zdiagnozujesz sobie jak działa sam proces fixowania - czy np. bez włączonego NE lepiej idzie.
Od 2006 z NE na:
SE T68i/SE K750/SE P990/SE P1i/HTC HD/HTC Desire/HTC Sensation/Sony Xperia Z1/LG G3/Asus ZF2/Samsung Galaxy S7/HTC U11
Borg
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 156
Dołączył(a): niedziela, 9 sie 2009, 22:30
Telefon: S7

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez terminus » wtorek, 21 lip 2015, 13:22

Tak, próbowałem, ale to niczego nie zmienia.
Avatar użytkownika
terminus
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 19
Dołączył(a): poniedziałek, 10 cze 2013, 19:36
Lokalizacja: warsiawśkie
Telefon: Lenovo TAB A7-10 + modem w tel

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez Lukasz NE » środa, 22 lip 2015, 13:40

Jeżeli możesz sprawdź i daj znać jak wygląda łapanie fixa u Ciebie w innych aplikacjach korzystających z GPS.
Lukasz NE
Site Admin
Użytkownik forum Użytkownik forum
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
 
Posty: 1330
Dołączył(a): wtorek, 18 cze 2013, 12:37
Telefon: Nexus 5

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez terminus » czwartek, 23 lip 2015, 19:30

Uruchomiłem gpstest i wynik jest taki:
Po świeżym uruchomieniu urządzenia NE łapie i łapie ale się nie fixuje. Uruchomiony po nim gpstest potrzebuje chwili, żeby złapać co trzeba, jest to nawet kilka minut, a uruchomiony po nim NE łapie fixa ładnie i prawie natychmiast.

Wysłane z mojego I213 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
terminus
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 19
Dołączył(a): poniedziałek, 10 cze 2013, 19:36
Lokalizacja: warsiawśkie
Telefon: Lenovo TAB A7-10 + modem w tel

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez Lukasz NE » poniedziałek, 27 lip 2015, 13:17

terminus napisał(a):Uruchomiłem gpstest i wynik jest taki:
Po świeżym uruchomieniu urządzenia NE łapie i łapie ale się nie fixuje. Uruchomiony po nim gpstest potrzebuje chwili, żeby złapać co trzeba, jest to nawet kilka minut, a uruchomiony po nim NE łapie fixa ładnie i prawie natychmiast.


Spróbuj wyczyścić GPS przez GPS Test i zrób update AGPS. Najlepiej to zrobić kładąc telefon przy oknie, zostawiając go na jakiś czas. Daj wówczas znać jak się będzie zachowywał GPS w NaviExpert.
Lukasz NE
Site Admin
Użytkownik forum Użytkownik forum
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
 
Posty: 1330
Dołączył(a): wtorek, 18 cze 2013, 12:37
Telefon: Nexus 5

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez terminus » wtorek, 28 lip 2015, 07:46

Łapi, w sumie to jak powyżej.

Wysłane z mojego I213 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
terminus
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 19
Dołączył(a): poniedziałek, 10 cze 2013, 19:36
Lokalizacja: warsiawśkie
Telefon: Lenovo TAB A7-10 + modem w tel

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez terminus » czwartek, 20 sie 2015, 08:45

Generalnie jest tak, jak chcę żeby NE zadziałał to najpierw odpalam GPSTest, czekam aż złapie fixa, potem odpalam NE, odpalenie NE bez wcześniejszego GPSTesta nie ma sensu, nie łapie pozycji. Odstęp kilku godzin powoduje że GPSTest jest obowiązkowy, inaczej NE się nie ustawi. GPSTest potrzebuje od około minuty do nawet 5 żeby się ustawić, oczywiście czyszczenie AGPS pomaga. To chyba coś z urządzeniem, tylko co i czego szukać....
Avatar użytkownika
terminus
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 19
Dołączył(a): poniedziałek, 10 cze 2013, 19:36
Lokalizacja: warsiawśkie
Telefon: Lenovo TAB A7-10 + modem w tel

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

Postprzez terminus » środa, 28 paź 2015, 07:32

Jakimś cudem to https://play.google.com/store/apps/deta ... gps.status spowodowało że mój GPS w tablecie działa jak natura chciała... coś pomielił, coś zresetował i wróciło po Bożemu.
Avatar użytkownika
terminus
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 19
Dołączył(a): poniedziałek, 10 cze 2013, 19:36
Lokalizacja: warsiawśkie
Telefon: Lenovo TAB A7-10 + modem w tel


Powrót do Telefony

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron
Obserwuj nas na Facebooku Strona gwna NaviExpert NaviExpert Newsletter Blog NaviExpert