Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

zestaw głośnomówiący bluetooth

zestaw głośnomówiący bluetooth

Postprzez moleks » wtorek, 30 sie 2011, 19:37

Mam Parrot zestaw głośnomówiący, niestety Naviexpert komunikuje sie ze mną tylko przez głośnik. Telefon Xperia Arc, Android Gingerbread, zestaw w opcjach włączony. Jak telefon zadzwoni to rozmawiam przez zestaw normalnie.
moleks
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: SE arc

Re: zestaw głośnomówiący bluetooth

Postprzez mindzik » wtorek, 30 sie 2011, 20:28

Jeśli zestaw będzie odtwarzał Ci puszczaną muzykę w telefonie, to będzie też odtwarzał dźwięki z NE.
To musi być obsługiwane http://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth_A2DP
mindzik

Telefon: Nokia N8

Postprzez wKar » piątek, 2 wrz 2011, 00:27

Witam,
mam podobną sytuację... używam na co dzień słuchawki bluetooth, ale mimo włączonej opcji zestawu głośnomówiącego w opcjach NE, nie działa ona jak zestaw (telefon HTC DHD), mimo, że przez Androida jest widziany jest jako urządzenie, które "połączono z funkcją audio telefonu". Co najciekawsze, podczas rozmowy telefonicznej komunikaty głosowe z zewnętrznego głośnika przenoszone są do słuchawki i zakłócają rozmowę (przy wyłączonej opcji zestawu głośnomówiącego w NE też), po czym, gdy rozmowa jest zakończona, wracają do głośnika... Może ktoś z Was ma pomysł jak to "obejść"?
wKar

Telefon: HTC Desire HD

Postprzez borek » wtorek, 13 gru 2011, 14:08

Też mam z tym duży problem. Jest to najbardziej wkurzająca sprawa przy użytkowaniu NE.

W samochodzie mam zestaw głośnomówiący Bluetooth, telefon Nokia N8, która niby obsługuje A2DP.

Efekt jest taki, że jak podczas działania NE telefon połączy się przez Bluetooth z zestawem, to nie ma komunikatów NE (ani przez telefon, ani zestaw).
Wyłączam więc komunikację Bluetooth ale jest to kłopotliwe jak ktoś do mnie dzwoni.

Bezpłatna nawigacja Nokii radzi sobie z tym bez problemu, słyszę komunikaty nawigacji z głośnika telefonu, a telefon normalnie jest połączony z zestawem głośnomówiącym przez Bluetooth i jak ktoś do mnie dzwoni do nie mam problemu.

Może ktoś pomóc? Może coś mam źle ustawione? W telefonie jest Symbian Anna.
borek

Postprzez mindzik » wtorek, 13 gru 2011, 20:31

A możesz puścić muzykę z telefonu na ten zestaw bluetooth??
mindzik

Postprzez borek » środa, 14 gru 2011, 22:11

Nie, nie mogę. Ale ja nie chcę aby komunikaty z nawigacji były odtwarzane przez zestaw głośnomówiący.
Mnie zależy na tym, aby połączenie telefonu z zestawem głośnomówiącym poprzez bluetooth nie powodowało automatycznego wyłączenia odtwarzania komunikatów nawigacji poprzez głośnik telefonu (co działa prawidłowo przy użytkowaniu nawigacji Nokii).
borek

Postprzez pawelosinski83 » środa, 11 sty 2012, 09:19

Skoro pojawił się taki temat też o tym tu wspomnę.

Parrot 3200LS
SGS2
Bluetooth włączony 24h
Opcja zestawu głośnomówiącego w menu NE wyłączona.

Telefon przy włączonym NE działa ok - jak ktoś dzwoni gadam przez zestaw - cacy
NE działa OK - wszystkie komunikaty przez głośnik telefonu
Ale jak jest włączony NE i ktoś zadzwoni w czasie jak NE mówi komunikat - komunikat ten nie idzie przez głośnik telefonu, a jest "puszczany" równolegle z rozmową przez zestaw głośnomówiący zagłuszając mojego rozmówcę i mnie - KASZANA. Powinno dalej być słychać rozmówcę przez zestaw, a NE niech gada sobie przez głośnik telefonu. w tym czasie.
pawelosinski83

Telefon: SGS2

Postprzez jotde » środa, 11 sty 2012, 10:15

To może tytułem wyjaśnienia, bo właśnie jestem w temacie.

Na dniach przerzuciłem się z leciwej (choć wciąż dobrze działającej) Nokii N95 8GB na Samsunga i5800 (Galaxy 3, Android 2.2). I niezmiernie się zdziwiłem. W Nokii wszystko (rozmowy, NE, muzyka, etc.) szło bez problemu (i całkiem wyraźnie) przez zestaw głośnomówiący (bez A2DP, innymi słowy mono) tudzież przez słuchawkę bluetooth Motorola H500 (też mono). A na Androidzie muzyka, NE i wszystko multimedialne idzie przez głośnik, a rozmowy przez słuchawkę, albo zestaw.

Zaintrygowany zacząłem drążyć temat.

Okazuje się, że NE nie ma tutaj nic do rzeczy. Jeżeli zestaw czy słuchawka jest mono (to jest bez obsługi profilu A2DP) to Android nie wysyła do niego dźwięku stereo - do czego najzupełniej ma prawo. Ale dlaczego w Nokii to działa? Bo producentowi systemu (czyli Nokii) się chciało i obchodzi to w ten sposób, że mając po drugiej stronie sprzęt mono zamienia w locie stereo na mono (nie wiem w jaki sposób, ale robi to całkiem dobrze). Firmie Google najzwyczajniej w świecie się nie chciało i tego nie robi. W sieci można znaleźć mnóstwo dyskusji wkurzonych użytkowników zestawów mono (głównie motocyklistów), którzy kupili wypasiony telefon z androidem z kilkaset dolarów i odkryli, że nie mogą już słuchać muzyki przez swoje bluetooth chociaż mieli taką możliwość w poprzednich telefonach z kilkadziesiąt dolarów. Pełno jest także petycji i listów do Google, aby to w końcu zmienił.

Jeżeli zestaw bluetooth jest stereo, a akurat do dawno używanego SE P990i kupiłem taki firmy Jabra, to wszystko jak najbardziej idzie przez słuchawki - także NE.

A najśmieszniejsze (albo najsmutniejsze) w całej sprawie jest to, że Android już w sobie ma zrealizowane obejście tego problemu - efekt tego słyszymy właśnie gdy ktoś zadzwoni w trakcie używania NE. Komunikaty NE nagle zaczynają iść przez głośnik. Zresztą ten hak (czy też może bug) został wykorzystany przez niektórych do sprytnego obejścia ograniczenia, wykonują oni fikcyjną rozmowę na numer ** (nie wiem do końca dlaczego to działa, i chyba nie na wszystkich telefonach, i jest parę więcej kroków do zrobienia) i wtedy muzyka zaczyna lecieć przez zestaw mono. Poza tym na Android Market można znaleźć aplikacje BTmono i jeszcze jedną, które pozwalają na wymuszenie konwersji stereo na mono i puszczenie dźwięku do zestawu bluetooth bez A2DP. Niestety nie są do końca wygodne w użyciu no i jakość konwersji jest dyskusyjna. Ale pokazują, że problem może być rozwiązany przez niewielkie zmiany w oprogramowaniu - Google po prostu się nie chce.
jotde
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: Samsung GT-i5800

Postprzez pawelosinski83 » piątek, 13 sty 2012, 09:01

Dzięki za wyjaśnienia.
W NE można to poprawić... wykrycie rozmowy (połączenia) i brak komunikatów głosowych nawigacji podczas jej trwania.

Inna sprawa - ekran telefonu przełącza się na widok "rozmowy" a następnie wygasza całkowicie podczas całej rozmowy - i nie widzimy gdzie jechać...
Czy nie byłoby rozsądne w przypadku podłączonego zestawu głośnomówiącego i uruchomionej nawigacji pozostawienie ekranu nawigacji i umieszczenie na nim "panelu rozmowy" - prostokąt z czerwoną słuchawką i nazwą dzwoniącego oraz czasem? aabo nawet i bez tego - zwykły napis POŁĄCZENIE GŁOSOWE - NAZWA i tyle - a odebrać odrzucić itd możemy przecież zestawem głośnomówiącym.

Ech... znów się rozpędziłem w marzeniach...
pawelosinski83

Telefon: SGS2

Powrót do Strefa początkujących