Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

NaviExpert w Play z Samsungiem Avila

Re: NaviExpert w Play z Samsungiem Avila

Postprzez kiloff » wtorek, 6 kwi 2010, 11:03

Widocznie BT w tym tel nie jest dostępny z poziomu Java, a to raczej wina producenta telefonu.
kiloff
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Postprzez mstelmach » wtorek, 6 kwi 2010, 11:13

roman_tp napisał(a):to jakim cudem mój syn przesyła żonie zdjęcia z SE na tą AVILE? :evil:

oświadczam, że AVILA bez GPS ma działający BT. gdzie i na którą godzinę mam podjechać aby dokonać prezentacji?

Nieprawidlowo dziala BT z poziomu Javy. Wlaczenie BT powodowalo bardzo duze zwolnienie dzialania telefonu, co uniemozliwialo uzywanie NE.
mstelmach
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: HTC Pharos

Postprzez roman_tp » wtorek, 6 kwi 2010, 11:30

mstelmach napisał(a):Nieprawidlowo dziala BT z poziomu Javy.

zainstaluję inną nawigację i sprawdzę czy inni producenci poradzili sobie z tym problemem 8-)
roman_tp
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Postprzez roman_tp » wtorek, 6 kwi 2010, 21:31

no panie i panowie z NE. jeden punkt dla mnie.
z przykrością was informuję, że jestem po instalacji aplikacji amAze na telefonie AVILA bez wbudowanego GPS'a. piszę tego posta późnym wieczorem, abyście jutrzejszy dzień mogli spędzić na przemyśleniach, dlaczego inna aplikacja do nawigacji radzi sobie na tym telefonie, a NE nie.

ze względu na późną porę, gdy piszę tego posta, nie zamieszczam materiału dowodowego w postaci filmu, ale zamierzam to uczynić jutro.

tel. Samsung AVILA [S5230] + odbiornik GPS + amAze

liczę, że zespół NE tym razem zastanowi się nad problemem i jednak nie usłyszę coś w stylu, że to wina telefonu czy oprogramowania. :lol:
roman_tp

Postprzez jotde » wtorek, 6 kwi 2010, 21:51

roman_tp napisał(a):no panie i panowie z NE. jeden punkt dla mnie.
z przykrością was informuję, że jestem po instalacji aplikacji amAze na telefonie AVILA bez wbudowanego GPS'a. piszę tego posta późnym wieczorem, abyście jutrzejszy dzień mogli spędzić na przemyśleniach, dlaczego inna aplikacja do nawigacji radzi sobie na tym telefonie, a NE nie.

ze względu na późną porę, gdy piszę tego posta, nie zamieszczam materiału dowodowego w postaci filmu, ale zamierzam to uczynić jutro.

liczę, że zespół NE tym razem zastanowi się nad problemem i jednak nie usłyszę coś w stylu, że to wina telefonu czy oprogramowania. :lol:

Niestety muszę tutaj dodać, że to nie pierwsza taka wpadka zespołu NE. Na telefonie Nokia 5610 XpressMusic NaviExpert nie chce się łączyć z moim odbiornikiem GPS (Mainnav 910S), ale TrekBuddy robi to bez trudu. Po długiej wymianie maili z zespołem NE i sprawdzaniu różnych konfiguracji instalowania spasowałem. Co prawda z pożyczonym od kolegi gps'em tej samej firmy (tylko nowsza wersja) NE już się łączył więc sprawa była co najmniej dziwna, ale dla mnie (jako programisty) jest jasne, że jeżeli jedna aplikacja może to druga też powinna. Tak więc chyba musimy prosić zespół NE o więcej cierpliwości i samozaparcia w rozwiązywaniu problemów na linii telefon-gps via BT.
jotde

Telefon: Samsung GT-i5800

Postprzez mstelmach » środa, 7 kwi 2010, 06:45

roman_tp napisał(a):no panie i panowie z NE. jeden punkt dla mnie.

A jezdziles tym telefonem z GPS? Jesli jest taka mozliwosc to przejedz sie. U nas w testach polaczenie czasami dzialalo, ale podczas obciazenia aplikacji (przerysowywanie grafiki, wiele watkow) strasznie zwalnialo.
Pozdrawiam.
mstelmach

Postprzez roman_tp » środa, 7 kwi 2010, 06:58

kolego stelmach - nie sprawdzałem, nie jeździłem bo jak pisałem, było zbyt późno.
to co ja zrobiłem to podważałem twoją wypowiedź, która brzmiała:
mstelmach napisał(a):wersja bez GPS ma niedzialajacy modul BT

potem czytam:
mstelmach napisał(a):Nieprawidlowo dziala BT z poziomu Javy

tu już zacząłem się zastanawiać: działa czy nieprawidłowo działa???
jest różnica? dla mnie jest. może wam nie działało? może mieliście "pechowe" modele?

z tą wypowiedzią byłbym ostrożny, bo nie tylko aplikacje GPS korzystają z BT z poziomu JAVA. to również zamierzam sprawdzić.

nawiązując do innej wypowiedzi.
chyba każdy z użytkowników potwierdzi, że AVILA jest bardziej zaawansowanym modelem niż SE K850.
czy wg zespołu NE jednak AVILA należy do aparatów "niszowych"?
roman_tp

Postprzez mstelmach » środa, 7 kwi 2010, 07:19

roman_tp napisał(a):kolego stelmach - nie sprawdzałem, nie jeździłem bo jak pisałem, było zbyt późno.
to co ja zrobiłem to podważałem twoją wypowiedź, która brzmiała:
mstelmach napisał(a):wersja bez GPS ma niedzialajacy modul BT

potem czytam:

tu już zacząłem się zastanawiać: działa czy nieprawidłowo działa???
jest różnica? dla mnie jest. może wam nie działało? może mieliście "pechowe" modele?

z tą wypowiedzią byłbym ostrożny, bo nie tylko aplikacje GPS korzystają z BT z poziomu JAVA. to również zamierzam sprawdzić.

nawiązując do innej wypowiedzi.
chyba każdy z użytkowników potwierdzi, że AVILA jest bardziej zaawansowanym modelem niż SE K850.
czy wg zespołu NE jednak AVILA należy do aparatów "niszowych"?

To, ze ma dotykowy ekran jeszcze nie znaczy, ze telefon jest zaawansowany. Jak pewnie zauwazyles ma tylko 2G, co znaczaco ogranicza pasmo dostepu do Internetu.
Nie jest to telefon niszowy, bo jest popularny. Jednak ma kilka powaznych bledow, ktore uniemozliwily wydanie wersji dla niego.
mstelmach

Postprzez roman_tp » środa, 7 kwi 2010, 14:17

mstelmach napisał(a):Jak pewnie zauwazyles ma tylko 2G, co znaczaco ogranicza pasmo dostepu do Internetu.

nie jest to telefon 2G tylko 2.5G ze względu, że ma możliwość korzystania z GPRS i EDGE. brakuje mu do szczęścia tylko UMTS. wtedy byłby 3G
http://pl.wikipedia.org/wiki/2.5G
roman_tp

Postprzez mstelmach » czwartek, 8 kwi 2010, 06:03

roman_tp napisał(a):
mstelmach napisał(a):Jak pewnie zauwazyles ma tylko 2G, co znaczaco ogranicza pasmo dostepu do Internetu.

nie jest to telefon 2G tylko 2.5G ze względu, że ma możliwość korzystania z GPRS i EDGE. brakuje mu do szczęścia tylko UMTS. wtedy byłby 3G
http://pl.wikipedia.org/wiki/2.5G

Oj, czepiasz sie szczegolow, jesli nie jest 3G to jest 2G :) Chodzilo mi o to, ze nie ma wlasnie UMTS, o HSDPA nie wspominajac. Przyznasz, ze to w sumie jedyna taka wieksza wada tego telefonu (plus oczywiscie nieszczesny BT ;) ).
mstelmach

Poprzednia strona

Powrót do Aktualności