Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Propozycje zmian

Re: Propozycje zmian

Postprzez mindzik » piątek, 20 sie 2010, 08:38

Taka mała propozycja, jak za dwa lata już podwoi się ilość naszych autostrad i większość będzie płatnych, to tak propozycja, żeby przy podsumowaniu trasy, gdy będzie zawierała odcinki płatne była podana cena za te odcinki.
mindzik
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Nokia N8

Postprzez vtec_z » piątek, 20 sie 2010, 11:58

Praca NE z łączem WLAN.

Wybór punktu dostępu do sieci poprzez WLAN powoduje, że co jakiś czas NE domaga się ode mnie wprowadzenia kodu dostępu pomimo tego, że taki dostęp zapewniłem sobie podczas pierwszego (wcześniejszego) łączenia. Jednocześnie połączenie z siecią w trybie przeglądania stron www pracuje bez takiego żądania.

Co jest przyczyną takiego działania NE i czy istnieje możliwość zmian w aplikacji, ktore usuną tę niedogodność (jedna z sieci używanych przeze mnie ma kod dostępu o długości przekraczającej moje zdolności zapamiętywania ciągu znaków wygenerowanych losowo)?
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez WoofeR » środa, 25 sie 2010, 16:41

Czy byłaby możliwość zwiększenia odświeżania pozycji na mapie (zarówno dla trybu nawigacji jak i mapy) z obecnych 1, 1/2 razy na sekundę do tych 2, 3, może 4? Rozumiem, że prawdopodobnie wiązałoby się to, z większym zapotrzebowałem NE na moc procesora telefonu, (może nie?), ale wprowadzenie większego odświeżania pozycji byłoby dużo realniejsze, przyjemniejsze w odbiorze, no i kropka pozycji chyba powinna być cały czas w jednym miejscu, a nie tak jak obecnie udawać żabę i poruszać się jak ona na ekranie telefonu. Może wprowadzić to do tych szybszych telefonów? Czy to już szczyt wydajności dla NE? Jest szansa?
WoofeR

Telefon: Samsung Galaxy S II

Postprzez intimo » środa, 25 sie 2010, 18:21

WoofeR napisał(a):Czy byłaby możliwość zwiększenia odświeżania pozycji na mapie (zarówno dla trybu nawigacji jak i mapy) z obecnych 1, 1/2 razy na sekundę do tych 2, 3, może 4? Rozumiem, że prawdopodobnie wiązałoby się to, z większym zapotrzebowałem NE na moc procesora telefonu, (może nie?), ale wprowadzenie większego odświeżania pozycji byłoby dużo realniejsze, przyjemniejsze w odbiorze, no i kropka pozycji chyba powinna być cały czas w jednym miejscu, a nie tak jak obecnie udawać żabę i poruszać się jak ona na ekranie telefonu. Może wprowadzić to do tych szybszych telefonów? Czy to już szczyt wydajności dla NE? Jest szansa?

Już nie raz wypowiadaliśmy się na ten temat, jak widać producent nic sobie z tego nie robi. Nawet nie przedstawi sprawy czy się da czy nie bo np. coś tam. Generalnie jest cisza od twórców programu.
intimo

Telefon: SGS II

Postprzez kkotowski » wtorek, 31 sie 2010, 08:08

WoofeR napisał(a):Czy byłaby możliwość zwiększenia odświeżania pozycji na mapie (zarówno dla trybu nawigacji jak i mapy) z obecnych 1, 1/2 razy na sekundę do tych 2, 3, może 4? Rozumiem, że prawdopodobnie wiązałoby się to, z większym zapotrzebowałem NE na moc procesora telefonu, (może nie?), ale wprowadzenie większego odświeżania pozycji byłoby dużo realniejsze, przyjemniejsze w odbiorze, no i kropka pozycji chyba powinna być cały czas w jednym miejscu, a nie tak jak obecnie udawać żabę i poruszać się jak ona na ekranie telefonu. Może wprowadzić to do tych szybszych telefonów? Czy to już szczyt wydajności dla NE? Jest szansa?

Zgadzam się, że im płynniejsze przemieszczanie się kropki na ekranie, tym lepiej. Niestety, nie zależy to od telefonu czy NE. Sam GPS odświeża pozycję nie częściej niż raz na sekundę.
kkotowski
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: E66, Samsung Avilla GPS

Postprzez kkotowski » wtorek, 31 sie 2010, 08:31

vtec_z napisał(a):Praca NE z łączem WLAN.

Wybór punktu dostępu do sieci poprzez WLAN powoduje, że co jakiś czas NE domaga się ode mnie wprowadzenia kodu dostępu pomimo tego, że taki dostęp zapewniłem sobie podczas pierwszego (wcześniejszego) łączenia. Jednocześnie połączenie z siecią w trybie przeglądania stron www pracuje bez takiego żądania.

Co jest przyczyną takiego działania NE i czy istnieje możliwość zmian w aplikacji, które usuną tę niedogodność (jedna z sieci używanych przeze mnie ma kod dostępu o długości przekraczającej moje zdolności zapamiętywania ciągu znaków wygenerowanych losowo)?

Problem wynika prawdopodobnie z ustawień dostępu dla aplikacji

Menu główne telefonu - Instalacje - Menadżer Aplikacji - NaviExpert - Otwórz - Dostęp do sieci - zapytaj raz

Jeżeli nie pomoże, będziemy szukali dalej
kkotowski
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert

Telefon: E66, Samsung Avilla GPS

Postprzez jotde » wtorek, 31 sie 2010, 08:55

kkotowski napisał(a):

Zgadzam się, że im płynniejsze przemieszczanie się kropki na ekranie, tym lepiej. Niestety, nie zależy to od telefonu czy NE. Sam GPS odświeża pozycję nie częściej niż raz na sekundę.

To może po prostu wprowadzić aproksymację: do momentu uzyskania następnego odczytu pozycji przyjąć, że pojazd pokona taki sam dystans (i w tym samym kierunku) co między dwoma ostatnimi odczytami. A po uzyskaniu następnego odczytu skorygować. Problem dotyczy tylko wypadku "mała skala + duża prędkość" więc też nie trzeba tego stosować zawsze.
jotde
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Samsung GT-i5800

Postprzez Marian » wtorek, 31 sie 2010, 09:19

jotde napisał(a):
kkotowski napisał(a):
WoofeR napisał(a):Czy byłaby możliwość zwiększenia odświeżania pozycji na mapie (zarówno dla trybu nawigacji jak i mapy) z obecnych 1, 1/2 razy na sekundę do tych 2, 3, może 4?...
To może po prostu wprowadzić aproksymację: do momentu uzyskania następnego odczytu pozycji przyjąć, że pojazd pokona taki sam dystans (i w tym samym kierunku) co między dwoma ostatnimi odczytami. A po uzyskaniu następnego odczytu skorygować. Problem dotyczy tylko wypadku "mała skala + duża prędkość" więc też nie trzeba tego stosować zawsze.
GPS daje wartość (wektora) prędkości. Jeśli założyć, że jest ona stała, to jej wartość wystarczy do ekstrapolacji polozenia w ruchu prostoliniowym. Tego rodzaju ekstrapolacja może się przydać również do oceny położenia w tunelu lub w przypadku chwilowego zaniku lub dużego błędu sygnału GPS. Można by też założyć ruch jednostajnie przyśpieszony o parametrach wyznaczonch z dwu kolejnych odczytów GPS - ale to już chyba przesada. Natomiast takie dane mogłyby dać dobrą ekstrapolację dla ruchu po łuku (na zakręcie lub rondzie). Niewątpliwie podniosłoby to komfort posługiwania się NE i to nie tylko na dużych prędkościach, ale np. przy odliczaniu odległości od skrzyżowania. Z tym ostatnim są ciągłe kłopoty. A potrzebne do tego obliczenia są bardzo proste. Kilka znanych mi KSN to ma.

Z kolei mając do dyspozycji pomiar przyśpieszenia można by przez nieco dłuższy czas w miarę dokładnie oceniać położenie nawet bez odczytu GPS. Ale to już muzyka przyszłości.
Marian
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Nokia E51

Postprzez vtec_z » wtorek, 31 sie 2010, 12:13

kkotowski napisał(a):
vtec_z napisał(a):Praca NE z łączem WLAN.

Co jest przyczyną takiego działania NE i czy istnieje możliwość zmian w aplikacji, które usuną tę niedogodność (jedna z sieci używanych przeze mnie ma kod dostępu o długości przekraczającej moje zdolności zapamiętywania ciągu znaków wygenerowanych losowo)?

Problem wynika prawdopodobnie z ustawień dostępu dla aplikacji

Menu główne telefonu - Instalacje - Menadżer Aplikacji - NaviExpert - Otwórz - Dostęp do sieci - zapytaj raz

Jeżeli nie pomoże, będziemy szukali dalej

Do tej pory w obe wersjach (5.2.1 i 6.0) miałem - zawsze zezwalaj. Zmieniłem zgodnie z sugestią i zobaczymy co z tego wyniknie.
Problem polega na tym, że żądanie podania kodu dostępu potrafi pojawić się dość przypadkowo np. praca z łączem ustalona -> utrata łączności i ponowne wskazanie łącza -> żądanie kodu lub brak żądania. Do tego po wyjściu z NE i ponownym uruchomieniu aplikacji ustanowienie łącza bez problemu.
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Nowy algorytm planowania trasy

Postprzez aax » wtorek, 31 sie 2010, 14:42

Ponieważ nasze drogi dopiero się remontują proponuję wprowadzić algorytm wyboru trasy wg najmniejszej ilości dziur, wyboi, kolein, tudzież innych drogowych utrudnień. Remonty zawieszenia bywają droższe od kilku litrów paliwa.
Ostatnio edytowano wtorek, 31 sie 2010, 22:55 przez aax, łącznie edytowano 1 raz
aax

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zgłoszenia