Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Konkurencja nie śpi

Re: Konkurencja nie śpi

Postprzez Spychacz » niedziela, 5 wrz 2010, 15:50

Ja już przez to opóźnione pokazywanie naszej pozycji nie skręciłem w tą uliczkę w którą miałem, wczoraj np. też i to mnie najbardziej wq...
Spychacz
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Blackberry 9300

Postprzez Marian » niedziela, 5 wrz 2010, 16:04

Spychacz napisał(a):Ja już przez to opóźnione pokazywanie naszej pozycji nie skręciłem w tą uliczkę w którą miałem, wczoraj np. też i to mnie najbardziej wq...
Kiedyś dyskutowałem na ten temat z NE telefonicznie. Obowiązywał "dogmat", że polecenie "skręcaj" ma się pojawić dokładnie w odległości 0m od skrzyżowania (ściślej od tego, co NE uważa za 0m od skrzyżowania). Przy okresie odczytu pozycji przez GPS równym 1s oraz dokładności oceny położenia +-15m może to wypaść sporo za skrzyżowaniem. Nieistniejący już system Nav4All komendę taką podawał na 30m przed skrzyżowaniem. Biorąc pod uwagę tolerancję, praktycznie było to 45 - 15 m przed skrętem. Problemów ze skrętem we właściwym miejscu nie było.
Marian
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: Nokia E51

Postprzez jotde » niedziela, 5 wrz 2010, 21:40

Marian napisał(a):
Spychacz napisał(a):Ja już przez to opóźnione pokazywanie naszej pozycji nie skręciłem w tą uliczkę w którą miałem, wczoraj np. też i to mnie najbardziej wq...
Kiedyś dyskutowałem na ten temat z NE telefonicznie. Obowiązywał "dogmat", że polecenie "skręcaj" ma się pojawić dokładnie w odległości 0m od skrzyżowania (ściślej od tego, co NE uważa za 0m od skrzyżowania). Przy okresie odczytu pozycji przez GPS równym 1s oraz dokładności oceny położenia +-15m może to wypaść sporo za skrzyżowaniem. Nieistniejący już system Nav4All komendę taką podawał na 30m przed skrzyżowaniem. Biorąc pod uwagę tolerancję, praktycznie było to 45 - 15 m przed skrętem. Problemów ze skrętem we właściwym miejscu nie było.

Popieram postulat poprawki w tym temacie. AutoMapa, oops przepraszam KSN, podaje sygnał na parę sekund przed manewrem, co jest o wiele sensowniejsze. W ogóle proponowałbym albo przejście na system "N sekund przed manewrem" albo chociaż dodanie możliwości wyłączenia komunikatu dla odległości "0 metrów" - jest on kompletnie zbędny.
jotde

Telefon: Samsung GT-i5800

Postprzez Marian » wtorek, 7 wrz 2010, 11:05

Słowo staje się ciałem. W Polsce powoli zaczyna się wyłaniać trzeci gracz na rynku nawigacji komórkowej z funkcją traffic: iPhony z Ery będą mogły pobrać darmowego Navigona z możliwością dokupienia informacji o ruchu. A zatem chyba z RDS-TMC z Destii, a wkrótce z Nordic Traffic.
A może z CT Online NaviExperta poprzez tworzoną platformę B2B? Chyba mało prawdopodobne.
Marian

Postprzez vtec_z » wtorek, 7 wrz 2010, 12:56

Poczytałem sobie o NAVIGONie dla IPhone'ów Ery (bezpośrednio na stronie producenta, a więc linku nie podaję, dociekliwi i tak znajdą).
Interesująco to wygląda, przynajmniej w zapowiedziach. Zobaczymy jak się sprawdzi "w praniu" w polskich realiach.

Ta aplikacja jest dostępna tylko dla jednej platformy sprzętowej (Iphone) - czyżby stąd wynikało opóźnienie NE (a może wręcz niechęć) w stworzeniu wersji NE dla tego telefonu? Idąc dalej tym tropem można by dywagować o podziale rynku na podstawie dedykacji oprogramowania dla grup telefonów...
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez algi » wtorek, 7 wrz 2010, 14:14

Marian napisał(a):Słowo staje się ciałem. W Polsce powoli zaczyna się wyłaniać trzeci gracz na rynku nawigacji komórkowej z funkcją traffic: iPhony z Ery będą mogły pobrać darmowego Navigona z możliwością dokupienia informacji o ruchu. A zatem chyba z RDS-TMC z Destii, a wkrótce z Nordic Traffic.
A może z CT Online NaviExperta poprzez tworzoną platformę B2B? Chyba mało prawdopodobne.

Jeżeli to będzie na podstawie RDS-TMC to to będzie kiepskie.
Nie ominie mi korka na drodze do domu na małej uliczce przed skrzyżowaniem gdzie jest STOP i tworzy się ogonek.

Normalnie NE to omija małą uliczką między domkami ... normalnie bo na nowej mapie dopiero co wprowadzonej jest błąd (nie połączona droga do ronda) i NE nie ma jak poprowadzić.
Oczywiście jeżdżę tędy bo NE mnie nauczył :) ale aktualizacja map pewnie dopiero za 3 miesiące. Imagis "poprawił" mape dodając rondo i chrzaniąc podłączanie wylotów z niego....

NE v3.x - NOKIA 6300 + LD-3W
NE v4.x - LG GT 505
NE v5.x - LG GT 505
NE v6.x - SAMSUNG GALAXY S
NE v7.x - SAMSUNG GALAXY S
algi

Telefon: LG GT505 / Galaxy S i9000

Postprzez WoofeR » wtorek, 7 wrz 2010, 16:03

vtec_z napisał(a):Ta aplikacja jest dostępna tylko dla jednej platformy sprzętowej (Iphone) - czyżby stąd wynikało opóźnienie NE (a może wręcz niechęć) w stworzeniu wersji NE dla tego telefonu? Idąc dalej tym tropem można by dywagować o podziale rynku na podstawie dedykacji oprogramowania dla grup telefonów...

Navigon jest zarówno dla telefonów marki Apple jak również dla tych z systemem Android, Windows Mobile oraz Symbian S60 3rd. Wersja przygotowana dla sieci Era jest na tyle okrojona, że została pozbawiona nawet widoku 3d (który oczywiście można dokupić za kilkanaście €).
WoofeR

Telefon: Samsung Galaxy S II

Postprzez vtec_z » wtorek, 7 wrz 2010, 17:13

WoofeR napisał(a):Navigon jest zarówno dla telefonów marki Apple jak również dla tych z systemem Android, Windows Mobile oraz Symbian S60 3rd.

Fakt, jest.
Poczytałem sobie o cenach. Kalkulacja składana, za każdy element odrębna cena - aplikacja 70 euro + update map (przez 2 lata co 3 miesiące) 85 euro + informacja o radarach 30 euro + Reality View 30 euro (ceny dla Symbiana). Razem wychodzi dość słono. Czyżby cena miała być pochodną niemieckiej jakości?
O funkcji Traffic Live można poczytać tylko w wersji dla iPhone'a, a przynajmniej nie ma jej dla Symbiana. O bezpłatnych upgrade'ach do nowszych wersji też brak informacji.

Interesujące jest natomiast to, że program można kupić w wersji "klockowej" o czym dyskutujemy na forum w innym miejscu (Wątek - Miałem sen...) i wybrać sobie takie składniki, które chcemy mieć. Może nie dotyczy to wszystkich funkcji, ale jednak jest to możliwe...

Reasumując - podobne w wielu miejscach do NE ale i różne. Na pewno może stać się groźnym konkurentem.
First man then machine (S.Honda)
Popieram Tiry na tory! oraz Warszawa parkuje
vtec_z

Telefon: Nokia E66+Navibe GB735/GalaxyS

Postprzez Marian » wtorek, 7 wrz 2010, 19:14

Marian napisał(a): Od 1 lipca oddział ten działa on jako Mediamobile Nordic wzbogacając dane o ruchu drogowym dla produktu v-trafic. Jest to niewątpliwie znakomita referencja dla technologii Nordic Flow. Warto wspomnieć, że Destia ma zamiar uruchomić tę technologię w jesieni 2010 także w Polsce.
Już także w Polsce Destia Traffic przyjęła nazwę Mediamobile Nordic: http://www.destiatraffic.pl/site/index.php?lan=pl.
Marian

Postprzez perun3 » piątek, 10 wrz 2010, 12:30

vtec_z napisał(a):
WoofeR napisał(a):Navigon jest zarówno dla telefonów marki Apple jak również dla tych z systemem Android, Windows Mobile oraz Symbian S60 3rd.

Fakt, jest.
Poczytałem sobie o cenach. Kalkulacja składana, za każdy element odrębna cena - aplikacja 70 euro + update map (przez 2 lata co 3 miesiące) 85 euro + informacja o radarach 30 euro + Reality View 30 euro (ceny dla Symbiana). Razem wychodzi dość słono. Czyżby cena miała być pochodną niemieckiej jakości?
O funkcji Traffic Live można poczytać tylko w wersji dla iPhone'a, a przynajmniej nie ma jej dla Symbiana. O bezpłatnych upgrade'ach do nowszych wersji też brak informacji.

Interesujące jest natomiast to, że program można kupić w wersji "klockowej" o czym dyskutujemy na forum w innym miejscu (Wątek - Miałem sen...) i wybrać sobie takie składniki, które chcemy mieć. Może nie dotyczy to wszystkich funkcji, ale jednak jest to możliwe...

Reasumując - podobne w wielu miejscach do NE ale i różne. Na pewno może stać się groźnym konkurentem.

... w rywalizacji o drugie-trzecie miejsce. Bo lider akurat jest jeden :P :D :lol:
Użytkownik zde-naviexpertowany :-)))
perun3

Telefon: AM 6.6 Final

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne