Przy krótkich trasach czas dojazdu był prawidłowy.
To sa tylko moje domysły nie znam algorytmu wyliczania czasu tras.
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum
Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpertTak, ale przy długich trasach program nie powinien brać pod uwagę sytuacji bieżącej na całej trasie, lecz prognozę sytuacji dla chwil przyszłych wynikających z czasu jazdy po tej trasie. A te prognozy są określone przez dane historyczne. Sytuacja bieżąca jest miarodajna jedynie dla tras krótkich, bo zapewne nie zdąży się w krótkim czasie zmienić. Jeśli NE istotnie tak działa, to jest to generalnie OK, chociaż przy radykalnie zmienionych warunkach drogowych prognozy mogą okazać się kiepskie. Byłoby całkiem dobrze, gdyby NE miał dane historyczne uwzględniające warunki pogodowe, ale to raczej nierealne. Natomiast uwzględnienie warunków pogodowych można by zgrubnie zrealizować poprzez pomnożenie historycznych czasów jazdy (albo podzielenie prędkości) przez pewien współczynnik (np. 1.25) wyliczony na podstawie relacji sytuacji aktualnej i historycznej.lekkir napisał(a):No właśnie te dane historyczne nie bardzo do mnie przemawiają - odpowiedź leży gdzie indziej. Przecież na głównych drogach danych o aktualnej sytuacji powinno być najwięcej, a A4, jedynka & 81 niewątpliwie do takich dróg należą.
Wyjaśnienie jak wyżej.lekkir napisał(a):Z doświadczenia też wiem, że np. na "jedynce" NE bardzo dokładnie odzwierciedla aktualną sytuację (dziennie nią jeżdżę) i dlatego bardzo mnie zdziwił czas oszacowany przez NE!!
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum
Użytkownik forum
Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum
Użytkownik forum
Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum
Pracownik NaviExpert
Użytkownik forum
Pracownik NaviExpert
Użytkownik forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości