Od razu doprecyzuję temat: chodzi o problem polegający na potężnym spowalnianiu (a nawet zawieszeniu) systemu przy wychodzeniu z aplikacji która korzystała z lokalizacji GPS. Dotyczy to więc NE, Google Maps, systemowego aparatu (szczególnie irytujące), itd. W przypadku NE dawało to także dodatkowy nieprzyjemny efekt, że aplikacja wisiała w tle nawet kilkanaście minut (albo na stałe), a od czasu do czasu informowała przy włączaniu, że została nieprawidłowo zamknięta i ustawienia zostały utracone.
I jeszcze jedno doprecyzowanie (za uwagą RoboD): problem najprawdopodobniej dotyczy tylko oryginalnego softu (czystego jak i brandowanego) i nie występuje w alternatywnych ROM'ach.
Przyczyną (przynajmniej w moim przypadku, ale w sieci inni też to potwierdzają) jest włączona opcja Wspomaganie czujnikiem (Ustawienia->Lokalizacja i zabezpieczenia->Wspomaganie czujnikiem). Jest ona dostępne właśnie w systemie Froyo (2.2). W Eclaire (2.1) jej nie było, nie ma też już w Honeycomb (3.1). Nie wiem jak z Gingerbread (2.3). Wyłączenie tej opcji powoduje, że wszystkie aplikacje korzystające z GPS zamykają się szybko i prawidłowo (także NE). Brak jest także jakiegokolwiek spowolnienia systemu po ich zamknięciu. Testuję już to drugi dzień, ale żeby to sprawdzić włączałem i wyłączałem NE (oraz inne zależne od GPS aplikacje) wiele razy i ani razu nie było żadnego błędu z ustawieniami, czy też wiecznego wiszenia zamykanej aplikacji w tle.
P.S. Niestety nie doszukałem się ścisłego wyjaśnienia, dlaczego ta opcja powoduje w/w problemy. Jakimś tropem jest raport pewnego programisty, który w trybie debbugowania zauważył, że włączenie opcji wspomagania czujnikiem powoduje, że niektóre komunikaty NMEA otrzymywane od modułu GPS są zniekształcone (w oryginale użyto słowa: mangled). Być może jest to przyczyną nieprawidłowego działania/zamykania aplikacji próbujących korzystać z tych komunikatów i w efekcie spowalniania całego systemu.