Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpertWoofeR napisał(a):Czy byłaby możliwość zwiększenia odświeżania pozycji na mapie (zarówno dla trybu nawigacji jak i mapy) z obecnych 1, 1/2 razy na sekundę do tych 2, 3, może 4? Rozumiem, że prawdopodobnie wiązałoby się to, z większym zapotrzebowałem NE na moc procesora telefonu, (może nie?), ale wprowadzenie większego odświeżania pozycji byłoby dużo realniejsze, przyjemniejsze w odbiorze, no i kropka pozycji chyba powinna być cały czas w jednym miejscu, a nie tak jak obecnie udawać żabę i poruszać się jak ona na ekranie telefonu. Może wprowadzić to do tych szybszych telefonów? Czy to już szczyt wydajności dla NE? Jest szansa?
Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpertWoofeR napisał(a):Czy byłaby możliwość zwiększenia odświeżania pozycji na mapie (zarówno dla trybu nawigacji jak i mapy) z obecnych 1, 1/2 razy na sekundę do tych 2, 3, może 4? Rozumiem, że prawdopodobnie wiązałoby się to, z większym zapotrzebowałem NE na moc procesora telefonu, (może nie?), ale wprowadzenie większego odświeżania pozycji byłoby dużo realniejsze, przyjemniejsze w odbiorze, no i kropka pozycji chyba powinna być cały czas w jednym miejscu, a nie tak jak obecnie udawać żabę i poruszać się jak ona na ekranie telefonu. Może wprowadzić to do tych szybszych telefonów? Czy to już szczyt wydajności dla NE? Jest szansa?
Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpertvtec_z napisał(a):Praca NE z łączem WLAN.
Wybór punktu dostępu do sieci poprzez WLAN powoduje, że co jakiś czas NE domaga się ode mnie wprowadzenia kodu dostępu pomimo tego, że taki dostęp zapewniłem sobie podczas pierwszego (wcześniejszego) łączenia. Jednocześnie połączenie z siecią w trybie przeglądania stron www pracuje bez takiego żądania.
Co jest przyczyną takiego działania NE i czy istnieje możliwość zmian w aplikacji, które usuną tę niedogodność (jedna z sieci używanych przeze mnie ma kod dostępu o długości przekraczającej moje zdolności zapamiętywania ciągu znaków wygenerowanych losowo)?
Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpertkkotowski napisał(a):WoofeR napisał(a):Czy byłaby możliwość zwiększenia odświeżania pozycji na mapie (zarówno dla trybu nawigacji jak i mapy) z obecnych 1, 1/2 razy na sekundę do tych 2, 3, może 4? Rozumiem, że prawdopodobnie wiązałoby się to, z większym zapotrzebowałem NE na moc procesora telefonu, (może nie?), ale wprowadzenie większego odświeżania pozycji byłoby dużo realniejsze, przyjemniejsze w odbiorze, no i kropka pozycji chyba powinna być cały czas w jednym miejscu, a nie tak jak obecnie udawać żabę i poruszać się jak ona na ekranie telefonu. Może wprowadzić to do tych szybszych telefonów? Czy to już szczyt wydajności dla NE? Jest szansa?
Zgadzam się, że im płynniejsze przemieszczanie się kropki na ekranie, tym lepiej. Niestety, nie zależy to od telefonu czy NE. Sam GPS odświeża pozycję nie częściej niż raz na sekundę.
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forumGPS daje wartość (wektora) prędkości. Jeśli założyć, że jest ona stała, to jej wartość wystarczy do ekstrapolacji polozenia w ruchu prostoliniowym. Tego rodzaju ekstrapolacja może się przydać również do oceny położenia w tunelu lub w przypadku chwilowego zaniku lub dużego błędu sygnału GPS. Można by też założyć ruch jednostajnie przyśpieszony o parametrach wyznaczonch z dwu kolejnych odczytów GPS - ale to już chyba przesada. Natomiast takie dane mogłyby dać dobrą ekstrapolację dla ruchu po łuku (na zakręcie lub rondzie). Niewątpliwie podniosłoby to komfort posługiwania się NE i to nie tylko na dużych prędkościach, ale np. przy odliczaniu odległości od skrzyżowania. Z tym ostatnim są ciągłe kłopoty. A potrzebne do tego obliczenia są bardzo proste. Kilka znanych mi KSN to ma.jotde napisał(a):To może po prostu wprowadzić aproksymację: do momentu uzyskania następnego odczytu pozycji przyjąć, że pojazd pokona taki sam dystans (i w tym samym kierunku) co między dwoma ostatnimi odczytami. A po uzyskaniu następnego odczytu skorygować. Problem dotyczy tylko wypadku "mała skala + duża prędkość" więc też nie trzeba tego stosować zawsze.kkotowski napisał(a):Zgadzam się, że im płynniejsze przemieszczanie się kropki na ekranie, tym lepiej. Niestety, nie zależy to od telefonu czy NE. Sam GPS odświeża pozycję nie częściej niż raz na sekundę.WoofeR napisał(a):Czy byłaby możliwość zwiększenia odświeżania pozycji na mapie (zarówno dla trybu nawigacji jak i mapy) z obecnych 1, 1/2 razy na sekundę do tych 2, 3, może 4?...
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forumkkotowski napisał(a):vtec_z napisał(a):Praca NE z łączem WLAN.
Wybór punktu dostępu do sieci poprzez WLAN powoduje, że co jakiś czas NE domaga się ode mnie wprowadzenia kodu dostępu pomimo tego, że taki dostęp zapewniłem sobie podczas pierwszego (wcześniejszego) łączenia. Jednocześnie połączenie z siecią w trybie przeglądania stron www pracuje bez takiego żądania.
Co jest przyczyną takiego działania NE i czy istnieje możliwość zmian w aplikacji, które usuną tę niedogodność (jedna z sieci używanych przeze mnie ma kod dostępu o długości przekraczającej moje zdolności zapamiętywania ciągu znaków wygenerowanych losowo)?
Problem wynika prawdopodobnie z ustawień dostępu dla aplikacji
Menu główne telefonu - Instalacje - Menadżer Aplikacji - NaviExpert - Otwórz - Dostęp do sieci - zapytaj raz
Jeżeli nie pomoże, będziemy szukali dalej
Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości