Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Czy NaviExpert obsługuje telefony z Windowsem Mobile?

Re: Czy NaviExpert obsługuje telefony z Windowsem Mobile?

Postprzez roman_tp » niedziela, 22 sie 2010, 09:32

w związku, że jestem chyba jedynym użytkownikiem aplikacji na Omnia Lite, pytanie kieruję do użytkowników HTC Touch Diamond - i osób z NE.

czy na telefonie HTC Touch Diamond, aplikacja obsługuje tryb poziomy?
roman_tp
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Postprzez lnowaczyk » wtorek, 24 sie 2010, 09:58

roman_tp napisał(a):w związku, że jestem chyba jedynym użytkownikiem aplikacji na Omnia Lite, pytanie kieruję do użytkowników HTC Touch Diamond - i osób z NE.

czy na telefonie HTC Touch Diamond, aplikacja obsługuje tryb poziomy?

Wymieniony model nie obsługuje tej funkcji.
lnowaczyk

Postprzez roman_tp » wtorek, 24 sie 2010, 12:00

lnowaczyk napisał(a):Wymieniony model nie obsługuje tej funkcji.

to teraz zadam troszkę inne pytanie:
czy aplikacja dla HTC Touch Diamond ma możliwość obrotu o 90st. i tym samym powiększenie wirtualnej klawiatury telefonicznej do rozmiarów klawiatury QWERTY?

bardzo proszę jeśli to możliwe, o szybsze odpowiedzi, ponieważ po powrocie do domu chciałbym przedstawić coś, co będzie uzaleznione od odpowiedzi jaką otrzymam.
roman_tp

Postprzez lnowaczyk » wtorek, 24 sie 2010, 13:50

roman_tp napisał(a):

to teraz zadam troszkę inne pytanie:
czy aplikacja dla HTC Touch Diamond ma możliwość obrotu o 90st. i tym samym powiększenie wirtualnej klawiatury telefonicznej do rozmiarów klawiatury QWERTY?

bardzo proszę jeśli to możliwe, o szybsze odpowiedzi, ponieważ po powrocie do domu chciałbym przedstawić coś, co będzie uzaleznione od odpowiedzi jaką otrzymam.

Brak możliwości obracania ekranu aplikacji NE jest spowodowane tym, że ten model domyślnie nie oferuje takiej funkcji. Proszę sprawdzić, czy obraca się np. InternetExplorer (nie, nie obraca się). Natomiast w Sieci są dostępne programy, które pozwalają na uaktywnienie funkcji obracania ekranu.
lnowaczyk

Postprzez algi » wtorek, 24 sie 2010, 15:05

lnowaczyk napisał(a):Brak możliwości obracania ekranu aplikacji NE jest spowodowane tym, że ten model domyślnie nie oferuje takiej funkcji. Proszę sprawdzić, czy obraca się np. InternetExplorer (nie, nie obraca się). Natomiast w Sieci są dostępne programy, które pozwalają na uaktywnienie funkcji obracania ekranu.

A co z telefonem LG GT505 który posiada czujnik położenia i obracają sie gry w Javie?
Np. gra BallBall (kopia gierki z Iphone'a) - pozwala przechylając telefon prowadzić kulkę po labiryncie.
(zapewne to działa na całej gamie telefonów LG - tutaj np. na kc910 .... http://dev-lg-kc910.blogspot.com/2008/12/kc910_06.html - oraz np. na Samsung Avila)

Dlaczego NE nie wspiera trybu poziomego dla tego aparatu, skoro nie jest to ograniczenie telefonu a postulowano o ten tryb wielokrotnie?
Jeżeli programiści NE nie potrafią tego co programiści tej prostej gierki, to może chociaż w opcjach ekranu dodać on/off tryb poziomu?

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez roman_tp » wtorek, 24 sie 2010, 16:32

lnowaczyk napisał(a):Brak możliwości obracania ekranu aplikacji NE jest spowodowane tym, że ten model domyślnie nie oferuje takiej funkcji. Proszę sprawdzić, czy obraca się np. InternetExplorer (nie, nie obraca się). Natomiast w Sieci są dostępne programy, które pozwalają na uaktywnienie funkcji obracania ekranu.

o właśnie. chodzi o programy wymuszające obrócenie uruchomionej aplikacji.

mimo, iż jak pan wspomniał...
aplikacja przeznaczona na ten telefon jest jednak wyposażona w wirtualną klawiaturę QWERTY
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

od pewnego czasu robię szum, wokół poziomego ustawienia NE. to samo dotyczy informacji na temat aplikacji na Omnia Lite, której firma nie wspiera.
poradzono mi wgrania Esmertec'a, zainstalowanie wersji dla HTC Touch Diamond. to był duży krok do przodu.
do szczęścia brakowało właśnie poziomego ustawienia ze względu na umiejscowienie gniazda miniUSB - na samym szczycie telefonu, a to nie jest wygodne jeśli chodzi o podłączenie do ładowarki, oraz na zbyt małe klawisze wirtualnej klawiatury - w przypadku wprowadzania nawet stojąc w miejscu łatwo o mylnie naciśnięty klawisz.
rozwiązałem sobie ten problem odpowiednią aplikacją i teraz się pytam:

o co chodzi?
wystarczy dopracować wersję dla wspomnianego HTC, aby była również rekomendowana na Omnia Lite.
wersja niby nie obsługuje trybu poziomego, ale sama aplikacja ma jednak zaimplementowaną klawiaturę QWERTY.
jeśli nie obsługuje, to po co ją tam daliście? dla lepszej wagi aplikacji?
co jeszcze ma aplikacja w sobie, czego normalny użytkownik nie znajdzie?

apeluję - nie wiem kto jest władny podejmowania decyzji - aby przemyśleć kierunek rozwoju NE. owszem, my użytkownicy możemy podpowiadać, dawać pomysły lepsze czy gorsze, tylko jakim kosztem? informacją, że nie ma aplikacji na posiadany telefon?

gdy po raz pierwszy znalazłem wasz program [ver. 2] ucieszyłem się: rodzima firma i to z poznania. nawet w waszej siedzibie - swojego czasu w okolicy ul. 28 czerwca 56r. [dokładnie nie pamiętam], kupowałem pierwszy abonament wraz z odbiornikiem GPS.
jedna z osób którą namówiłem, jest aż z lublina. polecałem was i co dziś mam? szyderczy śmiech znajomych bo znają walkę jaką z wami toczę. tu obawiam się, że ich nie namówię już na NE. ja sam stoję przed dylematem wykupienia trzeciego już abonamentu.

wracając do tematu.
niby coś czegoś nie ma i nie można, a ja udowadniam, że ma i że można.
pytam się tylko, czy nie można tego [obracanie ekranu] zrobić od razu - bezpośrednio w samej aplikacji bez innych wspomagających programów? swojego czasu jeden z waszych pracowników tłumaczył, że telefon nie obsługuje automatycznego obracania ekranu.
owszem IE mi się nie obraca, ale wystarczy np. Opera i się samo obraca.
może, sama Opera ma w sobie małą aplikację, która umożliwia ten obrót. może, ale jeśli tak, to co stoi na przeszkodzie, aby wasi informatycy również wbudowali ten program do NE?
roman_tp

Postprzez lnowaczyk » wtorek, 24 sie 2010, 16:48

algi napisał(a):

A co z telefonem LG GT505 który posiada czujnik położenia i obracają sie gry w Javie?
Np. gra BallBall (kopia gierki z Iphone'a) - pozwala przechylając telefon prowadzić kulkę po labiryncie.
(zapewne to działa na całej gamie telefonów LG - tutaj np. na kc910 .... http://dev-lg-kc910.blogspot.com/2008/12/kc910_06.html - oraz np. na Samsung Avila)

Dlaczego NE nie wspiera trybu poziomego dla tego aparatu, skoro nie jest to ograniczenie telefonu a postulowano o ten tryb wielokrotnie?
Jeżeli programiści NE nie potrafią tego co programiści tej prostej gierki, to może chociaż w opcjach ekranu dodać on/off tryb poziomu?

Proszę zapoznać się z moim postem na temat funkcji obracania ekranu post7407.html#p7407
Nie miałem przyjemności grać w tę grę, ale wydaje mi się, że prowadzenie kulki poprzez przechylenie telefonu, nie jest tym samym, co obracanie całego ekranu aplikacji.
lnowaczyk

Postprzez algi » wtorek, 24 sie 2010, 22:02

lnowaczyk napisał(a):Proszę zapoznać się z moim postem na temat funkcji obracania ekranu post7407.html#p7407

Nie miałem przyjemności grać w tę grę, ale wydaje mi się, że prowadzenie kulki poprzez przechylenie telefonu, nie jest tym samym, co obracanie całego ekranu aplikacji.

Soft generalnie w telefonie LG GT 505 jest albo Orange'a albo niebrandowany. Aktualizacja MOŻE pokaże się pod koniec tego roku - proszę się zapznać z forum http://www.GT505.pl gdzie użytkownicy są w kontakcie z LG, które samo zaproponowało aby im zgłaszać co potrzeba zmienić.
Podobno NE też jest w kontakcie z producentami telefonów.....

Co do kulki - tu chodzi o pokazanie że poprzez JAVA da rade zczytać dane z czujnika położenia telefonu. A na tej podstawie wiadomo jak przerysować ekran (tak jak to robią inne aplikacje jak choćby wbudowana przeglądarka internetowa, galeria czy jakiekolwiek wprowadzanie tekstu .... wtedy jest klawiatura QWERTY).
Może po prostu trzeba się przyznać że Wasi programiści nie potrafią.....

Na logikę to prowadzenie tej kulki jest trudniejsze bo oprócz informacji "pion/poziom" trzeba jeszcze zczytywać "stopień" wychylenia X/Y ... kulka w końcu może turlać się powolutku albo szybko.... a nawet na skos. A ta prosta gierka jest napisana nie przez profesjonalną firmę tylko przez hobbyste...
Cóż... trochę wstyd dla Waszych programistów....

NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
algi

Postprzez SlaviNavi » środa, 25 sie 2010, 12:15

algi - POPIERAM w 100% twoje tematy na forum ,to samo dotyczy GT500
Mój telefon LG GT500 Era
SlaviNavi

Telefon: SAMSUNG WAVE S8500 /LG GT500

Postprzez algi » środa, 25 sie 2010, 13:09

SlaviNavi napisał(a):algi - POPIERAM w 100% twoje tematy na forum ,to samo dotyczy GT500
Mój telefon LG GT500 Era

Po prostu trzeba by sprezentować komuś kto o tym decyduje w NE i kazać mu codziennie planować w widoku trasy drogę o zadanej godzinie....
Myślę że max. po tygodniu zaczął by rzucać mięsem przy ustawianiu godziny, nawet posługując się rysikiem (nie mówiąc już o palcu ;)

NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
algi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kompatybilność telefonów