Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

Konkurencja nie śpi

Re: Konkurencja nie śpi

Postprzez mindzik » środa, 25 kwi 2012, 22:06

Marian napisał(a):Spytałem go jaka to nawigacja. Nie znał szczegółów. Okazało się, że jest to Ovi Maps.

Bardzo fajnie działająca nawigacja. Ostatnio jeździłem z nią skuterem po Chiang Mai(miasto na północy Tajlandii). Telefon w plecaku, a komendy w sluchawkach pod kaskiem. Nie ukrywam, że jazda była przyjemnością mimo lewostronnego ruchu, komendy w odpowiednim czasie, dodatkowo do komunikatu manewru dodawane są komendy kierunku np. skręc na Kraków.
Za mapy płaci się w cenie telefonu, aktualizacje są darmowe. Pokrycie map bardzo dobre, a autostrady w Polsce naniesione, aż nadto.
Świetny dodatek do telefonów Nokii, rewelacyjnie spisujący się poza granicami naszego kraju, w kraju zresztą też prowadzi do celu. :-)
mindzik
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert

Telefon: Nokia N8

Postprzez Qbek » czwartek, 3 maja 2012, 22:51

Tak tylko informacyjnie ;)

Producent AutoMapy przygotował ciekawe narzędzie pozwalające na przeprowadzenie szczegółowej analizy śladów GPS nagranych za pomocą programu do nawigacji samochodowej AutoMapa.
Na podstawie nagranego śladu GPS program generuje informacje na temat przebiegu trasy, czasu, prędkości, przyspieszenia a także wykresy ilustrujące przebieg podróży.
Qbek

Postprzez lchmiel » czwartek, 3 maja 2012, 23:29

"przyspieszenia"...
Można szacować zużycie energii, a więc i spalanie. A przynajmniej porównywać style jazdy. Ciekawe.
LChmiel
lchmiel

Telefon: Samsung I9100 / Orange

Postprzez Marian » niedziela, 6 maja 2012, 11:37

lchmiel napisał(a):"przyspieszenia"...
Współczesne smartfony i tablety oprócz GPS są wyposażone w cały szereg niezłej jakości czujników. Np. Samsungi posiadają żyroskopy, akcelerometry, magnetometry, barometr i termometr. Algorytmy fuzji tych danych pozwalają nieomal na cuda, w szczególności na znaczna poprawę dokładności oceny położenia samochodu na drodze, położenia pomiędzy kolejnymi odczytami GPS, jak również położenia samochodu w przypadku braku sygnału GPS. To ostatnie wprawdzie w ograniczonym czasie, ale nawet w krętych tunelach powinno wystarczyć. Można również oceniać nachylenie drogi (podłużne, poprzeczne), promień skrętu, przyśpieszenie dośrodkowe, poślizg samochodu w skręcie, wysokość n.p.m., etc.
Biorąc pod uwagę tendencję do upowszechniania smartfonów, należy spodziewać się szybkiego rozwoju takich rozwiązań.
Marian
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: Nokia E51

Postprzez lchmiel » niedziela, 6 maja 2012, 23:24

Na szczęście przed słowem "cuda" napisałeś "nieomal". Mam Samsunga przynajmniej z połową tych czujników i nie widziałem żadnej aplikacji, która by z tego poważnie korzystała. Np. kompas jest właściwie beznadziejny, skacze w lewo i w prawo.

Trzeba przyznać KSN-owi (albo KSN-emu), że potrafił w tunelu zauważyć, że przyspieszam (beta1, beta2), i zwiększyć wskazanie prędkości. Moje obserwacje były takie, że musiało to być duże przyspieszenie. Albo dokładność czujników jest mała, albo oprogramowanie nie wykorzystywało jej w takim zakresie, jak to możliwe.

W czasach, gdy nie było GPS, podobno "zachodnie" systemy lotnicze miały układ sześciu czujników przyspieszenia dla sześciu stopni swobody, a dokładność pozwalała zanotować stan na starcie, przelecieć nad oceanem i mieć dokładność poniżej metra przy lądowaniu. Ale to nie były czujniki Samsunga, z kilku powodów. Był też pomysł takiego układu dla wędrowców, przyczepiało się do nogi. Tylko ważył z kilogram :lol:. A równania od tamtego czasu się nie zmieniły :D
LChmiel
lchmiel

Postprzez Marian » poniedziałek, 7 maja 2012, 13:56

lchmiel napisał(a):Na szczęście przed słowem "cuda" napisałeś "nieomal". Mam Samsunga przynajmniej z połową tych czujników i nie widziałem żadnej aplikacji, która by z tego poważnie korzystała....A równania od tamtego czasu się nie zmieniły...
Niedawno studenci zaimplementowali na Samsungu Galaxy Note algorytm AHRS (Attitude and Heading Reference System) wg. mojego pomysłu. Działa jak z nut śmiało konkurując z rozwiązaniami komercyjnymi. Natomiast ten sam program przegrany na innego (mniejszego i starszego) smartfona Samsunga wprawdzie też działa, ale o klasę gorzej (wyniki wyraźnie "falują" wokół prawidłowych wartości). Tu widać różnicę jakości czujników, ale to dobrze, bo pokazuje to w jaki sposób wskutek odpowiedniej fuzji danych z żyroskopów, akcelerometrów i magnetometrów można osiągnąć wyniki lepsze niż z każdego z nich z osobna i jakie są granice jakości. Z magnetometrami problemy są zawsze, nawet w bardzo drogich urządzeniach komercyjnych. Po prostu wynika to z zakłóceń pola magnetycznego przez otaczającą nas "cywilizację".
Sądzę, że z czasem lepsze czujniki zagoszczą także w nowszych smartfonach. A równania są nowe... ;)
Marian
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum

Telefon: Nokia E51

Postprzez lchmiel » czwartek, 10 maja 2012, 00:44

Miałem na myśli tylko równania ruchu bryły sztywnej.
LChmiel
lchmiel

Postprzez drops » czwartek, 10 maja 2012, 14:19

potworny napisał(a):Android pozwala już polskim programistom zarabiać. Ciekawe, kiedy się NE ogarnie? :)

Pozwalać owszem pozwala, ale nie udostępnia możliwości subskrypcji. Aplikację można kupić, w aplikacji można kupić jakieś dodatki (inapp payments), ale nie można kupić usługi na zasadach subskrypcji. Oczywiście można to obejść na wiele sposobów, ale tylko do czasu aż Google się zorientuje (i zbanuje konto deweloperskie ze wszystkimi aplikacjami).

Pozdrawiam i witam bo to mój pierwszy post ;) O nowych funkcjonalnościach ostatniej bety dowiedziałem się właśnie na forum u konkurencji, więc popatrzę jak to tutaj działa.
drops

Telefon: Samsung Galaxy S2 I9100

Postprzez SoLar » czwartek, 10 maja 2012, 16:08

No patrz Pan, już donieśli.
SoLar

Telefon: SE W 200 i

Postprzez potworny » sobota, 12 maja 2012, 09:13