przez lchmiel » sobota, 7 lip 2018, 12:42
Grupy bardzo mi się podobają.
Na pierwszy rzut oka wyglądałoby na to, że grupy są etykietami, a nie rozłącznymi klasami. Bardzo się z tego ucieszyłem, bo moje obiekty z grup "Praca" i "Dom" natychmiast znalazłyby się również w grupie "AA" zawsze umieszczanej an początku. Ale niestety, obiekt może należeć tylko do jednej grupy. Mogę z tym żyć. Dotąd realizowałem moje udawane grupowanie przez nadawanie nazw zaczynających się od słowa kluczowego, i takie słowo mogło być tylko jedno. Choć wolałbym etykiety. (Przypuszczam że obiektowi z listy ulubionych dodaliście jedno pole "Grupa" i stąd taka konstrukcja.)
No, gdyby grupy mogły być hierarchiczne... Zostawmy to, wszystko można komplikować w nieskończoność. Dobrze że w ogóle są, obecna koncepcja to bardzo duża pomoc.
Ale nie mogę żyć z niemożnością zmiany nazwy grupy, tak samo jak paulkr. Ta niedogodność pewnie zaraz zniknie.
Bardzo nie podoba mi się układanie klawiszy grup w jednej linii. Powinny być układane w tylu liniach, ile trzeba. Używam i będę używał pionowego położenia telefonu, i konieczność przewijania listy grup w lewo/prawo uważam za bardzo niewygodną. Jak utworzę nadmierna liczbę grup, ze nie zmieszczą się na jednym ekranie, to popracuje nad skróceniem ich nazw albo nad redukcją liczby grup.
Co do uwag paulkr: Rozmiar przycisku grupy jest prawie taki sam, jak szerokość linii jednej pozycji w Ulubionych, więc wymagana precyzja jest dokładnie taka sama, jak w trafianiu w jedną pozycję. Niewygoda wynika z tego, że przyciski są w jednej linii - może o to Ci chodzi; powinny być w wielu liniach. Natomiast gdyby był domyślnie przycisk "Nieprzydzielone" lub krócej "Inne", dla obiektów nie przydzielonych do żadnej grupy, zawsze umieszczany na przykład na końcu listy grup, to bardzo mogłoby pomóc. Byłoby jeszcze lepiej, gdyby nazwę tej specjalnej grupy można było zmienić, i gdyby jej przycisk był umieszczany na liście grup alfabetycznie.
Co do uwag Michal1983: najprostszym rozwiązaniem dla Ciebie jest nie używać tej funkcji. Wtedy dokładnie nic nie przeszkadza. I to jest też zaletą obecnego systemu grupowania.
LChmiel