Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Kiedy wreszcie Imagis, zaaktualizuje nowe drogi

Re: Kiedy wreszcie Imagis, zaaktualizuje nowe drogi

Postprzez algi » sobota, 4 wrz 2010, 12:53

jotde napisał(a):
algi napisał(a):Jakby ktoś nie zauważył to w ver. 5.2.1 są już nowe mapy.

A jak to sprawdzić? Patrzysz na konkretne miejsca czy są poprawki, czy też jest gdzieś jakiś numer wersji?

Pojawiło się rondo które kiedyś zgłaszałem (a było już w ver. beta gdzie była nowsza mapa wg pracowników NE)

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez intimo » sobota, 4 wrz 2010, 13:53

Fajnie że aktualizacja jest, ale co z tego że tak ważny węzeł jak sośnica nie jest dokładnie rozrysowany. Nawet do Pana Kamila wysłałem ślad brakującej drogi. Ten odcinek z ronda na pszczyńskiej do Katowic i dalej na Kraków.
Wydaje mi się że na 100% są z tego odcinka dane traffic. A właśnie jak to jest? Przykładowo mamy nową drogę samochody z NE lub autoguard jeżdżą po niej a nie ma jej na mapach NE/imagisu. Czy widzicie (pracownicy NE) takie odcinki? Czy nie dało by się zaimplementować systemu który wyszukiwał by te odcinki?
Wtedy mielibyście prawie najświeższe dane o mapach i sami tworzyli potrzebne drogi. Doszło by nowe hasło reklamowe, "NE ma najnowsze mapy bo jeżdżąc z NE sam je tworzysz i udoskonalasz". Nie prawda że to fajny slogan, lub jakiś podobny?
intimo

Telefon: SGS II

Postprzez sztaba » niedziela, 5 wrz 2010, 10:45

vtec_z napisał(a):
sztaba napisał(a):Nie zgłaszałem tej zmiany organizacji ruchu do NE, bo jak zgłosić zmianę na ulicy, której na mapach NE nie ma :)

Bardzo prosto - wystarczy podać podstawowe dane o przebiegu nowej drogi (minimum), jeżeli potrafisz to orientacyjne wrysować ją na zrzut mapy z NE albo ściągnąć z intenetu mapę z zaznaczoną drogą (nawet od konkurencji), wskazać - o ile to możliwe - źródło potwierdzające Twoje spostrzeżenia (informacja na stronach gminy / miasta / powiatu, notatka prasowa itp) i całość wysłać do NE.

dobra. spróbujemy. w odpowiednim wątku zamieszczę link do mapki na stronie Zarządu Dróg Miejskich z zaznaczonymi zmianami. Zbadamy "czas reakcji" :mrgreen:
sztaba

Telefon: Nokia E52

Postprzez vtec_z » niedziela, 5 wrz 2010, 11:24

sztaba napisał(a): Zbadamy "czas reakcji" :mrgreen:

Czas reakcji pana Kamila - standardowo 24h w dni robocze. Sprawdzone eksperymentalnie.
Czas reakcji Imagisu - do następnej aktualizacji, a ponieważ ostatnia była kilka dni temu to... :roll:
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez Colin » niedziela, 5 wrz 2010, 13:11

alabanda napisał(a):Ja też miałem ostatnio okazję "pobawić" się AM. Co prawda dróg, których brakuje mi w NE, w AM też nie znalazłem, za to bardziej aktualne było oznakowanie dróg jednokierunkowych, i miejsc, gdzie np. NE proponuje "skręć w lewo" na zakazie skrętu w lewo. W terenie, na którym ja jeżdżę oznakowanie w AM było lepsze, a wyznaczone trasy, pomimo braku CT, na pewno nie gorsze.

Mam ten sam problem, NE bardzo często w miastach kieruje mnie w uliczki z zakazem wjazdu, ślepe uliczki, lub zamiast od razu nakazać skręt w lewo, nakazuje w prawo,a potem " zawróć jeśli to możliwe" Czasem info głosowe nakazuje skręt np. w lewo, a na ekranie pokazuje w prawo.
Coś mi się zdaje,że NE traci , niestety AM rozwija się szybciej i w dobrym kierunku.
Colin

Telefon: Samsung Monte

Postprzez vtec_z » niedziela, 5 wrz 2010, 15:34

Colin napisał(a):
Mam ten sam problem, NE bardzo często w miastach kieruje mnie w uliczki z zakazem wjazdu, ślepe uliczki, lub zamiast od razu nakazać skręt w lewo, nakazuje w prawo,a potem " zawróć jeśli to możliwe" Czasem info głosowe nakazuje skręt np. w lewo, a na ekranie pokazuje w prawo.

Co oznacza termin "bardzo często"? Czy możesz podać konkretne miejsca, które wymagają poprawienia? Myślę, ze pracownicy NE chętnie wprowadzą łatki do mapy.
Według mojej oceny takie sytuacje występują, ale bardzo rzadko ;)
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez Radut » sobota, 11 wrz 2010, 13:25

Wojtex16 napisał(a):Zgłaszałem kilka dzięsiąt błędów na stronie mapgo.pl . Moje błedy zostały dopiero uwzględnione po 3 miesiącach. Więc cierpliwości trzeba mieć.

Faktycznie :) Ja zgłosiłem kilka błędów przez mapgo.pl już dawno ale kilka miesięcy nie były one uwzględniane i pomyślałem że może to tylko jakiś pic na wodę. A po Twoim poście sprawdziłem i wszystkie już zostały przyjęte przez dział map :D To teraz trzeba poczekać na ich realizację na mapie...
Radut

Telefon: LG GT540 Swift

Postprzez ALEX » wtorek, 5 paź 2010, 09:51

Spotkałem się ostatnio w Grudziądzu z sytuacją, że skrzyżowanie wygląda jak rondo, NE prowadzi jak po rondzie, tyle, że według znaków jest to normalne skrzyżowanie. co w takiej sytuacji? Komunikaty głosowe (te dla ronda) są OK, niemniej jednak ktoś może chcieć przejechać jak przez rondo i dojdzie do wypadku. Co w takiej sytuacji proponujecie?
ALEX

Telefon: Samsung i5700

Postprzez kzmijewski » wtorek, 5 paź 2010, 10:01

Proponuję podać, o które skrzyżowanie dokładnie chodzi i usuniemy komunikaty o rondzie.
kzmijewski
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Postprzez mindzik » wtorek, 21 gru 2010, 12:54

W MapaMap 6.7 http://www.telix.pl/artykul/nawigacja-m ... 38416.html są już nowe mapy Imagisu PL-2001Q4, a kiedy w NE??
A to lista nowych odcinków, które zagoszczą po aktualizacji.
· Obwodnica Brodnicy
· Obwodnica Gołdapi
· Obwodnica Kędzierzyna-Koźla
· Obwodnica Mszczonowa
· Obwodnica Słupska
· Obwodnica Zembrzyc
· 60 nowych rond w całej Polsce
· Trasa S3 Myślibórz - Gorzów Wlkp. Etap III
· Nowa Trasa "wylotowa" z Warszawy, S8 Konotopa - Powązkowska

Słupsk już mamy.
mindzik