Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Kiedy wreszcie Imagis, zaaktualizuje nowe drogi

Kiedy wreszcie Imagis, zaaktualizuje nowe drogi

Postprzez Wojtex16 » niedziela, 29 lis 2009, 23:28

Witam,
Właśnie w tym tygodniu trochę pojezdziłem po PL, i zauważyłem, że w programie NE, niestety brakuje dużo dróg na mapie. Wygląda, że producent map do NE, czyli Imagis zaspał.
Kolega pokazał mi,że 4 nowe ronda na przebudowywanej obwodnicy Siedlec oraz zmiana przebiegu obwodnicy Białej Podlaskiej na przebudowywanym odcinku są już uwzględnione na Auto Mapie a na mapie NaviExperta ich nie ma! Tak samo, jak nie dawno była dyskusja na temat wezła na Murskowskiej w Katowicach, gdzie nadal nie ma nowych dróg (dodam, że na AM już drogi są).
Oczywiście nie brakuje tylko dróg, ale również, nie ma niektórych ulic, gdzie AutoMapa posiadają czy inni producenci też.
Pisałem o tym do Navi, podziękowali ale nic się nie zmieniło, gdyż uzależnili to od producenta map. I tu Navi zaczyna przegrywać z Autu Mapą, tracąc swój największy walor - najszybsze wprowadzanie zmian zgłaszanych przez użytkowników i najaktualniejsze mapy (jak to reklamują).
Myślę,że jeśli Navi nie wpłynie na producenta map lub nie zmieni ich dostawcy to może przegrać z Auto Mapą i innymi dostawcami nawigacji dedykowanych. Ja będę obserwował czy cos się pod tym względem zmienia i jeśli nie to jak wielu innych użytkowników Navi pomyślę o wyborze innej nawigacji.

PS. Pomyślałem, że utworzę nowy temat, bo ciekawy jestem jak to inni widzą, tą sytuację z tymi nowymi drogami czy brakującymi ulicami na mapie imagis.
Wojtex16
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Nokia 5800XM

Re: Kiedy wreszcie Imagis, zaaktualizuje nowe drogi

Postprzez alabanda » poniedziałek, 30 lis 2009, 08:23

Ja też miałem ostatnio okazję "pobawić" się AM. Co prawda dróg, których brakuje mi w NE, w AM też nie znalazłem, za to bardziej aktualne było oznakowanie dróg jednokierunkowych, i miejsc, gdzie np. NE proponuje "skręć w lewo" na zakazie skrętu w lewo. W terenie, na którym ja jeżdżę oznakowanie w AM było lepsze, a wyznaczone trasy, pomimo braku CT, na pewno nie gorsze.
alabanda

Telefon: Samsung Galaxy Ace

Postprzez kiloff » poniedziałek, 30 lis 2009, 08:56

Ja mam trochę inne doświadczenia niż Wojtex16.
Owszem, czasami brakuje nowych rond czy lekkich zmian w układzie skrzyżowań ale to nie wpływa na same nawigowanie - NE pokazuje aby jechać prosto więc przez skrzyżowanie/rondo jadę prosto (oczywiście co innego taki węzeł na Murskowskiej).
Za to częściej w NE niż na AM znajduję małe miejscowości - w NE występują jako punkt (bez sieci dróg) więc można przynajmniej tam dojechać, zaś w AM często w ogóle nie ma takiej miejscowości.

Średnio raz/dwa razy na miesiąc mam okazję porównać obie te nawigacje bo jadąc w trasę służbową z kolegą (jednym autem) mamy do dyspozycji zakupioną na firmę AM i mojego NE, więc włączamy obie. Kolega był dość sceptyczny do małego programiku w javie pod nazwą NE, ale po kilku razach zdecydowaliśmy wspólnie, że komunikaty głosowe włączone będą tylko w NE, bo po 1sze omija zakorkowane centra miast, a po 2gie ma aktualniejszą bazę fotoradarów.

Mimo wszystko dołączam się do apelu o częstsze wprowadzanie aktualizacji map - co 2-miesiące byłoby już w mojej ocenie zadowalające.
kiloff

Postprzez gietpe » poniedziałek, 30 lis 2009, 09:22

DK 16 Naglady -Gietrzwałd we wrześniu minął rok od zakończenia przebudowy a na mapach po staremu-oczywiście nie mam pretensji do NE ,ale ty panów od map można by zmobilizowac.Pozdrawiam
gietpe

Telefon: Samsung i9001

Postprzez sduda » poniedziałek, 30 lis 2009, 12:28

alabanda napisał(a):... za to bardziej aktualne było oznakowanie dróg jednokierunkowych, i miejsc, gdzie np. NE proponuje "skręć w lewo" na zakazie skrętu w lewo. W terenie, na którym ja jeżdżę oznakowanie w AM było lepsze, a wyznaczone trasy, pomimo braku CT, na pewno nie gorsze.

Podpisuje się pod tym, już tyle razy NE kazał mi złamać przepisy, że szok na szczęście będąc w swoim mieście człowiek wie co zrobić ale na nieznanym terenie do którego właśnie ma służyć nawigacja to straszna porażka. Druga sprawa to brak informacji o dozwolonych prędkościach na trasie o czym chyba producent map dokładnie ma dane i chyba wprowadzenie tego nie jest wielkim kłopotem.
sduda

Telefon: Nokia6500slide

Postprzez Janeo » poniedziałek, 30 lis 2009, 12:51

sduda napisał(a): już tyle razy NE kazał mi złamać przepisy [...] na nieznanym terenie do którego właśnie ma służyć nawigacja to straszna porażka.

Porażka? - chyba przesada.
Patrzysz na znaki drogowe i tam gdzie Cię prowadzi nawigacja, a jest zakaz wjazdu, jedziesz dalej. Nawigacja podejmuje inną trasę.
Janeo

Telefon: SE C702

Postprzez alabanda » poniedziałek, 30 lis 2009, 13:54

Janeo napisał(a):Patrzysz na znaki drogowe i tam gdzie Cię prowadzi nawigacja, a jest zakaz wjazdu, jedziesz dalej. Nawigacja podejmuje inną trasę.

W zakorkowanych centrach miast, z dużą ilością dróg jednokierunkowych, z zakazami skrętu w lewo, brak takich informacji w nawigacji powoduje, że trasy przez nie wyznaczone mogą być zupełnie bezużyteczne. Wg mnie, jest to jednak istotny problem, i jeżeli u konkurencji te dane są lepszej jakości, to możemy ich chyba także wymagać od NE. Mało tego, to właśnie w NE te dane powinny być najaktualniejsze, biorąc pod uwagę zgłaszanie takich informacji przez użytkowników. Oczywiście, w NE nie jest tak źle, że wszystkie te informacje są złe, ale np. na mojej trasie dom -> praca większość przypadków zakazów skrętu w lewo musiałem zgłosić sam.
alabanda

Telefon: Samsung Galaxy Ace

Postprzez mindzik » poniedziałek, 30 lis 2009, 14:26

alabanda napisał(a): ... większość przypadków zakazów skrętu w lewo musiałem zgłosić sam.

Jeśli chodzi o konkurencyjne programy, to ich aktualność jeśli chodzi o jednokierunkowość i zakazy skrętów jest tym większa im większa aktywność jego użytkowników w zgłaszaniu rozbieżności na mapach.
I tak w Automapie jest to całe Miplo w okół którego jest wielu użytkowników, którzy zgłaszają poprawki.
mindzik

Telefon: Nokia N8

Postprzez Janeo » poniedziałek, 30 lis 2009, 16:50

alabanda napisał(a):W zakorkowanych centrach miast, z dużą ilością dróg jednokierunkowych, z zakazami skrętu w lewo, brak takich informacji [kierunkowość dróg] w nawigacji powoduje, że trasy przez nie wyznaczone mogą być zupełnie bezużyteczne.

Ustalmy raz na zawsze: nie ma kwestii "bezużyteczności", bo takie błędy - jak we wszystkich nawigacjach - nie występują permnentnie (informacje o kierunkowości nie są fałszywe w 100%, to jedynie ułamek).
Ale coś jak Miplo w NE na pewno by się przydało.
Janeo

Telefon: SE C702

Postprzez ALEX » poniedziałek, 30 lis 2009, 17:00

Janeo napisał(a):Ustalmy raz na zawsze: nie ma kwestii "bezużyteczności", bo takie błędy - jak we wszystkich nawigacjach - występują od czasu do czasu (informacje o kierunkowości nie są fałszywe w 100%).

Zdziwisz się, ale nie masz racji. W pewnym mieście ze względu na układ dróg jednokierunkowych w interesujące mnie miejsce można było dojechać tylko w jeden sposób. NE prowadził mnie w zakaz wjazdu więc oczywiście jechałem tak jak mogłem. I tu pojawiał się problem - NE w przypadku przeliczania trasy zakładał (teraz jest trochę lepiej), że jestem 200m dalej niż w rzeczywistości. Tyle, że ta jedyna droga prowadząca do celu była wcześniej... oczywiście trasy nie dało się wyznaczyć.

A co do błędów jednokierunkowości i zakazów skrętu nie jest tak źle (w tamtym przypadku zgłosiłem co trzeba i problemu nie ma).
ALEX

Telefon: Samsung i5700

Następna strona

Powrót do Ogólne