No to mam problem.
Zmieniłem swoją wysłużoną E51 na E72 i zaczęły się kłopoty z nawigacją.
NE potrafi się zwiesić. Objawia się to "zamrożeniem" mapy, przy czym samo wskazanie mojej pozycji "przesuwa się, do momentu wyjechania po za ekran". Jeszcze przez kilka kilometrów słyszę komunikaty głosowe (skręć w lewo, za 50 metrów fotoradar, etc.), później zupełnie cisza. Nawigacja umiera.
Zdarzyło się kilka razy, że NE zamknął się całkowicie i telefon wyszedł do trybu gotowości.
Niepokoi mnie to, szczególnie, że systematycznie używam NE a po zmianie telefonu, która zbiegła się z wprowadzeniem stabilnej(?) wersji 5.2, aplikacja jest dla mnie nieprzewidywalna.
Z moich obserwacji, wynika że większość (70%-80%) "zwisów" pojawia się na "otwartej, prostej przestrzeni" - autostrady, drogi ekspresowe, główne arterie miast. Nie zaobserwowałem związku pomiędzy czasem używania aplikacji, a jej padem. Czasem zdarza się, że umiera po kwadransie, czasem po dwóch godzinach.
Posiadam aktualne oprogramowanie w telefonie, kupionym w salonie firmowym Nokia.
*#0000# zwraca mi następujące dane:
Wersja oprogramowania
022.007
Data wersji oprogram.
10-Dec-2009
Wersja niestandardowa
022.007.C00.01
Data wersji niestandard.
10-Dec-2009
Zestaw języków
16.01
Model
E72-1
Typ
RM-530
Urządzenie uaktualnione
Nie uaktualniano
Naviekspert:
Wersja: 5.2 Nokia S60 (Symbian OS. 3.1+)
nokia-s60-ed3-fp2-1-locationapi
201002021201:26882
Dokonałem "formatowania" telefonu, zainstalowałem wyłącznie NE - bez rezultatu.
Spróbuję teraz zainstalować wersję 5.1 i wykorzystać zewnętrzny moduł (czyli podobnie jak w przypadku poprzedniczki E51), chociaż nie ukrywam, że niestabilność aplikacji stawia pod znakiem zapytania dalsze moje korzystanie z Naviekspert.
Rozumiem, że Nokia E72 nie jest aparatem zbyt popularnym. Z nieznanych przyczyn, moim zdaniem wspaniały, telefon dopiero teraz trafia do ofert kilku operatorów (w większości tylko na papierze). Ale czy to może usprawiedliwiać błędy w działaniu?
Zwracam się z gorącą prośbą do Autorów aplikacji, aby przyjrzeli się problemowi.
Wdzięczny będę również za opinie od posiadaczy Nokia E72 na temat pracy. Być może błąd tkwi po mojej stronie?
W razie pytań związanych z Nawiexpert, chętnie udzielę odpowiedzi.
Pozostaję z szacunkiem,
Wierny Użytkownik NE

Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert
Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum
Najnowsze