Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Propozycje zmian

Re: Propozycje zmian

Postprzez potworny » czwartek, 15 lip 2010, 10:32

Kolejna propozycja zmiany. Tym razem organizacyjna.

Niech sobie NaviExpert kupi oprogramowanie do obsługi zapytań/problemów użytkowników. Teraz to jest parodia pod tytułem "Jak sobie sprawdzę w Outlooku, to może kiedyś odpowiem, chyba że problem będzie za trudny".
Takie oprogramowanie nie jest drogie, a przy okazji Bracia H. mogliby skontrolować faktyczne działania swoich pracowników.

Darmowa propozycja: http://osticket.com/
Uwielbiam się :)
potworny
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: i9100

Postprzez tdk » czwartek, 22 lip 2010, 20:10

Nie za bardzo wiedziałem pod który temat to podpiąć:
Jeśli wuszukuję POI wokół jakiegoś punktu (w szczególności wokół aktualnej pozycji) to NE liczy odległość w linii prostej? Co za głupota. Skoro serwery są takie super szybkie to chyba są w stanie wyznaczyć 'mniej-więcej' kilka tras i pokazać odległość do faktycznie najbliższego punku.
Ostatnio byłem na plaży, nad rzeką i chciałem żeby mnie poprowadzono do najbliższego McDonald'sa... Jechałem wzdłuż rzeki do mostu (kawał drogi), a potem wzdłuż przeciwległego brzegu z powrotem - okazało się, że mniej więcej na tej samej wysokości, na przeciwnym brzegu jest McD! Gdy wróciłem do domu i przeanalizowałem sprawę okazało się, że po drodze miałem min. 3 inne, bliższe McD. Zdaję sobie sprawę, że przykład z rzeką jest wyjątkowy ale zasada obliczania powinna być inna.

Druga sprawa to chyba 'ewidentny błąd w nawigowaniu':
Ulice ciągnące się przez kilka miejscowości, np. al. Jerozolimskie w Warszawie. Chcę jechać np. na al. J. 424 - ten numer jest już w Pruszkowie. Ja o tym nie wiedziałem więc wyszukałem adres al. J. 424 w miejscowości Warszawa. NE znalazł taki adres, doprowadził do granic W-wy (numer około 240) i twierdzi, że jestem na miejscu... Trochę czasu mi zajęło zanim się zorientowałem.
Wydaje mi się, że wyjścia są dwa:
NE nie powinien znaleźć takiego adresu albo poprowadzić do Pruszkowa...
tdk

Telefon: Sony Xperia S

Postprzez roman_tp » czwartek, 22 lip 2010, 21:26

tdk napisał(a):Ostatnio byłem na plaży, nad rzeką i chciałem żeby mnie poprowadzono do najbliższego McDonald'sa... Jechałem wzdłuż rzeki do mostu (kawał drogi), a potem wzdłuż przeciwległego brzegu z powrotem - okazało się, że mniej więcej na tej samej wysokości, na przeciwnym brzegu jest McD! Gdy wróciłem do domu i przeanalizowałem sprawę okazało się, że po drodze miałem min. 3 inne, bliższe McD. Zdaję sobie sprawę, że przykład z rzeką jest wyjątkowy ale zasada obliczania powinna być inna.

może miałeś włączoną opcję uwzględniającą promy :roll:

żarcik - sorry, ale nie mogłem się powstrzymać ;)
roman_tp
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: GT-I9001

Postprzez WoofeR » poniedziałek, 9 sie 2010, 18:00

Komputer pokładowy w programie NaviExpert liczy czas od uruchomienia programu do jego zakończenia. Nie liczy faktycznego czasu ruchu pojazdu chociaż z technicznego punktu widzenia jest to możliwe. Przez takie działanie licznika nie ma sensu w ogóle spoglądać na średnią prędkość jazdy czy czas podróży bo dane te są zakłamane przez uruchomiony licznik w czasie ustawiania nawigacji czy korzystania z mapy. Sugestię odnośnie tego "problemu" zgłosiłem w marcu, zostałem poinformowany, że być może funkcja ta zostanie zmieniona w wersji 6. Mam nadzieję...
WoofeR

Telefon: Samsung Galaxy S II

Postprzez bataratoja » czwartek, 12 sie 2010, 11:03

Nie wiem, czy ten wątek był poruszany, nie chcę też wywoływać jakiś wojen religijnych, ale włączyłem sobie w warstwach "kościoły, cmentarze..." jako dobre punkty orientacji - bo rozumiem, że kościół to budynek duży z wieżą - łatwo poznać. A tu mi wyświetla jakiś kośiół Adwentystów, Centrum Medytacji Buddyjskiej - raczej słaby punkt orientacyjny, bo na ogół znajdują się w zwykłych budynkach mieszkalnych, więc po co to wyświetlać?
..................................................................................................................
http://www.dobrekleje.pl | http://www.sprzedamtanio.eu | http://www.al-fresco.pl/kosz.html
bataratoja

Telefon: Samsung Avila GPS

Postprzez Marian » czwartek, 12 sie 2010, 14:57

WoofeR napisał(a):Komputer pokładowy w programie NaviExpert liczy czas od uruchomienia programu do jego zakończenia. Nie liczy faktycznego czasu ruchu pojazdu chociaż z technicznego punktu widzenia jest to możliwe. ...
Liczenie faktycznego czasu jazdy rodzi pokusę porównania go z czasem prognozowanym, a to z kolei może odbić się na zaufaniu do produktu.
Marian

Telefon: Nokia E51

Postprzez Andrzej » czwartek, 12 sie 2010, 21:12

Marian napisał(a):
WoofeR napisał(a):Komputer pokładowy w programie NaviExpert liczy czas od uruchomienia programu do jego zakończenia. Nie liczy faktycznego czasu ruchu pojazdu chociaż z technicznego punktu widzenia jest to możliwe. ...
Liczenie faktycznego czasu jazdy rodzi pokusę porównania go z czasem prognozowanym, a to z kolei może odbić się na zaufaniu do produktu.

To porównanie akurat łatwo zrobić. Jeżeli prognozowany czas dojazdu do celu nie zmienia się istotnie podczas jazdy, to prognoza była poprawna.
Andrzej
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert

Telefon: Galaxy S, HTC Hero, Monte

Postprzez Marian » czwartek, 12 sie 2010, 22:51

Andrzej napisał(a):To porównanie akurat łatwo zrobić. Jeżeli prognozowany czas dojazdu do celu nie zmienia się istotnie podczas jazdy, to prognoza była poprawna.
Nie zawsze. Jeśli czas jazdy jest długi, to konieczne są postoje przeznaczone na odpoczynek lub posiłek. Wtedy czas czystej jazdy nie jest oczywisty. Można go odczytać z niektórych komputerów samochodowych. Byłoby nieźle, gdyby robił to NE.
Natomiast spostrzeżenia na temat jakości prognoz dokonywanych przez NE można znaleźć w: topic305-100.html#p7478.
Konkluzja jest prosta: należy wprowadzić przynajmniej "prognozowanie" zjawisk pewnych, takich jak czas stracony na przejazd w ruchu wahadłowym. Można użyć oceny pesymistycznej odpowiadającej czasowi cyklu zmian świateł, lub przeciętnej równej połowie tego czasu. Potrzebne dane są na stronie GDDKiA. Trzeba też prognozować zjawiska prawie pewne, jak np. potworne korki między Rumią a Redą w wakacyjne soboty. Uwzględnienie takich prognoz może pozytywnie wpłynąć na kształt trasy od samego początku. Obecne CT Online potrafi co najwyżej korygować źle wyznaczoną trasę wyznaczając lokalne objazdy korków.
Marian

Telefon: Nokia E51

Postprzez vtec_z » piątek, 13 sie 2010, 13:12

Bywa, że chcemy pracować z NE wówczas gdy nie mamy dostępu do sieci (np. do modyfikowania ustawień aplikacji).
Dotychczas NE domaga się wielokrotnie wskazania sposobu dostępu i w końcu komunikuje brak komunikacji - trochę to męczące ;)
Czy możnaby wprowadzić możliwość pracy off-line już przy pierwszym ekranie wyboru punktu dostępu do sieci?
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia N8 + NE 7.1.3

Postprzez mindzik » piątek, 20 sie 2010, 09:38

Taka mała propozycja, jak za dwa lata już podwoi się ilość naszych autostrad i większość będzie płatnych, to tak propozycja, żeby przy podsumowaniu trasy, gdy będzie zawierała odcinki płatne była podana cena za te odcinki.
mindzik

Telefon: Nokia N8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zgłoszenia