Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Propozycje zmian

Re: Propozycje zmian

Postprzez vtec_z » wtorek, 31 sie 2010, 15:17

vtec_z napisał(a):Bywa, że chcemy pracować z NE wówczas gdy nie mamy dostępu do sieci (np. do modyfikowania ustawień aplikacji).
Dotychczas NE domaga się wielokrotnie wskazania sposobu dostępu i w końcu komunikuje brak komunikacji - trochę to męczące ;)
Czy możnaby wprowadzić możliwość pracy off-line już przy pierwszym ekranie wyboru punktu dostępu do sieci?

Znalazłem częściową odpowiedź na swoje pytanie :) więc dla porządku sam odpowiadam (żeby nie zawracać głowy zespołowi NE).

W menu ustawień aplikacji (Narzędzia -> Ustawienia aplikacji -> GPRS) mamy możliwość wyboru "Autołączenie z serwerem podczas startu" Włączony/Wyłączony.
Wyłączenie daje możliwość w trybie off-line - czyli to co mi chodziło. Dopiero przejście do gałęzi wymagającej połączenia z serwerem wymusi wyświetlenie okna wyboru typu łącza - znowu tak jak chciałem :)

Co prawda nadal kłoptliwe jest przejście do pracy off-line jeżeli autołączenie jest włączone (a tak jest najwygodniej przy standardowym użytkowaniu NE do nawigacji), ale to już problem znacznie mniejszej wagi.
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez WoofeR » wtorek, 31 sie 2010, 15:51

kkotowski napisał(a):Zgadzam się, że im płynniejsze przemieszczanie się kropki na ekranie, tym lepiej. Niestety, nie zależy to od telefonu czy NE. Sam GPS odświeża pozycję nie częściej niż raz na sekundę.

Wszystkie przetestowane przeze mnie nawigacje offline na Androida (Navigon, CoPilot Live, Sygic Mobile oraz iGo) korzystają, (tak mi się przynajmniej wydaje) z technologii o której wspomnieli przedmówcy, odświeżanie pozycji w takim Navigonie to 8fps, mapa dosłownie płynie na ekranie telefonu co jest bardzo przyjemne w odbiorze, ale i dużo precyzyjniej jest się w stanie określić własną lokalizację w terenie. Nawigacja Google Maps Navigation jest nawigacją online, tutaj również mapa "porusza się" płynnie. Z wiadomych względów porzuciłem ww. programy dla NaviExperta, jednakże byłbym bardzo wdzięczny gdybyście chociaż przedyskutowali we własnym gronie możliwość implementacji takiego rozwiązania w którejś z przyszłych wersji NE.
WoofeR

Telefon: Samsung Galaxy S II

Postprzez intimo » środa, 1 wrz 2010, 05:47

kkotowski napisał(a):Zgadzam się, że im płynniejsze przemieszczanie się kropki na ekranie, tym lepiej. Niestety, nie zależy to od telefonu czy NE. Sam GPS odświeża pozycję nie częściej niż raz na sekundę.

A ja mam odbiornik 5Hz :). No ale nie ważne. Gro nawigacji które testowałem ma płynne przemieszczanie się mapy (a nie punktu). U nas porusza się punkt i mapa na przemian, co dziwnie wygląda, jak się przypatrzymy.

Popieram wprowadzenie płynniejszego przesuwania się mapy. Dodam że teraz w becie 4 na skrzyżowaniu NE jakby się zastanawia i czeka na na nasz ruch, czy rzeczywiście skręciliśmy tam gdzie chciał. To rodzi spore problemy gdy mamy skrzyżowania jedne za drugim.
intimo

Telefon: SGS II

Postprzez vtec_z » środa, 1 wrz 2010, 08:50

vtec_z napisał(a):
kkotowski napisał(a):
vtec_z napisał(a):Praca NE z łączem WLAN.
Wybór punktu dostępu do sieci poprzez WLAN powoduje, że co jakiś czas NE domaga się ode mnie wprowadzenia kodu dostępu pomimo tego, że taki dostęp zapewniłem sobie podczas pierwszego (wcześniejszego) łączenia. Jednocześnie połączenie z siecią w trybie przeglądania stron www pracuje bez takiego żądania.
Co jest przyczyną takiego działania NE i czy istnieje możliwość zmian w aplikacji, które usuną tę niedogodność (jedna z sieci używanych przeze mnie ma kod dostępu o długości przekraczającej moje zdolności zapamiętywania ciągu znaków wygenerowanych losowo)?

Problem wynika prawdopodobnie z ustawień dostępu dla aplikacji
Menu główne telefonu - Instalacje - Menadżer Aplikacji - NaviExpert - Otwórz - Dostęp do sieci - zapytaj raz
Jeżeli nie pomoże, będziemy szukali dalej

Do tej pory w obe wersjach (5.2.1 i 6.0) miałem - zawsze zezwalaj. Zmieniłem zgodnie z sugestią i zobaczymy co z tego wyniknie.
Problem polega na tym, że żądanie podania kodu dostępu potrafi pojawić się dość przypadkowo np. praca z łączem ustalona -> utrata łączności i ponowne wskazanie łącza -> żądanie kodu lub brak żądania. Do tego po wyjściu z NE i ponownym uruchomieniu aplikacji ustanowienie łącza bez problemu.

Uprzejmie donoszę, że problem nie zginął. Wczoraj po uruchomieniu NE przy pierwszej próbie ustanowienia łącza WLAN zostałem poproszony o kod dostępu po wejściu do menu "Szukaj" (pracowałem z wyłączonym autołączeniem z serwerem podczas startu). Pominąłem komunikat i przeszedłem do menu "Mapa". Tutaj łącze zostało uruchomione bez kłopotów.
vtec_z

Postprzez kkotowski » środa, 1 wrz 2010, 09:23

W takim razie szukamy dalej. Jeżeli jest to możliwe, proszę o przesłanie namiarów na priv (najlepiej tel. i dogodną godzinę) poproszę jednego z konsultantów żeby się skontaktował i krok po kroku wszytko sprawdził. Będzie dużo szybciej. Oczywiście po znalezieniu problemu, rozwiązanie opiszemy na forum
kkotowski
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: E66, Samsung Avilla GPS

Postprzez Qbek » piątek, 3 wrz 2010, 11:25

W którejś z kolejnych wersji można by opracować inną formę zgłaszania remontów. Wciśnięcie klawisza remont zaznaczałoby początek remontu, a następnie program otwierałby mapę, gdzie kursorem można byłoby zaznaczyć koniec remontowanego odcinka.
Qbek

Postprzez vtec_z » piątek, 3 wrz 2010, 12:08

Qbek napisał(a):W którejś z kolejnych wersji można by opracować inną formę zgłaszania remontów. Wciśnięcie klawisza remont zaznaczałoby początek remontu, a następnie program otwierałby mapę, gdzie kursorem można byłoby zaznaczyć koniec remontowanego odcinka.

Pomysł dobry jeżeli chodzi o ideę główną - zgłoszenie początku i końca remontu. Co do zaproponowanego sposobu wprowadzania mam duże wątpliwości, bo nie wyobrażam sobie szukania punktów na mapie w czasie jazdy. Może lepiej rozwiązanie podobne do zgłaszania istnienia/braku fotoradarów czyli odrębne klawisze? Brak użycia klawisza "koniec" oznaczałby wówczas utrudnienie miejscowe w miejscu zgłoszonym jako początek.

Zresztą w czasie jazdy nie jesteśmy w stanie zgłosić wszystkich informacji niezbędnych do wprowadzenia remontu na mapę. To nie tylko dane o długości remontowanego odcinka, ale jeszcze okres trwania remontu, rodzaj ograniczeń, procent zmniejszenia przepustowości, dodatkowe utrudnienia czy zamknięcia dróg odgałęźnych itp. (takie dane są prezentowane w NE po wejściu w podgląd szczegółów związanych z ikoną). Właściwie kierowca jest w stanie zasygnalizować tylko istnienie remontu, reszta powinna być wyszukana przez serwis NE. Oczywiście możemy wspomóc NE, samodzielnie ustalić te dodatkowe dane i je zgłosić - ale na pewno nie w trakcie jazdy.
vtec_z

Postprzez Qbek » piątek, 3 wrz 2010, 12:17

A kto powiedział, że to na nas ma spoczywać obowiązek dostarczenia szczegółowych danych? :idea:
My powinniśmy tylko wskazać miejsce utrudnień, a o resztę niech już zadbają Ci, którzy biorą za to kasę. Bez przesady. W końcu chodzi o to, by NE nie prowadził nas trasą, która jest zamknięta. A określenie końca remontu często jest zaznaczone na tablicy informacyjnej. Można się zatrzymać, włączyć 2D i odnaleźć odpowiednie miejsce na mapie.
Qbek

Postprzez vtec_z » piątek, 3 wrz 2010, 12:27

Qbek napisał(a):A kto powiedział, że to na nas ma spoczywać obowiązek dostarczenia szczegółowych danych? :idea:

Nikt nie wspominał o obowiązku. Ja pisałem o takiej możliwości.

Qbek napisał(a):My powinniśmy tylko wskazać miejsce utrudnień, a o resztę niech już zadbają Ci, którzy biorą za to kasę. Bez przesady. W końcu chodzi o to, by NE nie prowadził nas trasą, która jest zamknięta. A określenie końca remontu często jest zaznaczone na tablicy informacyjnej. Można się zatrzymać, włączyć 2D i odnaleźć odpowiednie miejsce na mapie.

Zaraz, zaraz. Tablicę informacyjną Ty możesz przeczytać, dla tych "co biorą kasę" to już wyprawa. Zatem kto komu może dostarczyć informacje z tej tablicy?
Pisząc o zgłaszaniu "z klawisza" myślałem o zgłaszaniu drogi remontowanej i przejezdnej (w innym przypadku nie ma co rozważać zgłaszania początku i końca w znaczeniu lokalizacyjnym).
Oczywiście mogę się zatrzymać i wprowadzić wszystkie dostepne dane, tylko czy będzie mi się chciało robić to w podróży, gdy myślę o możliwie szybkim dojechaniu do celu? Wysyłanie Informacji o utrudnieniach w czasie jazdy powinno być możliwie proste czyli nieangażujące kierowcy i niepochłaniające nadmiernie jego czasu. Poza tym wprowadzanie szczegółów to dodatkowe linijki kodu programu...
vtec_z

Postprzez Qbek » piątek, 3 wrz 2010, 12:32

A po co wyprawa? Jest internet i telefony :) Uściślę, że mam na myśli zgłaszanie w głównej mierze odcinków zamkniętych/nieprzejezdnych, z koniecznością objazdu. A skoro Tobie zależy na szybkim dojeździe, to innym pewnie też i dlatego, takie szybkie zgłoszenie zamkniętego odcinka nie wpuści innych w maliny.

P.S.
Nie cytuje się postów, które są bezpośrednio nad nowym tekstem :)
Qbek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zgłoszenia