Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Rozwój NE

Re: prawdziwy rozwój i kierunek NE

Postprzez Janeo » czwartek, 26 sie 2010, 06:24

Andrzej napisał(a): Zauważ też, że w żaden sposób nie uniemożliwiamy korzystania ze starszych wersji NaviExperta na słabszych telefonach.

Może się mylę, ale nie ma na stronie NE starszych wersji do wyboru, zawsze jest tylko jedna, najnowsza.
Janeo
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: SE C702

Re: Rozwój NE

Postprzez Qbek » czwartek, 26 sie 2010, 06:44

Wystarczy wpisać np getne.pl/4.3.2 i już pobierasz wersję starszą. Można tak do 3.0.2. Inną sprawą Jest, że tylko wtajemniczeni o tym widzą...
Qbek

Postprzez vtec_z » czwartek, 26 sie 2010, 07:28

Qbek napisał(a):Wystarczy wpisać np getne.pl/4.3.2 i już pobierasz wersję starszą. Można tak do 3.0.2. Inną sprawą Jest, że tylko wtajemniczeni o tym widzą...

Nie całkiem prawda. Ze strony głównej wejdź do [Pobierz] a potem do [Starsze telefony] i możesz hulać po starych wersjach ile wlezie ;)
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez Janeo » czwartek, 26 sie 2010, 10:18

vtec_z napisał(a):Nie całkiem prawda. Ze strony głównej wejdź do [Pobierz] a potem do [Starsze telefony] i możesz hulać po starych wersjach ile wlezie ;)

Czyli potwierdzasz nieprzejrzystość, lub bałagan informacyjny. ZUPEŁNIE JAK W MENU APLIKACJI NaviExperta, pewnie ta sama osoba to projektuje :lol: .
Powinny być bezpośrednie linki na każdą wersję, jak to ma miejsce w powaznych firmach.
Janeo

Telefon: SE C702

Postprzez vtec_z » czwartek, 26 sie 2010, 10:31

Janeo napisał(a):
vtec_z napisał(a):Nie całkiem prawda. Ze strony głównej wejdź do [Pobierz] a potem do [Starsze telefony] i możesz hulać po starych wersjach ile wlezie ;)

Czyli potwierdzasz nieprzejrzystość, lub bałagan informacyjny. ZUPEŁNIE JAK W MENU APLIKACJI NaviExperta, pewnie ta sama osoba to projektuje :lol: .
Powinny być bezpośrednie linki na każdą wersję, jak to ma miejsce w powaznych firmach.

Według mnie bezpośrednie linki do wersji nie są konieczne, choć byłyby przydatne dla kolekcjonerów wersji oprogramowania i zapaleńców testujących różne kombinacje telefon-aplikacja. Tyle,ze takich osób nie ma zbyt wielu w stosunku do ogółu użytkowników a i tak sobie poradzą (jak widać po poprzednich postach).
Przeciętny użytkownik dopasowuje wersję oprogramowania do posiadanego telefonu i to strona NE mu zapewnia w sposób przejrzysty. Numerkologia wersyjna zupełnie jest do tego niepotrzebna.
vtec_z

Postprzez algi » czwartek, 26 sie 2010, 21:09

Nie chcę zakładać nowego wątku więc tutaj.

Znalazłem dosyć długi artykuł o NE w którym autor zastanawia się czy NaviExpert może zastąpić nawigację offline?.
Wg mnie nawigacja online ma potencjał nie tylko zastąpić nawigację offline ale także mocno ją przegonić - to wszystko pod warunkiem dobrego wykonania. [w moim domyśle -> w Polsce ... za granicą niedokładność map i koszty są minusem]

Miłego czytania.

http://simblog.pl/czy-naviexpert-moze-zastapic-nawigacje-offline-konkurs/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+komorkomania+%28Kom%C3%B3rkomania.pl%29

Jest kilka oczywiście niedociągnięć typu:

Dostępność na wszystkie platformy
Pierwsza z zalet programu to jego dostępność praktycznie na wszystkie mobilne platformy. Z NaviExperta mogą korzystać posiadacze smartfonów z Androidem,Windows Mobile czy Symbianem (wkrótce pojawi się także wersja na bada OS i iOS), a także użytkownicy większości „zwykłych komórek” (Java). Nie ma tu żadnych ograniczeń wynikających z dostępności tylko na jedną wybraną platformę (AutoMapa) lub na telefony z zaawansowanym systemem operacyjnym.

Na czym to ta słynna Omnia chodzi? ;-)

Mapy - autor pisze że są online i bardzo aktualne. Porównuje to z 4rema aktualizacjami map na rok w systemach offline.

Kiedyś też tak myślałem że jak będzie online to mogą i co miesiąc aktualizować i to będzie zaleta.
W praktyce wiemy że inne systemy offline mają już częściej aktualizacje a NE wcale taki aktualny nie jest - ile było aktualizacji map od początku roku w NE a ile u głównego konkurenta w PL ?
Zaletą są oczywiście blokady dróg związane z remontami - pozdrowienia dla Pana "kzmijewski" który dzielnie dba aby NE nie wprowadzał nas na place budowy :) - aczkolwiek główny konkurent poprzez synchronizację blokad ze znanego wszystkim portalu społecznościowego radzi sobie z tym coraz lepiej.

Następnie omawiany jest CT online.
Tutaj mogę się zgodzić że to główna zaleta NE i nawigacji on-line. Kwestia teraz jakości danych i algorytmów.
Jak główny konkurent w PL również pozwalający omijać korki wygląda - każdy może sprawdzić na mapie targeo oraz z długich wątków na tym forum.
Ja osobiście dzisiaj wracając w Warszawie z Raszyna na Bemowo ominąłem sam korek, którego NE nie widział a następnie przeleciałem przez wirtualny korek NE we Włochach. Z drugiej strony ostatnio z Saskiej Kępy na Bemowo NE poprowadził mnie na około Wisłostradą i trasą Toruńską na Bemowo omijając szerokim łukiem centrum. Sprawdziwszy na mapie targeo kolorową sytuację centrum, byłem zadowolony z obranej przez NE trasy - zdecydowanie dłuższej ale praktycznie jechałem bez zatrzymania.

Co tam o punktach POI autor pisze?
Stale aktualizowane itd....
Punktów POI nie będę komentował bo nawet sensownie wprowadzonych do bazy parkingów nie ma... patrz mój inny wątek gdzie pokazałem jak to konkurencja ma "zmapowane"... tutaj NE musi ostro naciskać na dostawcę map Imagisa bo nie wyobrażam sobie aby NE był w stanie zapanować samemu na setkami tysięcy punktów POI.

Fotoradary i remonty.
Tak, rzeczywiście autor ma racje że aktualizować mogą je sami użytkownicy nawet prosto z telefonu! Tylko co z tego że sobie ludzie poklikają jak to nie ma żadnego efektu albo efekt jest spóźniony o pół roku (np. pojawienie się fotoradaru na drodze do Łukowa bądź zniknięcie fotoradaru widma w Warszawie przy wjeździe na wiadukt przy Blue City). Sam odnoszę wrażenie że kiedyś to działało. Nawet NE miał "gwarancję aktualnej bazy foto" - obecnie mam wrażenie że zgłaszanie czegokolwiek (lub braku czegokolwiek) w aplikacji to taka atrapa marketingowa (ew. sposób na szybkie pozbycie się wiarygodności w programie).
Tutaj wg mnie NE powinien założyć że osoba która wykupuje po raz drugi abonament na 2 lata i zgłaszała poprawnie poprzednio foto - powinna mieć 100% wiarygodności a zgłaszane przez nią obiekty powinny natychmiast pojawiać się na mapach. W końcu jak ktoś by zgłaszał bzdury to po kilkunastu zgłoszeniach system powinien to wykryć i "ubić wiarygodność"

Co do ceny autor ma racje - relatywnie NE jest tanią nawigacją.
Na pewno kiedyś to była główna zaleta że NE chodził na bardzo tanich telefonach - obecnie ten trend powoli się zmienia.
Transfer danych? Tak kosztuje ale pakiety są coraz tańsze i nie zapominajmy że chcąc korzystać z danych online u największego konkurenta w PL - także zapłacimy, z tego co się orientuje po wypowiedziach użytkowników, nawet więcej.
Abonament 2 letni - skalkulowany jest dobrze. Trzeba brać pod uwagę że mamy jeszcze transfer danych więc abonament + transfer danych musi wyjść znacząco taniej niż inna nawigacja offline oraz taniej niż wiodący konkurent na polskim rynku, zważywszy na stosunek możliwości/cena ... a jak wiemy możliwości konkurenta wzrosły znacząco właśnie w tych dziedzinach w których kiedyś NE prowadził.

Autor omawia także wady.
Dane, koszty - to powyżej omówiłem .. powoli wszystko tanieje i za jakiś czas dla wielu ludzi naturalnym będzie internet w komórce.
Dla mnie już jest... poczta, strony, nawigacja czy mapy online (mam namyśli śledzenie pozycji na mapach rastrowych).
Niektórzy znajomi alergicznie podchodzą do wydania choćby 5 zł na pakiet danych....ale to "inne pokolenie" ... w zamian za to 2 piwka wieczorem codziennie albo wyjście do knajpy z 3 cyfrowym rachunkiem.... ale 5zł na pakiet miesięcznie o nie! To przecież kosztuje! ;-)

Brak sieci - to oczywiście może być problem gdzieś w trasie, często w górach.
Osobiście jeżeli jedziemy ustaloną trasą to nie rzutuje to na nawigację (niektórzy nadal myślą że jak zerwie połączenie to nawigacja się wyłączy, wybuchnie etc... ;). Mnie osobiście o wiele częściej trafiały się "pady" czy "przytkania" serwerów NE. Oczekiwanie na odpowiedź serwera przy maksymalnym sygnale 3G i działającym bezproblemowo i szybko internecie czy to WWW czy poczta (każdorazowo sprawdzam "gdzie jest problem").

Co do prędkości działania.
Rzeczywiście przy dobrym sygnale 3G sam transfer trasy jest szybki ale proszę nie porównujmy tego do systemów offline.
Zdecydowanie "przeliczanie" trasy trwa za długo i w mieście potrafię przejechać spory kawałek (kilka skrzyżowań) zanim NE coś przeliczy i ściągnie.
Co więcej ... wtedy często jestem znowu już dalej i ponownie przeliczamy.....
Rekordowo udało mi się przejechać z 10 km na 30km drodze z pracy do domu i dopiero NE "zaskoczył"... podejrzewam to co wyżej - pad/przytkanie serwera NE gdyż zasięg na tej trasie jest idealny.

Co do porównania autora z innymi programami.
Tak to prawda że NE kombinuje i omija korki. Porównywanie z innymi nawigacjami bez tych funkcji często nie ma sensu - tamte nawigacje to "elektroniczna mapa z lektorem" działająca na zasadzie - jedziemy głównymi lub przykładamy linijkę i najkrótszymi .... brakuje jakby inteligencji prowadzenia.
Tutaj w PL mamy dwa inteligentne programy... za granicą są i inne ale w PL nie mają danych....

Podsumowując - artykuł bardzo fajny ale my forumowicze widzimy gdzie rzeczywistość zaczyna się rozjeżdżać z teorią.
W praktyce NE jest dobry jednakże traci powoli wszystkie swoje wyróżniające cechy na rzecz znanego wszystkim konkurenta.
Ekipa NE stara się tworzyć nowe przyczółki jednak pomylili szuflady - zamiast pobierać nowe pomysły i rozwiązania z szuflady "nawigacja samochodowa", otworzyli szufladę "bajery i gadżety marketingowe" oraz "zmieńmy opakowanie" ... jak duża część produktów w hipermarketach z napisem "new" w rogu od 5 lat....

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez Marian » czwartek, 26 sie 2010, 23:25

algi napisał(a): Znalazłem dosyć długi artykuł o NE w którym autor zastanawia się czy NaviExpert może zastąpić nawigację offline?... Podsumowując - artykuł bardzo fajny ale my forumowicze widzimy gdzie rzeczywistość zaczyna się rozjeżdżać z teorią.
Twoje sprostowania okazały się dłuższe niż ten artykuł. A czy nie odniosłeś wrażenia, że jest to po prostu tekst sponsorowany? Zwłaszcza w kontekście prościutkiego konkursu, w którym nagrodami były jednoroczne abonamenty w liczbie 5?
Marian
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: Nokia E51

Postprzez algi » piątek, 27 sie 2010, 04:50

Marian napisał(a):
algi napisał(a): Znalazłem dosyć długi artykuł o NE w którym autor zastanawia się czy NaviExpert może zastąpić nawigację offline?... Podsumowując - artykuł bardzo fajny ale my forumowicze widzimy gdzie rzeczywistość zaczyna się rozjeżdżać z teorią.
Twoje sprostowania okazały się dłuższe niż ten artykuł. A czy nie odniosłeś wrażenia, że jest to po prostu tekst sponsorowany? Zwłaszcza w kontekście prościutkiego konkursu, w którym nagrodami były jednoroczne abonamenty w liczbie 5?

Prawdopodobnie tak, gdyż screeny dobrane do artykułu już gdzieś widziałem - dokładnie te same - jedynie ostatni screen jest "nowy" dla mnie.
Do tego zwykły user piszący sobie BLOGa nie rozdawałby abonamentów....
Natomiast ogólnie artykuł jest dobrym wstępem dla kogoś, kto nie wie z czym Naviexperta się je.
Potem powinien trafić na forum i zweryfikować kilka rzeczy aby się nie rozczarować przed kupnem abonamentu i/lub świadomie podjąć decyzje znając pewne "niuanse" nie podane w artykule.

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez vtec_z » piątek, 27 sie 2010, 07:37

algi napisał(a):Prawdopodobnie tak, gdyż screeny dobrane do artykułu już gdzieś widziałem - dokładnie te same - jedynie ostatni screen jest "nowy" dla mnie.

Nic dziwnego. Można je ściągnąć ze strony "Dla prasy" - http://www.naviexpert.pl/o-firmie/dla-prasy/galeria.html i całkowicie legalnie zamieścić w swoim tekście.
Ten argument nie może podeprzeć "teorii spiskowej NE" ;) - pozostałe (abonamenty!) raczej tak.
vtec_z

Postprzez roman_tp » piątek, 27 sie 2010, 08:23

nie chcę robić z siebie męczennika, ale bardzo daje do myślenia pierwszy post 8-)
roman_tp
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne