Forum Użytkowników nawigacji NaviExpert

Dyskusje na temat nawigacji NaviExpert w telefonach komórkowych i nie tylko. Zapraszamy do aktywnego udziału. Wyraź Swoją opinię lub podziel się własnymi doświadczeniami Użytkownika mobilnej nawigacji NaviExpert.

Przejdź do zawartości

FAQ |Zarejestruj | Zaloguj

NaviExpert & Bada 2.0

NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez jarmk » poniedziałek, 7 maja 2012, 11:44

Witam.Jestem użytkownikiem NE z systemem Bada. Używam tej nawigacji od jakiegoś półtora roku. Najpierw było to z Badą 1.2 , gdzie wszystko działało rewelacyjnie, a obecnie z Badą 2.0. Gdy ukazywały kolejne wersje bet Bady 2.0 włącznie z pierwszą oficjalną wersją Bady 2.0, to NE przestał działać. Ustawić coś graniczyło z cudem, a jeśli już skonfigurowało się nawigację, to podczas jazdy wszystko cięło, zacinało, zawieszało...nie dało się jeździć. Napisałem ze trzy maile do NaviExperta skąd wszystkie odpowiedzi były "dołujące", a szczególnie jedno zdanie - oto jedna z nich:

Dzień dobry,
System Bada 2.0. posiada maszynę wirtualną Javy pozbawioną wielu funkcjonalności. To główna przyczyna faktu, że aplikacja NaviExpert (napisana w języku Java) nie jest prawidłowo obsługiwana przez telefony z tym systemem.
Prace nad wersją NaviExperta na telefony z wersją 2.0 nie będą kontynuowane. Pragniemy jednocześnie poinformować iż NaviExpert działa prawidłowo na telefonach z poprzednimi wersjami Bada. W celu umożliwienia działania NaviExperta na swoim telefonie zalecamy instalację jednej z wcześniejszych wersji tego systemu operacyjnego.

Rozwiązaniem sytuacji mógłby być powrót do poprzedniej wersji systemu Bada, jeśli oczywiście jest Pan zainteresowany taką opcją.

Na wszelki wypadek proszę sprawdzić jeszcze konfigurację profili internetowych na telefonie:
Menu->Gry i aplikacje->"." trzy kropki u dołu ekranu->Profile transmisji danych->*

*Nazwa profilu dla poszczególnych operatorów:
T-Mobile- Erainternet lub Eranet bądź Internet
Plus/Play-Internet
Orange-Internet GPRS

Na koniec wyłączyć i włączyć telefon.

Za wskazanie błędnej informacji na stronie bardzo dziękujemy, zostało to już przekazane naszym moderatorom.
--
Pozdrawiam
Joanna Welke
Specjalista ds. obsługi klienta
-----------------------------
NaviExpert Sp. z o.o.
email: biuro@naviexpert.pl
infolinia: +48 693 331 723


Z odpowiedzi tej wynika, że albo należało by zmienić komórkę z systemem np. Android, albo cofnąć się do starej wersji systemu Bada 1.2, bo przecież tak jak piszą: "Prace nad wersją NaviExperta na telefony z wersją 2.0 nie będą kontynuowane."
Tylko czy ktoś zdrowy na umyśle mając w kompie np. Windows7 cofnie się do Windowsa XP...?
Również na stronie obsługiwanych telefonów widnieje napis "Wersja dla systemu Bada 1.2 i niższych"
http://www.naviexpert.pl/nawigacja-sams ... s8500.html

Obecnie posiadam wersję Bady 2.0 o końcówce LA1 i NE w trasie znów zaczął działać i spisuje się bez zarzutów. Cieszę się chociaż z tego, bo uważam NE za najlepszą obecnie nawigację, a dodatkowo posiadam licencję ważną jeszcze prawie dwa lata...
Jednak wejście w USTAWIENIA i tam dobranie/wybranie/ustawienie jakiejś opcji nadaj graniczy z cudem.... Czy też macie problem z ustawieniami, tzn. tnie się wszystko..?
Avatar użytkownika
jarmk
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 40
Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2012, 16:16
Telefon: asd

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez GanjaFighter » poniedziałek, 7 maja 2012, 11:50

Menu się przycina, ale to jedyne problemy jakie występują. Używałem na Wave II, teraz na Wave 3, na którym przejechałem już kilka tysięcy kilometrów.
Opel Astra H Kombi 1.9 CDTI
Obrazek
Avatar użytkownika
GanjaFighter
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum
 
Posty: 242
Dołączył(a): czwartek, 3 wrz 2009, 12:16
Lokalizacja: FSL
Telefon: Samsung Galaxy S4 GT-I9505

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez jarmk » poniedziałek, 7 maja 2012, 12:06

Aha, czyli wszystkim się tną ustawienia... najważniejsze, że działa w trasie. Zobaczymy, może w końcu Samsung dogada się z NE i naprawią i to, bo na Badzie 1.2 wszystko działało rewelacyjnie...
Teraz natomiast Samsung zwala winę (też do nich pisałem) na NE, a NE na Samsunga.... ;)
Avatar użytkownika
jarmk
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 40
Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2012, 16:16
Telefon: asd

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez GanjaFighter » poniedziałek, 7 maja 2012, 12:21

Co odpisali ci z Samsunga?
Opel Astra H Kombi 1.9 CDTI
Obrazek
Avatar użytkownika
GanjaFighter
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum
 
Posty: 242
Dołączył(a): czwartek, 3 wrz 2009, 12:16
Lokalizacja: FSL
Telefon: Samsung Galaxy S4 GT-I9505

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez jarmk » poniedziałek, 7 maja 2012, 12:42

Szkoda, że już nie mam maila od Samsunga, bo też bym go tu wrzucił na forum...ale napisali coś w tym sensie, że wina leży po stronie NaviExpert... :D
Avatar użytkownika
jarmk
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 40
Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2012, 16:16
Telefon: asd

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez liderc4 » wtorek, 8 maja 2012, 15:38

U mnie na WAVE 1 NE działa praktycznie bez żadnego problemu.
Ale wgrywałem tylko oficjalne wersje Bada 2.
Teraz mam wgrany soft Bada 2 od Orange. Nawet nic nie zacina
pozdrawiam
Wojtek
Bo nie prędkość zabija tylko jej gwałtowna utrata
Obrazek
Avatar użytkownika
liderc4
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 40
Dołączył(a): wtorek, 9 lut 2010, 11:42
Lokalizacja: Kraków
Telefon: Samsung Wave S8500

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez jarmk » wtorek, 8 maja 2012, 18:48

liderc4 napisał(a):wgrywałem tylko oficjalne wersje Bada 2

Ja też wgrywam tylko soft poprzez Kies. Dwie inne osoby z pracy którzy mają Wave i Wave II również narzekają na ustawienia, że wszystko się tnie....Soft niebrandowany open o końcówce LA1.
Zresztą kolega powyżej też potwierdził o przycinaniu w menu.
Avatar użytkownika
jarmk
Użytkownik forum Użytkownik forum
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
 
Posty: 40
Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2012, 16:16
Telefon: asd

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez GanjaFighter » wtorek, 8 maja 2012, 18:59

Tnie się podczas przewijania wszelakich opcji w Ustawieniach, zarówno na Wave II i Wave 3.
Opel Astra H Kombi 1.9 CDTI
Obrazek
Avatar użytkownika
GanjaFighter
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum
 
Posty: 242
Dołączył(a): czwartek, 3 wrz 2009, 12:16
Lokalizacja: FSL
Telefon: Samsung Galaxy S4 GT-I9505

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez jomamoto » wtorek, 8 maja 2012, 22:53

A mnie czasami wyłącza się głos i nie mogę go podgłośnić bo pod przyciskami jest głośność dzwonka, a trzeba chyba zwiększyć głośność multimedialną.
Rozwiązał ktoś już ten problem??
jomamoto
Użytkownik forum Użytkownik forum
 
Posty: 98
Dołączył(a): piątek, 10 lip 2009, 22:37
Lokalizacja: Wołomin

Re: NaviExpert & Bada 2.0

Postprzez GanjaFighter » środa, 9 maja 2012, 05:55

Regulować głośność multimediów można zwiększyć tylko jak NE coś mówi, inaczej tak jak pisałeś regulujesz głośność dzwonka.
Opel Astra H Kombi 1.9 CDTI
Obrazek
Avatar użytkownika
GanjaFighter
Użytkownik NaviExpert Użytkownik NaviExpert
Użytkownik forum Użytkownik forum
 
Posty: 242
Dołączył(a): czwartek, 3 wrz 2009, 12:16
Lokalizacja: FSL
Telefon: Samsung Galaxy S4 GT-I9505

Następna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron
Obserwuj nas na Facebooku Strona gwna NaviExpert NaviExpert Newsletter Blog NaviExpert