Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Rozwój NE

Rozwój NE

Postprzez hkoziarek » poniedziałek, 9 sie 2010, 11:29

Drodzy Użytkownicy,
Kierunek rozwoju nawigacji NaviExpert pod kątem funkcji ważnych dla kierowców jest oczywisty. Po pierwsze przypominamy, że niedawno wprowadziliśmy wersję on-line Community Traffic, dającą NaviExpert przewagę nad wszystkimi konkurentami w Polsce. Dotyczy to także AM, która pod tym względem najbardziej „depcze nam po piętach”. Tegoroczny test AutoŚwiata i AntyRadia potwierdził, że Community Traffic jest nadal najlepszą, sprawdzającą się w realnych warunkach drogowych technologią. Także nasze wewnętrzne testy pokazują, że AM nie uporała się jeszcze z kilkoma ważnymi problemami, z którymi my też się kiedyś zmagaliśmy.
Wykorzystanie informacji o korkach w nawigacji jest znacznie trudniejsze niż wydaje się wielu osobom. Np. planując trasę nie wystarczy wiedzieć jaka jest sytuacja obecnie, trzeba też skutecznie prognozować zmiany korków w czasie jazdy. W niezależnym teście systemów trafficowych w Niemczech, który zrealizowano w tym roku okazało się, że tylko jedna firma, europejski lider branży nawigacyjnej „informowała o korkach z dokładnością powyżej 50%”. Mimo to twierdzimy, że CT on-line działa już całkiem sensownie i średnio znacznie lepiej niż inne nawigacje, czy kierowca kierujący się swoją oceną.
Zapewniam też, że równolegle pracujemy nad kolejnymi, bardzo ważnymi dla kierowców funkcjami, które pojawią się w kolejnej wersji (o numerze 6.5 lub 7.0).
Konkretnie odnosząc się do publikowanej na forum listy oczekiwań:
Webplaner – pracujemy nad tym projektem systemowo. W pierwszym etapie, już we wrześniu zintegrujemy serwis radarynamapie.pl z aktualną informacją o natężeniu ruchu CT Online. W kolejnym etapie rozpoczniemy prace nad funkcją planowania tras.
APR oraz pikietaż - tu, a pewnie nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, jesteśmy zależni od dostawcy map. Rozmowy trwają.
Kontrole drogowe online- rozwiązanie będzie gotowe na początku 2011.
Rating POI – przypominam , że ponad 10 tys restauracji z naszej bazy POI jest objęta ratingiem portalu gastronauci.pl , we wrześniu implementujemy bazę sklepów sieciowych i punktów usługowych wraz z ratingiem portalu esieci.pl
Elementy krajobraz już są w nawigacji NaviExpert.
Do map turystycznych potrzebowaliśmy również trybu nawigacji pieszej. W etapach ten pomysł jest już realizowany.
POI na trasie- początek 2011.
Jednocześnie nie mamy zamiaru rezygnować z funkcji przydatnych poza samochodem. Ważną zaletą telefonu z GPS jest to, że możemy z niego korzystać zarówno w samochodzie jak i poza nim, i że zawsze mamy go pod ręką. Komuś kto, praktycznie nie korzysta z komunikacji publicznej ta funkcja może wydawać się mało przydatna, ale zapewniam, że z komunikacji publicznej korzystają miliony osób. Nie przypadkiem jakdojade.pl jest jednym z najszybciej zyskujących popularność serwisów w Polsce i nie przypadkiem rozpoczął współpracę z NaviExpert. Nie obawiamy się o popularność tej funkcji.
Trasy piesze można po prostu interpretować jako trasy bez restrykcji samochodowych. Może to nie ideał, ale nieraz się przyda.
Pozdrawiamy,
Zespół NaviExpert
hkoziarek
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Re: Rozwój NE

Postprzez Qbek » poniedziałek, 9 sie 2010, 11:44

W mojej opinii, rzuca to nowe światło na kierunek rozwoju. Szkoda tylko, że na bieżąco nic o tym nie wiedzieliśmy. Sądzę, iż mogło to być podyktowane względami bezpieczeństwa (konkurencja nie śpi), a nie złymi lub brakiem dobrych chęci ;) Trzeba było jak widać małej zadymy, byście uchylili rąbka tajemnicy :)
Wracając do tematu przydatności NE dla pieszych. Dla mnie i mojego fona to zbędne z jednego, ale jakże ważnego powodu... Zużycie prądu jest tak duże, że pieszo baterii wystarcza na ok 40 min. użytkowania aplikacji z GPS. Ładowarki zewnętrznej nie podepnę sobie np. do gniazdka w plecach ;)
Qbek
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Postprzez perun » poniedziałek, 9 sie 2010, 12:16

Qbek napisał(a):(...)
Wracając do tematu przydatności NE dla pieszych. Dla mnie i mojego fona to zbędne z jednego, ale jakże ważnego powodu... Zużycie prądu jest tak duże, że pieszo baterii wystarcza na ok 40 min. użytkowania aplikacji z GPS. Ładowarki zewnętrznej nie podepnę sobie np. do gniazdka w plecach ;)

Dlaczego nie ? M.in. w Gadżecie pokazywano niedawno plecak z wszytymi bateriami słonecznymi. 8-)

Moja omnia nie jest aż tak żarłoczna, ale na kilkudniowy spływ biorę (głównie dla niej) ponad 40 akumulatorków AA :?
perun

Telefon: SE P990i, Omnia i900

Postprzez algi » poniedziałek, 9 sie 2010, 12:23

Qbek napisał(a):Wracając do tematu przydatności NE dla pieszych. Dla mnie i mojego fona to zbędne z jednego, ale jakże ważnego powodu... Zużycie prądu jest tak duże, że pieszo baterii wystarcza na ok 40 min. użytkowania aplikacji z GPS. Ładowarki zewnętrznej nie podepnę sobie np. do gniazdka w plecach ;)

Tutaj mogłaby bardzo pomóc opcja "inteligentne wygaszanie", którą miałem i używałem na Nokii 6300.
Teraz na LG GT505 ta opcja była ale nie do końca działała - zgłosiłem do NE i co zrobili ? "Naprawili" poprzez usunięcie tej opcji !!! Czyli klasyczne zamiecenie pod dywan.
Telefon pozwala na regulacje oświetlenia co 20% (niektóre gry w Javie z tego pozwalają korzystać).

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez Qbek » poniedziałek, 9 sie 2010, 15:12

Inteligentne wygaszanie działa poprawnie. Rzecz w tym, że gdy ten telefon wchodził na rynek, nie było inteligentnego zarządzania energią, jak to ma miejsce dziś np. w Nokii E52.
Do tego wiek fona - ponad 2 lata nie pozostaje bez znaczenia dla baterii. Na nowym sofcie i tak śmiga nieźle, bo daje radę 1 dobę, zamiast połowy ;)

Droga Hanno, a kiedy można liczyć na:
- wysyłanie ustawień aplikacji za serwer?
- możliwość sortowania/katalogowania własnych punktów - wg kategorii (np prywatne, służbowe itp)?
Qbek

Postprzez toszym » poniedziałek, 9 sie 2010, 15:40

Jeżeli NE wdroży to, co jest zaplanowane, to na pewno mają mój następny abonament, a i znajomych też podeślę.
Pozdrawiam.
toszym

Telefon: LG GT505

Postprzez Andrzej » poniedziałek, 9 sie 2010, 15:42

Qbek napisał(a):W mojej opinii, rzuca to nowe światło na kierunek rozwoju. Szkoda tylko, że na bieżąco nic o tym nie wiedzieliśmy. Sądzę, iż mogło to być podyktowane względami bezpieczeństwa (konkurencja nie śpi), a nie złymi lub brakiem dobrych chęci ;)

Rzeczywiście musimy być ostrożni z publikowaniem szczegółowych informacji o planach i terminach wprowadzania zmian.
Andrzej
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: Galaxy S, HTC Hero, Monte

Postprzez krzyszt_off_74 » poniedziałek, 9 sie 2010, 16:01

hkoziarek napisał(a):Kontrole drogowe online- rozwiązanie będzie gotowe na początku 2011.

A czy ten projekt rozpoczniecie od zera na własną rękę, czy też zostaną podjęte próby współpracy ze SpeedAlarm.pl ? Skoro juz i tak współistniejecie z niejednym , innym serwisem, to może dałoby radę dogadać się ze SA. Oni już mają tam pewną rzeszę on-line'owców, a zalet takiej spinki NE+SA nie musze chyba wymieniać.
hkoziarek napisał(a):POI na trasie- początek 2011.

Brzmi obiecująco i tym krokiem wielu NaviExperciarzom ułatwicie życie.
hkoziarek napisał(a):Jednocześnie nie mamy zamiaru rezygnować z funkcji przydatnych poza samochodem.

A to, to akurat już pewnie wszyscy wiedzą, bowiem NE nie lubi się przyznawać do błędów i nawet na siłę zostawia coś co nie jest genialnym pomysłem. Nie będę tu przytaczał kontrargumentów nt. komunikacji miejskiej w nawigacji samochodowej, bo ich jest aż nadto w innych wątkach.
Chociaż przyznam, że nawet jeśli nikt by z tych kontrowersyjnych rozwiązań nie korzystał, ale miałby to być "haczyk"na przyszłych/potencjalnych NaviExperciarzy to może i warto. W końcu im nas więcej tym lepiej dla każdego z Nas. Więcej ludzi on-line, to więcej danych dla CT i wszystkich innych. No i większa siła przebicia tu- na forum.
Szkoda tylko, że te bajery dają w odstawkę coraz to więcej niezłych telefonów. Dni mojego K850i też są pewnie policzone.
krzyszt_off_74

Telefon: SE U8i Vivaz Pr + Navibe GB735

Postprzez Janeo » poniedziałek, 9 sie 2010, 16:06

Qbek napisał(a):Droga Hanno, a kiedy można liczyć na:
- wysyłanie ustawień aplikacji za serwer?
- możliwość sortowania/katalogowania własnych punktów - wg kategorii (np prywatne, służbowe itp)?

Qbec, z całym szacunkiem - nie wstydzisz się? :shock: Było już milion razy.
Janeo

Telefon: SE C702

Postprzez Qbek » poniedziałek, 9 sie 2010, 16:14

Janeo, a czego tu się wstydzić?
Qbek

Następna strona

Powrót do Ogólne