Strona 1 z 1

Autoliczenie kosztów przejazdu - tak sobie marzę...

PostNapisane: sobota, 18 cze 2011, 17:26
przez Qbek
Zastanawia mnie, czy dużym problemem byłoby wprowadzenie kalkulatora w PLN?

Skoro przy planowaniu trasy mamy ilość kontroli drogowych, fotoradarów, czas dojazdu, to pewnie można by dołożyć koszt w PLN. Jedna pozycja w menu >Koszt paliwa na którym jeździmy za 1 litr< i gotowe.
Problemem mogłoby być zliczanie kosztów przejazdów po płatnych odcinkach autostrad.

Załogo NE pracujecie może nad tym?

Re: Autoliczenie kosztów przejazdu - tak sobie marzę...

PostNapisane: niedziela, 19 cze 2011, 11:26
przez mentos11
Qbek ze tez nikt wcześniej na to nie wpadł :)
Super pomysł chyba od razu dodam go do listy życzeń w watku o wersji 7.0 :)
Co do podawania ceny litra paliwa to mozna dodac okienko w ustawieniach spalania samochodu. Z autostradami to juz NE musialby dodać ceny.

Re: Autoliczenie kosztów przejazdu - tak sobie marzę...

PostNapisane: niedziela, 19 cze 2011, 18:44
przez Marian
A czy ktoś z kolegów zastanowił się, czy NE jest to w stanie odpowiedzialnie zrobić? Przeliczenie ilości paliwa na złotówki to oczywiście banał. Ale czy ktokolwiek sprawdził, jak ma się rzeczywiste zużycie paliwa do wyliczonego przez NE? Zwłaszcza "w mieście", gdzie obowiązuje jedna wartość spalania w l/100km bez względu na rodzaj dróg, dzień tygodnia i porę dnia?

Re: Autoliczenie kosztów przejazdu - tak sobie marzę...

PostNapisane: niedziela, 19 cze 2011, 19:24
przez Qbek
Sądzę, że takie wyliczenie mogłoby mieć wartość przybliżoną, podobnie jak obecnie mamy przewidywany czas dojazdu X do Y. Przecież nikt z nas nie wierzy bezgranicznie w wyliczenia NE ;)

Ja o tym pomyślałem w oparciu o planowany przejazd Katowice-Gdańsk.

Re: Autoliczenie kosztów przejazdu - tak sobie marzę...

PostNapisane: niedziela, 19 cze 2011, 19:35
przez ALEX
Zapewne te obliczenia nie mają pokrycia w rzeczywistości ale skoro autor wątku marzy to i ja sobie na to pozwolę. Po co wpisywać cenę paliwa? Wystarczy prosta analiza gdzie jeździ kierowca i program sam mógłby cenę paliwa wstawiać... (oczywiście trzeba podać jego rodzaj) łącząc informację o POI stacje benzynowe z aktualnymi cenami na nich obowiązującymi...

Re: Autoliczenie kosztów przejazdu - tak sobie marzę...

PostNapisane: poniedziałek, 20 cze 2011, 22:56
przez lchmiel
ALEX napisał(a):Wystarczy prosta analiza gdzie jeździ kierowca i program sam mógłby cenę paliwa wstawiać... (oczywiście trzeba podać jego rodzaj) łącząc informację o POI stacje benzynowe z aktualnymi cenami na nich obowiązującymi...

Biorę mój telefon do samochodu żony, gdy jadę go zatankować. Ja mam diesla, żona benzynowy. Nie takie to proste :D . Lepiej po prostu wpisać. Jak na marzenia bardzo to przyziemne, ale działa(łoby).