Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Rozwój NE

Re: Rozwój NE

Postprzez hkoziarek » piątek, 27 sie 2010, 09:16

roman_tp napisał(a):nie chcę robić z siebie męczennika, ale bardzo daje do myślenia pierwszy post 8-)

Romanie pierwszy post z 2008 roku tyle wart co ostatni odnoszący się do AM. ;)
Pozostawiam bez komentarza i polecam posty Pani Kasi na pdaclub.
Szkoda, że nie mamy dla równowagi takiej Kasi tutaj.
I straszno i śmieszno.
Krucjata Romana trwa ;)
Pozdr. HK
hkoziarek
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Postprzez mentos11 » poniedziałek, 6 wrz 2010, 11:27

Tak przeglądam sobie forum i znalazłem w tym wątku w 1 poście takie zdanie "POI na trasie w 2011r"
Co to oznacza?
Czy chodzi możliwość wyszukania POI na wyliczonej trasie po której jedziemy i naprzykład dodania jako punkt przelotowy???
Czekam na odpowiedz :)
mentos11
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Samsung Galaxy S i9100

Postprzez Qbek » poniedziałek, 6 wrz 2010, 11:54

Dokładnie o to chodzi.
Qbek
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Postprzez mentos11 » poniedziałek, 6 wrz 2010, 13:20

To super :)

A kontrole drogowe online?
Czy jak poinformuje o kontroli to od razu inni użytkownicy dostaną info o kontroli i pojawi się na mapie uwaga kontrola???
Byłoby super bo ostatnio złapali mnie z suszarki :(

Tak sobie jeszcze myślałem że fajnie by było jakby NE rozbudował się o nawigacje łodzią na jeziorze!
Trzeba by porty pozaznaczać, boje, śluzy i oczywiście szlaki.
Jeszcze tak sobie myślałem że fajnie by było udostępnić swoją pozycję innym użytkownikom albo znajomym.
Czasami jedzie się w kilka osób samochodami i jakby każdy każdemu udostępnił swoją pozycję to jadąc trasą widać byłoby innych w telefonie. W razie postoju albo awarii widać gdzie kto stoi. Oczywiście taka funkcja wymagałaby sporej transmisji danych ale teraz to nie jest wielki problem są pakiety danych itp.
Tylko jak zrobić to udostępnianie pozycji? Chyba trzeba dodać coś takiego w menu, udostępnij moja pozycję użytkownikowi o numerze identyfikacyjnym 345...... i potwierdz. A w menu mapy i nawigacji trzeba dodać opcje Włącz moich znajomych i ci co udostępnili swoją pozycję zostaliby pokazani.
Czestotliwość wysyłania pozycji można powiązać z prędkością im większa prędkość tym częściej aktualizowana pozycja.
Super :D
Ale to tylko marzenia może w wersji 7 albo 8 coś takiego zobaczymy :roll:
mentos11

Postprzez vtec_z » poniedziałek, 6 wrz 2010, 13:48

mentos11 napisał(a):Jeszcze tak sobie myślałem że fajnie by było udostępnić swoją pozycję innym użytkownikom albo znajomym.
(...)

Nie całkiem marzenia ;) W wersji 6 (na razie w beta5) masz w menu "Narzędzia" funkcję "Wysyłanie punktów GPS".
Za jej pomocą możesz wysyłać do innego użytkownika NE informacje (w postaci SMS) o punktach zlokalizowanych przez Ciebie, w tym o Twojej aktualnej pozycji.
Co prawda jeden SMS to tylko dane jednego punktu i do ciągłego przekazywania pozycji trochę brakuje.
Uwaga: adresat wiadomości musi mieć NE w wersji 6 i musi mieć aktywną opcję "Odbieranie punktów SMS" (menu Narzędzia->Ustawienia aplikacji->Zaawansowane)
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez mentos11 » poniedziałek, 6 wrz 2010, 14:00

vtec_z napisał(a):
mentos11 napisał(a):Jeszcze tak sobie myślałem że fajnie by było udostępnić swoją pozycję innym użytkownikom albo znajomym.
(...)

Nie całkiem marzenia ;) W wersji 6 (na razie w beta5) masz w menu "Narzędzia" funkcję "Wysyłanie punktów GPS".
Za jej pomocą możesz wysyłać do innego użytkownika NE informacje (w postaci SMS) o punktach zlokalizowanych przez Ciebie, w tym o Twojej aktualnej pozycji.
Co prawda jeden SMS to tylko dane jednego punktu i do ciągłego przekazywania pozycji trochę brakuje.
Uwaga: adresat wiadomości musi mieć NE w wersji 6 i musi mieć aktywną opcję "Odbieranie punktów SMS" (menu Narzędzia->Ustawienia aplikacji->Zaawansowane)

Masz rację nie pomyślałem ale zauważ ze to nie jest to o czym myślałem. Sledzenie pozycji a wysłanie smsa ze swoją pozycją to sa dwie zupełnie inne funkcje, tu śledzisz(ruch) a tam informujesz (pozycja). Chodzi mi o taką funkcję jaka jest w google maps, włączasz moich znajomych i jeśli są w pobliżu to wyświetlają się na mapie, Rozumiem że to strasznie obciąży serwery NE bo jeśli 100 tyś użytkowników w niedziele wieczorem włączy tą funkcję to może być nieciekawie.
Teraz mnie rozumiesz :)
mentos11

Postprzez mentos11 » czwartek, 9 wrz 2010, 11:05

Ponieważ premiera NE 6.0 nastąpiła podczas pisania poniższego postu to przeklejam go do tego wątku.

mentos11 napisał(a):

Widzę juz ze została umieszczona na stronie NE informacja o wersji 6.0, czyli premiera tuż tuż.
Ale jeszcze póki wątek jest otwarty napiszę jak możnaby uprościć menu "Nawiguj".
Obecnie po wejściu w NAwiguj mamy podmenu z Moimi punktami , ostatnio używanymi itd. a gdyby uprościć i po wejściu w Nawiguj od razu pojawiło się okienko z polecenia "Prowadź do"?
A co z podmenu z okienka Nawiguj?, juz odpowiadam należy rozbudować okienko "Prowadź do" :
- pomiędzy okienkami od i do należy wstawić przycisk dodający punkt przelotowy, dodanie punktu przelotowego powoduje pojawienie się okienka punktu przelotowego a przycisk dalej jest widoczny pod nim, tak aby można dodać kolejny punkt itd.
- z boku okienek od do już jest ikonka z możliwością wyboru moich punktów ostatnio używanych itd. tutaj nic nie trzeba zmieniać.
- na dole natomiast należy umieścić kilka przycisków :
"Nawiguj"
"Zaplanuj trasę"
"Wyczyść" - dlatego wyczyść bo po wejściu do Nawiguj, okienka byłby wypełnione punktami ostatnio wyliczanej trasy i albo wyczyścimy albo nadpiszemy te punkty, sposób dowolny ale przycisk powinien być.

I tyle więcej przycisków nie potrzeba, oczywiście zostają dwa przyciski funkcyjne na dole opcje i cofnij.
W opcjach należy umieścić te funkcje z podmenu Zaawansowane, Zakończ nawigacje, typ trasy, demo, nawigacja bez GPS, tylko modyfikuj trasę nie jest potrzebne, do usunięcia.
Cofnij, wiadomo do głównego menu.
W głównym menu w pomoc dodałbym podmenu z linkiem do instrukcji obsługi danej wersji NE w PDF. Jak ktoś chce może sobie ściągnąć na telefon lub przez komputer ściagnąć.

O i tak właśnie widzę proste i intuicyjne Menu NE , szczególnie dla telefonów z dotykowym ekranem
Wchodzę do nawiguj i już mogę wyznaczyć trasę, zaplanować trasę, modyfikować trasę, a w opcjach wybrać typ trasy, wyłaczyć nawigację itd.
Wchodzę w szukaj i mam okienko wyszukiwania tak jak jest obecnie.
Wchodzę w mapę i mam mapę tak jak jest obecnie.
A wejście do menu Narzędzia wyświetla podmenu z ustawieniami tak jak jest obecnie.
Wchodzę do Pomoc a tam link do strony NE, Link do instrukcji NE itd.

Wiem ze już za późno na zmianę ale może w wersji 6.1 lub 6.2 dałoby radę albo 7.0?
mentos11

Postprzez hkoziarek » czwartek, 9 wrz 2010, 11:29

mentos11 napisał(a):O i tak właśnie widzę proste i intuicyjne Menu NE , szczególnie dla telefonów z dotykowym ekranem

Drogi Mentosie,
pozytywne zmiany w menu dla "dotykowców" tuż, tuż.
Pozdr. HK
hkoziarek
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert

Postprzez perun3 » piątek, 10 wrz 2010, 12:24

hkoziarek napisał(a):
mentos11 napisał(a):O i tak właśnie widzę proste i intuicyjne Menu NE , szczególnie dla telefonów z dotykowym ekranem

Drogi Mentosie,
pozytywne zmiany w menu dla "dotykowców" tuż, tuż.
Pozdr. HK

Tylko czy jego telefon się załapie ?
Użytkownik zde-naviexpertowany :-)))
perun3

Telefon: AM 6.6 Final

Postprzez Tommy » poniedziałek, 18 paź 2010, 15:59

hkoziarek napisał(a):Webplaner – pracujemy nad tym projektem systemowo. W pierwszym etapie, już we wrześniu zintegrujemy serwis radarynamapie.pl z aktualną informacją o natężeniu ruchu CT Online. W kolejnym etapie rozpoczniemy prace nad funkcją planowania tras.

Mamy już drugą połowę października i cisza, a integracja serwisu radarynamapie.pl z CT Online miała nastąpić we wrześniu. Jak ta sprawa się przedstawia?
Tommy

Telefon: Sony Ericsson XPERIA X8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne