Ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie. Są osoby, które są zadowolone z jakości sieci tego operatora, są tacy (należę do nich np. ja), którzy zrazili się do tego stopnia, że w tym momencie nawet gdyby sam Gruszka mi dopłacał za użytkowanie Play Online to bym nie skorzystał. Przez ostatnie 3 lata posiadałem jednocześnie 3 aktywacje Play Online (brałem kiedyś kiedyś na abonament mamie telefon, na siebie, i jako abonent sieci miałem przywileje), oczywiście korzystałem tylko z jednej (z pozostałych kumpel i brat). Mieszkałem w tym czasie w W-wie na Zaciszu, jakość sieci była tragiczna. Limit prędkość transferu dla HSDPA (a później HSPA+) ustalony na 1 Mb/s był nie do uzyskania. Czasami udało się uzyskać prędkości rzędu 100 kB/s po 2 w nocy... tak jest do dzisiaj, ponieważ mieszkający w tej samej lokalizacji brat, jeszcze miesiąc temu był skazany na użytkowanie jednej z moich aktywacji, która zakończyła się w lipcu.
Sam fakt, że Play jako jedyny z czwórki operatorów rozpoczął stawianie masztów z technologią HSDPA 3.6 Mb/s czyli w zasadzie z najniższym standardem prędkości dla HSDPA (teraz to się na szczęście zmienia, ale wymaga ponownych inwestycji i modernizacji urządzeń), podłącza do przekaźników BTS linie ADSL2+ (nie wszędzie, ale jednak) do 10 Mb/s lub radiolinie może świadczyć o jakości sieci. Nie wspomnę nawet o dzieleniu częstotliwości GSM na GSM i """"4G"""" w 900 Mhz. Play po prostu idzie na ilość, nie jakość.
W chwili obecnej przełączanie między przekaźnikami Play, a Plus'a odbywa się w miarę prawidłowo, więc w czasie podróży nie powinieneś zauważyć problemów z zasięgiem czy rozłączeń z Internetem jednakże może warto zapłacić kilka zł więcej i być pewnym połączenia, zasięgu, jakości czy braku przeciążeń? Proponuję T-Mobile lub Orange ponieważ już niedługo abonent jednej z sieci będzie mógł korzystać z zasięgu oraz Internetu drugiego operatora (więcej informacji:
http://telepolis.pl/news.php?id=22260)