Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Jakiego telefonu używasz do NE - zalety i wady

Re: Jaki używasz telefon do NE - zalety i wady

Postprzez SithWitek » piątek, 17 lip 2009, 12:44

Ja korzystam z NE już od kilku lat. Najpierw była to Nokia E50 + zewnetrzny GPS łączony przez Bluetooth + zestaw głośno mówiący po kablu. Niestety, Nokia E50 pomimo kolejnych aktualizacji symbiana, często potrafiła się zawieszać i wychodzić samoczynnie z NE jeśli ktoś właśnie do mnie zadzwonił. Obecnie przesiadłem się na Nokię E71 i cóż mogę powiedzieć. W porównaniu z poprzednim telefonem, to niebo a ziemia. Wewnętrzny GPS - tym razem Bluetooth jest wykorzystywany do połączenia z urządzeniem głośno mówiącym. Profilowane klawisze z podświetleniam, w które łatwo trafć pomimo niewielkich ich wymiarów (klawiatura qwerty). Dość duży i kontrastowy ekran i wspaniały głos. Po ponad półrocznym użytkowaniu, staję się chyba jednak trochę marudny i miałbym parę pomysłów na ulepszenia. Moja Nokia z NE, o ile tego dnia korzystałem już z programu, błyskawicznie łapie pozycję i ładuje trasę, natomiast gdy jest to pierwsze uruchomienie po dłuższej przerwie, często uzgadnianie pozycji trwa nawet do 5-ciu minut :( Średnio są to 2-3 minuty. To sporo jak na kierowcę, któremu się spieszy :) Druga moja uwaga dotyczy czytelności informacji wyświetlanych w formie komunikatów tj. predkość jazdy i czas dojazdu. O ile graficznie trasa jest bardzo dobrze widoczna i jeden rzut oka pozwala na jej skontrolowanie, to ww. wiadomości dla wielu są wyzwaniem skupiającym o wiele dłużej uwage kierowcy niż to powinno mieć miejsce w trakcie jazdy. Może dało by się te ważne przecież informacje wyrzucić pod jakiś przycisk telefonu tak, aby na chwilę wyświetlały się dużą czcionką na całym ekranie? Innych uwag dotyczących Nokii E71 z NE nie mam :) Mogę się tylko pochwalić, że bateria w tym telefonie jest naprawdę bardzo dobra i wytrzymuje nawet do tygodnia.
SithWitek
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Postprzez Wojtex16 » piątek, 17 lip 2009, 23:59

często uzgadnianie pozycji trwa nawet do 5-ciu minut :( Średnio są to 2-3 minuty

A masz włączoną opcję AGPS ? Nie wiem czy na nokii E71 nie wchodzi się innaczej, u mnie na nokii N95 ustawia się tak, sprawdz:
Wejdz na Menu | Narzędzia | Ustawienia | Ogólne | Pozycjonowanie | Metody pozycjonowania i tu zaznacz: Wspomaganie GPS, Zintegrowany GPS oraz Bazująca na sieci. Potem wróć i wejdz w Serwer pozycjonowania w powinno być wpisany adres serwera: supl.nokia.com i punkt dostępu na Internet GPRS (tak jest u mnie w Plusie). Po tych czynnościach ustalanie GPS powinno być szybsze.

Ja używam programu NE w telefonie nokia N95-1. Program z tym telefonem działa znakomicie, szybko ustala pozycję, która trwa pół minuty. Program działa bez żadnych zwiech, odtwarzane są czyste i wyrażne, duży wyświetlacz 2,6 powoduje, że dobrze wszystko widać. Do wad to bym zaliczył, że na symbianach program NE działa trochę wolniej niż na takiej SE K800, ale nie jest tak, żle. Podczas nawigacji pozycja samochodu jest w porządku, komunikaty są otwarzane w odpowiednim momencie, czyli bez opóżnień.
Wojtex16

Telefon: Nokia 5800XM

Postprzez SiB » sobota, 18 lip 2009, 04:41

D750i/K800i

- co uruchomię NE to muszę zwiększać głośność w tel.
- nie wprowadzone jeszcze wszystkie sugestie z forum do NE6.0 :P
Innych wad nie stwierdziłem.

OpenMoko

nie działa chyba że wgram androida...

Zalety: Wszystkie jakie sobie tylko wyobrazicie lub dopiszecie do sugestii.

Pozdro MP
SiB

Telefon: iPlus + D750i/K800i

Postprzez Pablo_at_NE » niedziela, 19 lip 2009, 18:08

Nokia N95:

Szybko łapie sygnał, jest dość stabilna, wymaga ładowania baterii. Zalecam również wymianę baterii na nową po około 9-12 miesiącach użytkowania. Wtedy , przy aktualnym sofcie Nokii, bez ładowania można nawigować na w pełni naładowanej baterii około 1,5 godziny. Wszystko zależy od złożoności trasy, liczby komunikatów głosowych, siły głosu i jasności. Parametry można zmieniać w Menu Główne -> Narzędzia -> Ustawienia.

A i jeszcze ważna uwaga. Każdorazowo po zmianie softu trzeba zmienić ustawienia w Menedżerze aplikacji telefonu, bo inaczej system zamęczy nas ciągłymi pytaniami. Aby to zrobić trzeba: Wejść w Menu Główne-> Narzędzia ->Menedżer Aplikacji a następnie wybrać NaviExpert (ważne, nie navistarter a NaviExpert), ->Opcje -> Otwórz. Po otwarciu, trzeba ustawić Punkt dostępu, dostęp do sieci, i lokalizowanie. Po tych poprawkach będzie działać super.

Sony Ericsson C905
Czasami łapie wolniej niż N95 sygnał GPS. Działa stabilnie, choć czasami trochę przy cicho. Grafika znacznie lepsza niż w przypadku N95. Bateria podobnie jak w N95.

Polecam oba telefony
Pablo_at_NE
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: GalaxyS, GalaxyT

Postprzez atomfx » poniedziałek, 20 lip 2009, 13:11

Chciałbym sobie zmienić tel na xperię ale nie znalazłem w internecie dokładniejszych opinii, co do działania NE na tym tel
Może jakiś forumowicz opisze jak działa ten sprzęt a właściwie to jak działa NE na Xperii
atomfx

Postprzez sztaba » poniedziałek, 20 lip 2009, 18:23

Używam NE od ok. 6 miesiecy. najpierw na Nokii 6300 (zarówno NaviExpert jak też Navipunkt) obecnie SE K530i + GPS Bluetooth Motorola T805 (NaviExpert). Na Nokii często mi się wieszało (nie wiem, czy to wina NE, czy Nokii), na SE pracuje bez zarzutu. W Nokii wkurzało mnie, że ekran nie wygaszał się przy "inteligentnym wygaszaniu" - przygasał, ale nigdy nie gasł całkowicie. W SE "inteligentne wygaszanie" działa poprawnie. Nokia z kolei była nieco głośniejsza. W SE można dłużej pojechać bez ładowania (na pewno duża zasługa prawidłowo działającego całkowitego wygaszania). Jak na moje niewielkie potrzeby NE jest świetnym rozwiązaniem.
sztaba

Telefon: Nokia 500 symbian belle

Postprzez Pablo_at_NE » poniedziałek, 20 lip 2009, 21:00

Smasung OMNIA HD

Zdecydowanie najlepszy z testowanych przeze mnie telefonów (testowałem go przez 1 tydzień). Moim zdaniem pobił Nokie N95, SE C905, Motorole V3XX z modułem T-805 oraz C702 SE.

Zalety:
Wszystkie zalety symbiana, stabilna platforma
Bardzo szybki FIX (łapanie sygnału GPS). W praktyce, kilka kilkanaście sekund, nawet po dłuższym nieużywaniu.
Wyraźny mocno kontrastowy ekran.
Wyraźny głos lektora,

Wady:
Cena telefonu.
Mi osobiście trudno przestawić się na touch screean'a. Ciężko mi się pisze na ekranie dotykowym (ale po przyzwyczajeniu, może takie rozwiązanie będzie zaletą)
I jeszcze jedna wada niezwiązana z NaviExpertem. Przy rozmowie daje echo rozmówcy.
Pablo_at_NE
Pracownik NaviExpert Pracownik NaviExpert

Telefon: GalaxyS, GalaxyT

Postprzez szymii » poniedziałek, 20 lip 2009, 21:50

Obecnie używam Samsunga i900 Omnię. Sprawuje się bardzo dobrze. Wcześniej korzystałem z Sony Ericssona K800 i z GPSem Pentagram i również działało bez zastrzeżeń. Ale opiszę już doświadczenia z Omnią.

Jestem zadowolony z:
- duży, czytelny wyświetlacz dotykowy
- głośne i wyraźne komunikaty głosowe
- wszystko w jednym (w razie co podłączam do ładowarki w samochodzie tylko jedno urządzenie)
- zawsze mam przy sobie, nawet kiedy nie jadę swoim samochodem (z powodu baterii raczej nie włączam na więcej niż godzinę jak nie mam w pobliżu ładowarki)
- szybkość działania

Nie podoba mi się:
- słaba bateria - 2-3 godziny nawigacji i jest po baterii - bez ładowarki samochodowej się nie obejdzie przy dłuższych podróżach, uniemożliwiałoby to korzystanie z nawigacji pieszej lub rowerowej
- utrudnione zgłaszanie punktów na drodze - na dotykowym wyświetlaczu nie mam klawisza skrótu "2" - jedno kliknięcie więcej podczas jazdy to naprawdę bardzo dużo - bywało niebezpiecznie, więc staram się nie korzystać dopóki nie zostanie zmienione.
- brak wsparcia dla Samsunga Omni z powodu niekompatybilności aplikacji ze standardową Javą (wspomnę, że raczej jest to wina kiepskiej javy w tym samsungu niż kompatybilności aplikacji) - fakt, namęczyłem się kilka dni, żeby opanować temat, ale zainstalowałem odpowiednią wersję Javy (Esmertec) i od tamtego czasu cieszę się moją navigacją. Szczegóły opisałem w poście na jednym z popularnych forum o Omni.
- dzwonienie podczas korzystania z nawigacji - brak możliwości wybrania numeru z książki tel. powoduje, że ta funkcja jest martwa i bezużyteczna. Na szczęście w Win Mob mogę zminimalizować NaviExperta (koniecznie najpierw trzeba się cofnąć do menu głównego NE i potem zminimalizować - inaczej telefon traci stabilność - można by to było zautomatyzować, żeby nie trzeba było o tym pamiętać), zadzwonię gdzie trzeba i powracam do nawigacji - jak widać da się obejść ale upierdliwe, bo za dużo klikania podczas jazdy
- brak podglądu na nawigację w trakcie rozmowy - przy dłuższej pogawędce można zjechać z ustalonej trasy i o tym nie wiedzieć do czasu zakończenia rozmowy.
- brak możliwości skorzystania z adresu kontaktu z książki telefonicznej

Polecam wykupić sobie jakiś nieduży pakiet GPRS, żeby aktywnie korzystać z funkcji Community Traffic - ja korzystam z tego, żeby zapewnić tyle danych na serwerach ile to tylko możliwe. Skuteczność tego jest uzależniona od nas samych - użytkowników i nic tego nie zmieni. Zauważyłem, że system "potrafi się uczyć" na moich trasach i uważam, że funkcjonalność ta działa wystarczająco skutecznie. Jak mi coś nie pasuje we wskazaniach to jadę po swojemu, a system po chwili wyznaczy mi nową trasę.

Prawda jest taka, że o wadach mógłbym się rozpisywać. Jak ktoś aktywnie korzysta z jakiejkolwiek aplikacji to zawsze znajdzie się tyle opinii, krytyki i propozycji usprawnień ilu użytkowników.
Podsumowując i tak zalety przeważają na wadami. Z całym zaangażowaniem poleciłbym takie rozwiązanie każdemu użytkownikowi.
szymii
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Samsung i900 Omnia

Postprzez ALEX » piątek, 24 lip 2009, 22:06

jural_37 napisał(a):Ja uzywam Sony Ericsona K750i. Z punktu widzenia nawigacji telefon ten ma prawie same wady/mały wyswietlacz,koniecznosc kazdorazowego ustawiania glosności itp/ ale w praktyce spelnia swoje zadania bo moim zdaniem komunikaty glosowe sa najwazniejsze, a proba patrzenia na wyświetlacz zwlaszcza w ruchu miejskim może sie skonczyc wjechaniem w bagaznik samochodu przed nami.Opcja powiekszania przy dojezdzie do skrzyzowania jest bardzo dobra. Przy obecnym natezeniu ruchu proba manipulacji klawiaturą podczas jazdy jest raczej niewskazana.Pozdrawiam.Jural_37

A największą wadą jest to, że Naviexpert już nie obsługuje tego telefonu...
ALEX

Telefon: Samsung i5700

Postprzez Kiwak » piątek, 24 lip 2009, 23:56

Nokia E51 i LD-3W.
Wady:
nie działa regulacja głośności komunikatów klawiszami telefonu
niektóre klawisze są koszmarnie małe, szczególnie dla moich paluchów; w uchwycie samochodowym jest jeszcze gorzej :-(
ekran w sumie ok, jednak wskazania "komputera pokładowego" NE są zbyt małe, żeby to szybko odczytać bez pochylania się
Zalety:
głośno, wyraźnie i czytelnie (wielkość ekranu jak wyżej)
symbian daje tyle, że NE spokojnie może sobie pracować w tle, a ja mogę wykorzystywać telefon w zwykły sposób - rozmowy i SMS-y, czy maile i co tam jeszcze. Modele nie-symbianowe (czy raczej bez OS-a) tego nie ułatwiają - na poprzednim telefonie był problem z dostępem do książki telefonicznej, nie było dostępu do ostatnio wybranych itp. numerów, również nie miałem dostępu do wiadomości.
Kiwak

Telefon: Nokia E51

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Telefony