Strona 1 z 1

Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: wtorek, 21 lip 2015, 08:29
przez terminus
Używam NE na tablecie, rewelacja po prostu, szczególnie jak się wjeżdża do nieznanego miasta, widać piękny kawał mapy, jest znacznie łatwiej.

Jako łącza używam połączenie BT z telefonem (Xperia M2)

Od wersji 9 mam jednak problem, w poprzednich 9 urządzenie łapało lokalizację z koszmarnym opóźnieniem, ale w końcu łapało, po wejściu wersji 9.3.17 przestało łapać fixa. Myślałem że to wina urządzenia, i nie wiele brakowało, żebym wywiózł je do serwisu, ale przypadkiem zaczęło działać a ja zacząłem kombinować.

Okazuje się, że wystarczy użyć "wyczyść dane" aby nagle wszystko wracało do normy, samo "wyczyść pamięć podręczną" pomogło raz, potem już nie działało.

Ma to konsekwencje:
1. Usterka jest wpieniająco upierdliwa, szczególnie jeśli korzystam z programu przy dojazdach do pracy, i muszę odczyniać tę zabawę dwa a bywa że więcej razy dziennie.
2. Za każdym razem muszę przechodzić przez start programu, pobranie tekstu licencji i ekrany z instruktarzem, co żere transmisję bez potrzeby i doprowadza mnie do choroby nerwowej, w końcu używam NE od paru lat i instrukcje dla żółtodzioba nie są mnie potrzebne....

Dało by się to naprawić do piątku?? zanim pojadę na urlop ;-) ??

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: wtorek, 21 lip 2015, 12:24
przez Borg
A używałeś aplikacji typu Gps Status albo Gps Test - powoduję że dane są wstępnie ściągane z internetu co przyspiszesz fix'a .Poza tym zdiagnozujesz sobie jak działa sam proces fixowania - czy np. bez włączonego NE lepiej idzie.

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: wtorek, 21 lip 2015, 13:22
przez terminus
Tak, próbowałem, ale to niczego nie zmienia.

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: środa, 22 lip 2015, 13:40
przez Lukasz NE
Jeżeli możesz sprawdź i daj znać jak wygląda łapanie fixa u Ciebie w innych aplikacjach korzystających z GPS.

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: czwartek, 23 lip 2015, 19:30
przez terminus
Uruchomiłem gpstest i wynik jest taki:
Po świeżym uruchomieniu urządzenia NE łapie i łapie ale się nie fixuje. Uruchomiony po nim gpstest potrzebuje chwili, żeby złapać co trzeba, jest to nawet kilka minut, a uruchomiony po nim NE łapie fixa ładnie i prawie natychmiast.

Wysłane z mojego I213 przy użyciu Tapatalka

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: poniedziałek, 27 lip 2015, 13:17
przez Lukasz NE
terminus napisał(a):Uruchomiłem gpstest i wynik jest taki:
Po świeżym uruchomieniu urządzenia NE łapie i łapie ale się nie fixuje. Uruchomiony po nim gpstest potrzebuje chwili, żeby złapać co trzeba, jest to nawet kilka minut, a uruchomiony po nim NE łapie fixa ładnie i prawie natychmiast.


Spróbuj wyczyścić GPS przez GPS Test i zrób update AGPS. Najlepiej to zrobić kładąc telefon przy oknie, zostawiając go na jakiś czas. Daj wówczas znać jak się będzie zachowywał GPS w NaviExpert.

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: wtorek, 28 lip 2015, 07:46
przez terminus
Łapi, w sumie to jak powyżej.

Wysłane z mojego I213 przy użyciu Tapatalka

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: czwartek, 20 sie 2015, 08:45
przez terminus
Generalnie jest tak, jak chcę żeby NE zadziałał to najpierw odpalam GPSTest, czekam aż złapie fixa, potem odpalam NE, odpalenie NE bez wcześniejszego GPSTesta nie ma sensu, nie łapie pozycji. Odstęp kilku godzin powoduje że GPSTest jest obowiązkowy, inaczej NE się nie ustawi. GPSTest potrzebuje od około minuty do nawet 5 żeby się ustawić, oczywiście czyszczenie AGPS pomaga. To chyba coś z urządzeniem, tylko co i czego szukać....

Re: Alcatel Pixi 7 - dziwne zachowanie

PostNapisane: środa, 28 paź 2015, 07:32
przez terminus
Jakimś cudem to https://play.google.com/store/apps/deta ... gps.status spowodowało że mój GPS w tablecie działa jak natura chciała... coś pomielił, coś zresetował i wróciło po Bożemu.