przez jotde » poniedziałek, 28 lis 2011, 14:14
Powody były całkiem zrozumiałe. Jednakże wygląda na to, że obecny sposób nie do końca się sprawdza.
Przede wszystkim różnie to wygląda na różnych telefonach. Ja mam leciwą już Nokię 95 8GB i pobieranie na niej trwa bardzo długo, natomiast moja szanowna małżonka ma Samsunga i5800 (galaxy 3, który zresztą demonem prędkości też nie jest) i u niej pobieranie dosłownie śmiga. Tak więc o ile ja bym odczuł zmianę sposobu pobierania pozytywnie to na samsungu nie ma to wielkiego sensu. Jednakże z testów trasy demo na samsungu widzę, że otoczenie jest pobierane co 2-3 kilometry. Wydaje mi się, że to zbyt często. Może: (1) zwiększyć nieco wielkość pobieranej trasy np. do parunastu kilometrów, (2) dać użytkownikowi wybór, czy chce całość na raz, czy w paczkach. Jak jeżdżę po swoim mieście to wiem, że cały czas będę miał zasięg. Ale jak jadę w długą trasę to już 100% pewności nie mam, a za granicą to już na pewno nie chcę, żeby coś ściągało.
Poza tym nowa trasa niekoniecznie musi się dużo różnić od poprzedniej. Może optymalizacja przeliczania powinna polegać na inteligentnym pobieraniu danych, tzn. jeżeli nowa trasa pokrywa się w jakieś części z poprzednią to klient poprosi serwer tylko o otoczenie nowego kawałka, a nie całości.