przez jotde » środa, 11 sty 2012, 10:15
To może tytułem wyjaśnienia, bo właśnie jestem w temacie.
Na dniach przerzuciłem się z leciwej (choć wciąż dobrze działającej) Nokii N95 8GB na Samsunga i5800 (Galaxy 3, Android 2.2). I niezmiernie się zdziwiłem. W Nokii wszystko (rozmowy, NE, muzyka, etc.) szło bez problemu (i całkiem wyraźnie) przez zestaw głośnomówiący (bez A2DP, innymi słowy mono) tudzież przez słuchawkę bluetooth Motorola H500 (też mono). A na Androidzie muzyka, NE i wszystko multimedialne idzie przez głośnik, a rozmowy przez słuchawkę, albo zestaw.
Zaintrygowany zacząłem drążyć temat.
Okazuje się, że NE nie ma tutaj nic do rzeczy. Jeżeli zestaw czy słuchawka jest mono (to jest bez obsługi profilu A2DP) to Android nie wysyła do niego dźwięku stereo - do czego najzupełniej ma prawo. Ale dlaczego w Nokii to działa? Bo producentowi systemu (czyli Nokii) się chciało i obchodzi to w ten sposób, że mając po drugiej stronie sprzęt mono zamienia w locie stereo na mono (nie wiem w jaki sposób, ale robi to całkiem dobrze). Firmie Google najzwyczajniej w świecie się nie chciało i tego nie robi. W sieci można znaleźć mnóstwo dyskusji wkurzonych użytkowników zestawów mono (głównie motocyklistów), którzy kupili wypasiony telefon z androidem z kilkaset dolarów i odkryli, że nie mogą już słuchać muzyki przez swoje bluetooth chociaż mieli taką możliwość w poprzednich telefonach z kilkadziesiąt dolarów. Pełno jest także petycji i listów do Google, aby to w końcu zmienił.
Jeżeli zestaw bluetooth jest stereo, a akurat do dawno używanego SE P990i kupiłem taki firmy Jabra, to wszystko jak najbardziej idzie przez słuchawki - także NE.
A najśmieszniejsze (albo najsmutniejsze) w całej sprawie jest to, że Android już w sobie ma zrealizowane obejście tego problemu - efekt tego słyszymy właśnie gdy ktoś zadzwoni w trakcie używania NE. Komunikaty NE nagle zaczynają iść przez głośnik. Zresztą ten hak (czy też może bug) został wykorzystany przez niektórych do sprytnego obejścia ograniczenia, wykonują oni fikcyjną rozmowę na numer ** (nie wiem do końca dlaczego to działa, i chyba nie na wszystkich telefonach, i jest parę więcej kroków do zrobienia) i wtedy muzyka zaczyna lecieć przez zestaw mono. Poza tym na Android Market można znaleźć aplikacje BTmono i jeszcze jedną, które pozwalają na wymuszenie konwersji stereo na mono i puszczenie dźwięku do zestawu bluetooth bez A2DP. Niestety nie są do końca wygodne w użyciu no i jakość konwersji jest dyskusyjna. Ale pokazują, że problem może być rozwiązany przez niewielkie zmiany w oprogramowaniu - Google po prostu się nie chce.